Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza cauzelor finalizate in iunie 2011


5 iulie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

Biroul de Informare si Relatii Publice a Directiei Nationale Anticoruptie a facut publica o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iunie 2011, altele decat cele deja mediatizate:

1.Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatei ALBISTEANU ELENA, sef al Serviciului Judetean de Metrologie Legala Tulcea, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • luare de mita,
 • fals intelectual savarsit in scopul de a ascunde o infractiune de coruptie,
 • instigare la fals material in inscrisuri oficiale savarsit in scopul de a ascunde o infractiune de coruptie,
 • fals material in inscrisuri oficiale savarsit in scopul de a ascunde comiterea unei infractiuni de coruptie.

La data de 9 decembrie 2010, inculpata Albisteanu Elena, in calitate de agent constatator si sef al Serviciului Judetean de Metrologie Legala Tulcea, a primit de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale, suma de 300 lei pentru a nu-i aplica sanctiuni contraventionale prevazute in legislatia privind metrologia legala si in cea financiar fiscala.
Pentru a ascunde fapta de coruptie si pentru a crea aparenta de legalitate a faptelor sale, inculpata Albisteanu Elena i-a cerut unei subordonate sa falsifice buletinul de verificare metrologica emis pe numele firmei denuntatorului si a falsificat personal procesul verbal de control si procesul verbal de sanctionare contraventionala.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Tulcea.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MORARIU TIBERIU FLORIN, arestat preventiv in lipsa, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • tentativa la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (40 de acte materiale).

In cursul anului 2010, inculpatul Morariu Tiberiu Florin a incercat sa induca in eroare B.R.D.- Groupe Societe Generale S.A. – Sucursala Sibiu solicitand acestei banci sa-i vireze in contul personal suma de 8.050.850,55 RON sub pretextul ca acesti bani reprezentau o datorie, in realitate inexistenta, a S.C. „E.ON Gaz Distributie” S.A. – Regiunea Sud catre inculpat.

In sustinerea cererii sale, Morariu Tiberiu Florin a prezentat bancii un numar de 40 de documente (ordin de plata, contract de prestari servicii, adrese pretins emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si de BRD, etc.) pe care le-a falsificat personal. Prin aceste documente inculpatul a atestat in mod nereal ca intre el si E.ON Gaz Distributie au existat mai multe contracte de executie de lucrari de extindere de retea si bransamente pe care le-ar fi executat si in baza carora E.ON Gaz ii datoreaza suma de 8.050.850,55 RON.

Deoarece BRD a constatat aceste falsuri, nu a dat curs cererii si nu a virat in contul inculpatului suma solicitata.

Avand in vedere ca se sustrage urmaririi penale, la data de 13 mai 2011, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventiva pe o durata de 30 zile a inculpatului Morariu Tiberiu Florin iar la data de 26 mai 2011, Tribunalul Alba a emis mandat european de arestare si mandat de urmarire internationala in vederea extradarii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> GEORGESCU LIVIU, fost primar al comunei Cornatelu, judetul Dambovita, in sarcina caruia s-a retinut instigare la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata;

>> BARBULESCU SORIN, functionar in cadrul Centrului Local Targoviste al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (A.P.I.A.), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata si
 • abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si

>> MATEI CRISTIAN-ALEXANDRU, administrator al S.C. Mateus S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata si
 • instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In cursul lunii mai 2007, inculpatul Georgescu Liviu, in calitate de primar al comunei Cornatelu, judetul Dambovita, l-a determinat pe inculpatul Matei Cristian – Alexandru, reprezentant al SC Mateus SRL si pe mai multi locuitori ai comunei Cornatelu sa formuleze cereri de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata (fonduri F.E.G.A. si F.A.D.R.), asigurandu-i ca banii astfel obtinuti vor fi folositi de primarie pentru ingrijirea islazului comunal. Inculpatul Georgescu Liviu cunostea ca cererile contin mentiuni false intrucat pasunile respective, in suprafata totala de aproximativ 345 de hectare, erau in proprietatea Consiliului Local al comunei Cornatelu.

Acest demers a fost sprijinit de inculpatul Barbulescu Sorin, functionar in cadrul Centrului Local Targoviste al A.P.I.A., care a redactat cererile de plata pentru solicitanti, a primit documentatia incomplet intocmita si a inregistrat-o, cunoscand ca cererile contin mentiuni false si a omis sa solicite documente valabile care sa ateste dreptul de folosinta a suprafetelor de teren pentru care s-au solicitat platile.

In mod similar, in data de 26 aprilie 2007, inculpatul Matei Cristian – Alexandru a solicitat in nume personal fonduri europene din categoria celor mentionate mai sus fara a detine sub niciun titlu terenul pentru care a solicitat banii, fiind ajutat de Barbulescu Sorin care a inregistrat cererea fara sa solicite documente justificative cu privire la dreptul de folosinta a terenului.

In modalitatea aratata, inculpatii au cauzat bugetului general al Comunitatilor Europene si bugetului national un prejudiciu in suma totala de 77.199,49 lei (aproximativ 23.000 euro). Prejudiciul a fost in cea mai mare parte recuperat in cursul urmaririi penale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Racari.

4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MEMISI COSMIN-MUGUREL, administrator al S.C. COSNIC S.R.L. Giurgiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata.

In perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, inculpatul Memisi Cosmin – Mugurel, in calitate de administrator la S.C. COSNIC S.R.L., societate care are ca obiect de activitate comertul deseurilor si resturilor, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, a evidentiat in actele contabile cheltuieli fictive care nu au la baza operatiuni reale. In acest scop, inculpatul a utilizat 278 de facturi fiscale de cumparare de bunuri emise de firme inexistente sau care aveau inserate date neconforme cu realitatea.

In aceasta modalitate, Memisi Cosmin – Mugurel a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 6.217.739 lei (1.554.435 euro) reprezentand valoarea obligatiilor fiscale neachitate ca urmare a diminuarii bazei impozabile si a deducerii nelegale a TVA.

Intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului, nu s-au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Giurgiu.

5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatului ROBU IOAN in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata.

In perioada februarie 2000 – noiembrie 2004, inculpatul Robu Ioan, in calitate de administrator in fapt al unui numar de cinci societati comerciale din judetul Iasi, a efectuat operatiuni de import din Republica Moldova si Ucraina a unor utilaje agricole, accesorii si piese de schimb pentru acestea, pe care le-a comercializat in Romania, fara a evidentia aceste fapte de comert in evidenta contabila a firmelor implicate in acest circuit. Toate aceste societati comerciale au fost inregistrate pe numele unor cetateni din Republica Moldova in scopul de a nu fi identificata activitatea de evaziune fiscala a inculpatului si de a nu fi tras la raspundere penala.
In aceasta modalitate, inculpatul a sustras firmele in cauza de la plata catre bugetul de stat a sumei de 4.070.247,0573 RON (echivalentul a 1.035.423 EUR) reprezentand impozit pe profit si TVA.

Intrucat inculpatul Robu Ioan a parasit Romania si s-a sustras urmaririi penale, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva in lipsa si a emis si mandat de urmarire internationala in vederea extradarii pe numele inculpatului Robu Ioan.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Iasi.

6. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MANEA TRAIAN, asociat si administrator al S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscala si
 • refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

In perioada 1 iulie 2008 – 31 decembrie 2009, inculpatul Manea Traian, in calitate de asociat si administrator cu puteri depline al S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. (societate ce are ca obiect de activitate comertul cu produse intermediare neagricole si al deseurilor, combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate), a inregistrat in contabilitatea firmei sale operatiuni comerciale cu doua firme declarate in mod oficial inactive din luna februarie 2008.

In aceasta modalitate, inculpatul Manea Traian a creat in dauna bugetului de stat un prejudiciu in valoare totala de 11.452.750 lei (echivalentul a 2.877.533 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA. Avand in vedere ca nu au fost identificate bunuri in patrimoniul inculpatului, nu s-au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube. De asemenea, S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. a fost declarata inactiva din luna iulie 2010.

In plus, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, inculpatul Manea Traian a refuzat in mod nejustificat sa prezinte reprezentantilor autoritatilor fiscale documentele legale si bunurile din patrimoniul S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L., desi a fost convocat de 6 ori.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

7. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bucuresti – Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea in judecata a inculpatului NENOV PETAR ZDRAVKOV, cetatean bulgar, administrator de fapt al SC „SERVOBALKAN COM” SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala,in forma continuata.

In perioada decembrie 2003 – iunie 2004, inculpatul Nenov Petar Zdravkov, in calitate de administrator de fapt al SC „SERVOBALKAN COM” SRL (societate ce are ca obiect de activitate intermedierea in comert), a comercializat marfuri la o valoare de 33 de ori mai mare decat pretul de cumparare si nu a evidentiat in contabilitatea societatii aceste operatiuni comerciale efectuate si veniturile realizate.

Prin aceasta omisiune, inculpat a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 8.372.940 lei (echivalentul a 2.093.235 euro) reprezentand taxele si impozitele datorate bugetului de stat.

Nu au fost luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

8. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MARCHIS IOAN, reprezentant legal al S.C. Com Adrianca SRL Satu Mare si avocat in cadrul Baroului Salaj, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosire sau prezentare de documente si declaratii false care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene,
 • inselaciune si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

La data de 23 iunie 2005, intre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Sapard, ca autoritate contractanta si S.C. Com Adrianca SRL Satu Mare, a fost incheiat contractul finantat din fonduri SAPARD pentru punerea in practica a proiectului intitulat „Modernizare ferma de bovine cu atelier de procesare primara lapte, amplasate in localitatea Doba, judetul Satu Mare”.

In derularea acestui proiect, in perioada 2006 – 2007, inculpatul Marchis Ioan, in calitate de administrator al S.C. Com Adrianca SRL si care in acea perioada detinea si functia de director al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 6 Satu Mare, a obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene in valoare de 47.287,54 lei (aproximativ 13.781 euro) incalcand prevederile contractuale referitoare la conflictul de interese si la cheltuielile eligibile. In acest sens, Marchis Ioan a implicat in derularea proiectului mai multe societati comerciale unde a fost sau este actionar sau administrator, precum si persoane apropiate din anturajul sau cu ajutorul carora a creat un circuit financiar prin care a intocmit o serie de documente (facturi, documente de plata, etc.) care atestau o alta stare de fapt decat cea reala. Aceste documente au fost ulterior folosite ca baza legala pentru efectuarea platilor de catre Agentia Sapard, ca parte contractanta.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – APDRP s-a constituit parte civila cu suma de 47.287,54 lei.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

9. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a inculpatei S.C. EUROIL S.R.L. Braila, persoana juridica romana, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In perioada 20 – 22 octombrie 2010, inculpata S.C. EUROIL S.R.L., societate comerciala ce are ca obiect de activitate comertul carburantilor pentru autovehicule, prin intermediul reprezentantului sau legal, inculpatul Marta Ioan, a promis cu titlu de mita suma de 45.000 lei unui functionar din conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Braila (denuntator in cauza). Banii au fost promisi pentru ca denuntatorul sa isi incalce atributiile de serviciu si sa nu aplice sanctiunile contraventionale ca urmare a neregulilor constatate cu ocazia unui control de specialitate, sanctiunile fiind: sistarea activitatii statiei de distribuire a carburantilor apartinand S.C. EUROIL S.R.L., confiscarea sumei de 350.000 lei si amenda in suma de 100.000 lei.

In acelasi scop, la data de 20 octombrie 2010, Marta Ioan, asociatul si reprezentantul S.C. EUROIL S.R.L., a dat persoanei denuntatoare suma de 7.100 lei, reprezentand o prima transa din totalul sumei promise. De asemenea, in ziua de 22 octombrie 2010, Marta Ioan a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a remis denuntatorului suma de 13.000 lei, reprezentand o a doua transa.

In vederea confiscarii, procurorii au dispus indisponibilizarea sumelor de bani date cu titlu de mita si au instituit sechestru asigurator asupra statiei de distribuire carburanti apartinand S.C. EUROIL S.R.L.

La data de 14 decembrie 2010, Marta Ioan, reprezentantul S.C. EUROIL S.R.L., a fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Galati alaturi de complicele sau, inculpatul Ispas Sorin – Constantin, avocat in cadrul Baroului Braila.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Braila.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică