Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa
07.07.2011 | JURIDICE.ro

In sedinta de miercuri, 6 iulie 2011, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se va reglementa în dreptul intern confiscarea extinsă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astel, „noile reglementări vor da satisfacţiei opiniei publice, în sensul că autorităţile statului vor putea confisca averile ilicite ale acelor persoane care au săvârşit infracţiuni şi care nu pot justifica averea pe care o au.

De asemenea, proiectul de lege transpune în dreptul intern Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunea.

Potrivit primului-ministru, România nu are cadrul legal care să permită procedura confiscării extinse a averilor ilicite care nu au justificare legală. Noile reglementări sunt în concordanţă cu prevederile constituţionale, aspect confirmat şi de poziţia Curţii Constituţionale referitoare la proiectul de revizuirea a Constituţiei.

“După decizia Curţii Constituţionale asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, s-a creat posibilitatea, conform deciziei Curţii, să se adopte în legislaţia naţională această directivă a confiscării extinse potrivit normelor europene“, a precizat premierul Emil Boc.

Totodată, primul-ministru a arătat că proiectul de lege adoptat de Guvern propune o soluţie mai simplă şi directă decât cea prevăzută în proiectul de lege elaborat de reprezentanţii Opoziţiei. Totodată, premierul a arătat că un alt avantaj adus de proiectul adoptat de Guvern constă în faptul că acesta permite, în cadrul aceluiaşi proces, confiscarea averilor ilicite, pentru cazuri de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni economico- financiare.”, se arata in comunicat.


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.