Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa


7 iulie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

In sedinta de miercuri, 6 iulie 2011, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se va reglementa în dreptul intern confiscarea extinsă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astel, „noile reglementări vor da satisfacţiei opiniei publice, în sensul că autorităţile statului vor putea confisca averile ilicite ale acelor persoane care au săvârşit infracţiuni şi care nu pot justifica averea pe care o au.

De asemenea, proiectul de lege transpune în dreptul intern Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunea.

Potrivit primului-ministru, România nu are cadrul legal care să permită procedura confiscării extinse a averilor ilicite care nu au justificare legală. Noile reglementări sunt în concordanţă cu prevederile constituţionale, aspect confirmat şi de poziţia Curţii Constituţionale referitoare la proiectul de revizuirea a Constituţiei.

“După decizia Curţii Constituţionale asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, s-a creat posibilitatea, conform deciziei Curţii, să se adopte în legislaţia naţională această directivă a confiscării extinse potrivit normelor europene“, a precizat premierul Emil Boc.

Totodată, primul-ministru a arătat că proiectul de lege adoptat de Guvern propune o soluţie mai simplă şi directă decât cea prevăzută în proiectul de lege elaborat de reprezentanţii Opoziţiei. Totodată, premierul a arătat că un alt avantaj adus de proiectul adoptat de Guvern constă în faptul că acesta permite, în cadrul aceluiaşi proces, confiscarea averilor ilicite, pentru cazuri de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni economico- financiare.”, se arata in comunicat.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică