Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa
07.07.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de miercuri, 6 iulie 2011, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se va reglementa în dreptul intern confiscarea extinsă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astel, „noile reglementări vor da satisfacţiei opiniei publice, în sensul că autorităţile statului vor putea confisca averile ilicite ale acelor persoane care au săvârşit infracţiuni şi care nu pot justifica averea pe care o au.

De asemenea, proiectul de lege transpune în dreptul intern Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunea.

Potrivit primului-ministru, România nu are cadrul legal care să permită procedura confiscării extinse a averilor ilicite care nu au justificare legală. Noile reglementări sunt în concordanţă cu prevederile constituţionale, aspect confirmat şi de poziţia Curţii Constituţionale referitoare la proiectul de revizuirea a Constituţiei.

“După decizia Curţii Constituţionale asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, s-a creat posibilitatea, conform deciziei Curţii, să se adopte în legislaţia naţională această directivă a confiscării extinse potrivit normelor europene“, a precizat premierul Emil Boc.

Totodată, primul-ministru a arătat că proiectul de lege adoptat de Guvern propune o soluţie mai simplă şi directă decât cea prevăzută în proiectul de lege elaborat de reprezentanţii Opoziţiei. Totodată, premierul a arătat că un alt avantaj adus de proiectul adoptat de Guvern constă în faptul că acesta permite, în cadrul aceluiaşi proces, confiscarea averilor ilicite, pentru cazuri de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni economico- financiare.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti