ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre simplitate si evaziune
04.07.2011 | JURIDICE.ro, Andrei SAVESCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Codul fiscal şi codul de procedură fiscală, ce cuprind principalele reguli privind plăţile pe care contribabilii trebuie să le facă pentru susţinerea mecanismului statal, sunt tomuri simplificate de reguli de calcul şi plată. Complexitatea realităţilor sociale şi în particular a celor economice nu trebuie neapărat înţeleasă pe deplin de către fiecare operator economic pentru ca mecanismele sociale şi economice să funcţioneze corespunzător cerinţelor de funcţionare previzibilă. Ba chiar înţelegerea poate fi de natură să dăuneze motivaţiei.

Cărţile de economie din rafturile librăriilor din România nu sunt puse acolo ca să înţelegem funcţionarea societăţii şi cu atât mai puţin ca să înţelegem mecanismele de funcţionare a afacerilor. Funcţia lor este să se vândă în număr cât mai mare, pentru a maximiza câştigurile celor angrenaţi în industria de carte. Cărţile care cuprind informaţii relevante sunt ceva mai greu de găsit, nu sunt la îndemână pe raft. De exemplu, cărţi referitoare la analiza input-output (Leontief). Ele presupun stăpânirea unui aparat matematic care nu este necesar, din fericire, pentru ţinerea contabilităţii şi cu atât mai puţin pentru plata impozitelor şi taxelor. Cărţile cele mai prezente pe rafturi, la îndemână, sunt cele care au rolul de a micşora angoasele.

Pentru a fi aplicate corect şi constant, regulile fiscale şi de procedură fiscală nu trebuie să aibă un nivel de complexitate foarte ridicat. Un grad scăzut de complexitate permite însă optimizarea fiscală, de la care până la incriminata evaziune nu mai sunt mulţi paşi de făcut. De aceea, regulile trebuie modificate frecvent, forţând contribuabilii să se adapteze mereu. Astfel se creează un “delay” între momentul modificării regulilor şi momentul stabilizării comportamentului adaptativ. În acest răstimp, se greşeşte.

Av. dr. Andrei Săvescu, iLwT

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate