Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Masuri de revizuire a unor categorii de pensii


4 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 457 din data de 30 iunie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2011 pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor prevazute la art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Actul normativ stabileste revizuirea urmatoarelor categorii pensii recalculate in temeiul Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor:
– pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
– pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
– pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
– pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
– pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
– pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Pensiile prevazute mai sus, ce au facut obiectul recalcularii conform prevederilor Legii nr. 119/2010, se revizuiesc, din oficiu, de catre casele teritoriale de pensii in evidenta carora se afla dosarele de pensie, prin emiterea unor decizii de revizuire, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Drepturile de pensie revizuite potrivit noii ordonante de urgenta se platesc de la data de intai a lunii urmatoare expirarii termenului de revizuire.

Pensiile prevazute anterior  pot fi revizuite si la cererea beneficiarului, daca acesta depune la casa teritoriala de pensii, in termen de 20 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, noi acte doveditoare, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date si elemente decat cele existente la dosarul de pensie, care se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare si a punctajului mediu anual.

Drepturile de pensie revizuite la cererea beneficiarului se platesc de la data prevazuta  pentru revizuirea din oficiu, daca cererea de revizuire, impreuna cu toate actele doveditoare, a fost depusa la casa teritoriala de pensii in termen de 20 zile de la data intrarii in vigoare a noului act normativ.

Metodologia de calcul pentru revizuirea pensiilor este prevazuta in anexa la actul normativ.

Plata drepturilor restante, constand in diferenta dintre cuantumul cuvenit al pensiei rezultat in urma recalcularii si cel obtinut in urma revizuirii, pentru perioada de la data de 1 septembrie 2010 si pana la data revizuirii, se va realiza in termenele prevazute in noul act normativ pentru plata drepturilor de pensii revizuite.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică