Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Interviu Ovidiu Razvan Nistor. Despre ELSA România
04.07.2011 | Nicolae CÎRSTEA

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Nicolae Cîrstea: Ovidiu, felicitări pentru câştigarea competiţiei pentru poziţia de Preşedinte ELSA ROMÂNIA. Aş vrea să te întreb în primul rând cine este Ovidiu Răzvan Nistor?

Ovidiu Răzvan Nistor: Vă mulţumesc . Cine este Ovidiu Răzvan Nistor?! Hmm, grea întrebare. În primul rând, sunt student la Facultatea de Drept Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în al doilea rând sunt membru ELSA, deşi priorităţile s-au cam inversat în ultima vreme. Momentan sunt Vicepreşedinte Student Trainee Exchange Programme în ELSA Cluj-Napoca, departament prin intermediul căruia ELSA oferă locuri de practică studenţilor de la drept din România, cât şi studenţilor din alte ţări europene. Prin acest program, sute de studenţi au beneficiat de stagii de practică în cadrul instituţiilor juridice sau la cabinete notariale şi de avocatură. Anul acesta, ELSA România oferă şi cinci stagii de practică plătită pentru studenţii din străinătate.

Nicolae Cîrstea: De când activezi în cadrul ELSA?

Ovidiu Răzvan Nistor: Sunt membru ELSA din luna martie a anului 2009 şi am avut şansa de a mă implica activ în proiectele Asociaţiei încă de atunci.

Nicolae Cîrstea: Ce ţi-ai propus să obţii din această postură pentru organizaţie şi pentru colegii tăi care activează în cadrul organizaţiei?

Ovidiu Răzvan Nistor: În primul rând doresc să îmi îndeplinesc toate atribuţiile ce îmi revin în calitate de Preşedinte al ELSA România, însă cel mai mult îmi doresc ca ELSA să aibă o expunere cât mai mare în media şi în lumea juridică şi să ofere şi mai multe oportunităţi şi beneficii membrilor ELSA. Consider că acest lucru se poate întâmpla ca urmare a încheierii unor parteneriate.

Nicolae Cîrstea: Câţi membri are ELSA România?

Ovidiu Răzvan Nistor: În momentul actual, ELSA România este constituită din opt Grupuri Locale cu statut de membru activ: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu,Timişoara şi unul cu statut de membru observator, în Bacău. Există totodată şi două grupuri de iniţiativă: Arad şi Braşov, ceea ce dovedeşte încă o dată vocaţia Asociaţiei noastre de a reprezenta toţi studenţii la drept.

În ceea ce priveşte numărul membrilor individuali, ELSA România are momentan aproximativ 600 de membri, însă aceasta cifră variază în funcţie de perioadă şi de strategia de recrutări.

Nicolae Cîrstea: Ce înseamnă ELSA (concept, viziune, echipă)?

Ovidiu Răzvan Nistor: ELSA înseamnă în primul rând membrii săi şi se caracterizează prin devotamentul, implicarea şi deschiderea către nou a acestora.

În ceea ce priveşte viziunea ELSA, aceasta este „O lume dreaptă, în care demnitatea umană şi diversitatea culturală sunt respectate”. Scopul Asociaţiei este de a contribui la educaţia juridică, de a stimula înţelegerea reciprocă, de a promova responsabilitatea şi implicarea socială a studenţilor în Drept şi a tinerilor jurişti.

Din punctul meu de vedere, ELSA este ultimul antrenament în care ne mai putem forma ca oameni, în care ne putem şlefui personalitatea, ultimul antrenament înainte de marea finala, care este viaţa reală.

Mai mult, este şi o oportunitate de a te dezvolta din punct de vedere academic, de a cunoaşte şi lucra cu oameni noi şi de a lega prietenii care pot dura o viaţă întreagă.

Nicolae Cîrstea: Suportul ELSA INTERNATIONAL este important?

Ovidiu Răzvan Nistor: Dat fiind faptul că ELSA este în primul rând o Asociaţie internaţională, suportul şi programele ELSA International sunt esenţiale pentru orientarea şi bunul mers al Asociaţiei la nivel naţional.

Suportul ELSA International constă în bursele şi granturile pe care le oferă atât membrilor ELSA România, cât şi Grupurilor Locale şi în îndrumarea activă a Grupurilor Naţionale.

De asemenea, ELSA România a apelat în dese rânduri la trainerii ELSA International pentru a ţine traininguri şi pentru a forma membrii ELSA România.

Fiecare Grup Naţional este ajutat îndeaproape de un membru al Biroului International prin intermediul sistemului de coaching. Activitatea acestuia nu se rezuma doar la supervizare şi coordonare, ci implica o susţinere activă a proiectelor respectivului Grup, precum şi participarea în cadrul diverselor evenimente.

Nicolae Cîrstea: De ce s-ar înscrie un student la drept în ELSA?  Exista o serie de oportunităţi pe care ni le-ai putea detalia?

Ovidiu Răzvan Nistor: În primul rând pentru experienţa pe care o Asociaţie de talia ELSA ţi-o poate oferi, în al doilea rând pentru partea socială şi pentru oportunităţile de dezvoltare personală, iar în al treilea rând pentru a evolua din punct de vedere academic, participând la Conferinţe şi Seminare pe diverse teme juridice, concursuri de procese simulate, stagii de practică în ţară şi în străinătate etc.

Mai mult, membrii ELSA au anumite oportunităţi pe care un student obişnuit nu le are. Aici mă refer la posibilitatea de a fi membru delegat la WIPO (World Intellectual Property Organization), UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law), UNHRC (United Nations Human Rights Council), ECOSOC (Economic and Social Council) sau de a efectua stagii de practică plătită în străinătate, în cadrul unor firme de avocatură, instituţii sau stagii în cadrul unor organizaţii cum ar fi Consiliul Europei sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Nicolae Cîrstea: Este ELSA ROMÂNIA, prin proiectele şi implicarea sa, un catalizator? Poţi detalia, te rog?

Ovidiu Răzvan Nistor: Da, cu siguranţă ELSA este un catalizator în ceea ce priveşte profesionalismul şi nivelul evenimentelor organizate. De curând a avut loc la Cluj-Napoca Semifinala celui mai mare concurs de procese simulate din lume pe model WTO, urmat de o conferinţă internaţională cu tema WTO Law, ambele fiind un real succes, apreciate de către judecătorii şi invitaţii străini. De asemenea, ELSA Bucureşti organizează anual două şcoli de vară în limba engleză. ELSA poate fi un catalizator şi prin prisma profilului Asociaţiei şi a faptului că e formată din studenţi de la drept, putând ajuta cu sfaturi şi îndrumări celelalte asociaţii în ceea ce priveşte intrarea în legalitate şi respectarea prevederilor O.G. nr. 26/2000.

Nicolae Cîrstea: Care este cel mai important proiect pe care ţi l-ai dori finalizat la sfârşitul mandatului?

Ovidiu Răzvan Nistor: Dezideratul suprem pentru mine este  crearea unei imagini solide a ELSA România prin promovarea ELSA la nivel naţional şi internaţional şi semnarea unor parteneriate cu firme naţionale sau chiar internaţionale. ELSA România trebuie să continue să se dezvolte, iar acest lucru este posibil doar dispunând de resurse umane şi financiare.

Nicolae Cîrstea: Am observat că ELSA încercă să ţină legătura şi să-i implice pe SENIORI în buna desfăşurare a anumitor activităţi şi proiecte – poţi să detaliezi puţin, te rog?

Ovidiu Răzvan Nistor: Seniorii sau Alumnii ELSA au fost şi vor fi mereu parte integrată a activităţii noastre şi apelăm mereu la dânşii pentru sfaturi, ajutor şi uneori chiar fonduri.

Domniile sale se implică şi ne oferă ajutor atât în proiectele locale, cât şi naţionale, fiind mereu prezenţi la Conferinţele Naţionale. Mulţi dintre aceştia colaborează îndeaproape cu Grupurile Locale prin susţinerea de prezentări şi traininguri sau prin faptul că sunt membri ai Comisiei de Cenzori.

Chiar dacă vom termina facultatea şi într-o bună zi vom profesa, o bucăţică din noi va rămâne mereu în ELSA.

Nicolae Cîrstea: Ovidiu, îţi mulţumesc şi îţi doresc succes începând cu luna august, când începe mandatul tău de preşedinte!

Ovidiu Răzvan Nistor: Vă mulţumesc mult, sper să fie un mandat cât mai prolific şi să fiu preşedintele pe care ELSA România îl merită.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti