« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Cum putem preveni coruptia prin noua Strategie Nationala Anticoruptie? VIDEO
07.07.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Fundaţia Konrad Adenauer – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est şi Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, au organizat marţi, 5 iulie 2011, o dezbatere privind priorităţile sectorului neguvernamental în privinţa măsurilor de prevenire a corupţiei ce ar trebui incluse în noua Strategie Naţională Anticorupţie. Potrivit unui comunicat comun al celor doua organzatii, „Acţiunea face parte dintr-o serie de evenimente similare dedicate dezbaterii publice şi elaborării noii Strategii Naţionale Anticorupţie. Întâlnirea a vizat două mari teme de interes pentru organizaţiile neguvernamentale: transparenţa şi accesul la informaţiile de interes public, pe de o parte, şi modul în care instituţiile cu atribuţii în domeniul luptei împotriva corupţiei vor conlucra în implementarea viitoarei strategii, pe de altă parte.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Agenţiei Naţionale de Integritate, ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai Unităţii Centrale pentru Reforma Administraţiei Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Secretariatului General al Guvernului, ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar şi 35 de reprezentanţi ai comunităţii diplomatice şi ai organizaţiilor neguvernamentale care derulează proiecte în domeniul integrităţii angajaţilor din sectorul public.

În prima parte a dezbaterii s-au discutat măsurile prioritare pentru Strategia Naţionala Anticorupţie propuse de organizaţiile neguvernamentale, în special îmbunătăţirea transparenţei decizionale şi a accesului la informaţii în sectorul public. Organizaţiile neguvernamentale au solicitat sancţiuni mai clare pentru nerespectarea standardelor de transparenţă, uniformizarea practicii instanţelor în acest domeniu şi instituirea transparenţei ca obiectiv orizontal al noii Strategii şi ca valoare de prim rang. În acest context, Thorsten Geissler, Director al Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer, a accentuat rolul politicienilor şi al managerilor publici în crearea unui climat de integritate: “Valorile pot fi transmise doar de cineva care le trăieşte ca un exemplu credibil. Trebuie stabilite reguli adecvate de conducere, organizare şi comportament pe care să le urmeze toţi, absolut toţi”.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei, Cornel Călinescu, a prezentat concluziile preliminare ale consultărilor realizate în vederea elaborarii Strategiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, în urma consultărilor derulate până în prezent a reieşit necesitatea asumării la nivelul fiecărei instituţii publice a unui plan de integritate, prin care să se asigure punerea în aplicare a întregului inventar de măsuri preventive anticorupţie aflat în vigoare. Implementarea planurilor va fi monitorizată la nivel naţional prin intermediul unor indicatori relevanţi. Strategia va propune şi noi instrumente de prevenire a corupţiei, precum metodologia de evaluare a riscurilor de corupţie, elaborată şi pilotată cu succes de către Direcţia Generală Anticorupţie şi un mecanism de valorificare a cazuisticii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Noua Strategie va fi un document multidisciplinar ce va integra obiectivele anticorupţie cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare agreat de România cu Uniunea Europeană.

Plecând de la principiile viitoarei Strategii Naţionale Anticorupţie, mai multe autorităţi publice au început să dezvolte strategii sectoriale proprii. Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a prezentat o propunere de strategie pentru întărirea integrităţii în sistemul judiciar în perioada 2011-2016. O altă strategie sectorială a fost dezvoltată la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În a doua parte a conferinţei s-au discutat modalităţile de prevenire a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, accesul judecătorilor la documente şi informaţii clasificate, rolul consilierilor de etică, dezvoltarea unor noi instrumente de prevenire a corupţiei.

Horia Georgescu, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate, a punctat nevoia de măsuri de prevenire la nivelul fiecărei autorităţi publice: „Conflictele de interese şi incompabilităţile se pot elimina foarte simplu dacă, în momentul în care se angajează, fiecare funcţionar aduce un certificat constatator de la Registrul Comerţului pentru că altfel vom regăsi aceste situaţii peste tot pentru că nu sunt doar scăpări, nu sunt omisiuni; aceste persoane au beneficii din acele firme din care fac parte atunci cand intervine o stare de incompatibilitate, iar majoritatea situaţiilor de incompatibilitate generează un conflict de interese pentru că firmele acestea unde ei sunt acţionari au contracte cu autoritatea publică respectivă. Cred că este foarte important ca instituţiile publice să aibă toate mijloacele de control şi prevenire; Agenţia nu primeşte sesizări suficiente de la instituţiile publice, majoritatea sesizărilor pe care noi le primim sunt de la cetăţeni […] Fără o acţiune clară din partea conducerii instituţiei publice şi a sistemului administraţiei centrale nu putem preveni astfel de fenomene”.

Toate temele discutate şi concluziile dezbaterii vor fi prezentate în detaliu într-un raport ce va fi diseminat public şi care va servi la fundamentarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie.”

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD