Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti

Masuri legislative cu privire la acordarea etichetei UE ecologice


8 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 477 din data de 6  iulie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 661/2011 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii la nivel national a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica.

Actul normativ a fost adoptat in scopul asigurarii aplicarii in Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica.

Potrivit actului normativ, Ministerul Mediului si Padurilor este desemnat autoritate competenta pentru acordarea etichetei UE ecologice, iar Garda Nationala de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor fi autoritati competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.

Eticheta ecologica a UE a fost creata de Comisia Europeana in 1992 si reprezinta o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. Eticheta ecologica comunitara nu se acorda pentru alimente si produse medicale.

Actul normativ prevede infiintarea pe langa Ministerul Mediului si Padurilor a Comisiei pentru eticheta UE ecologica, organ consultativ fara personalitate juridica, cu rol in evaluarea dosarului pentru acordarea etichetei UE ecologice.

Comisia pentru eticheta UE ecologica este formata din 3 reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, un reprezentant al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, un reprezentant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, un reprezentant al Garzii Nationale de Mediu, 3 reprezentanti ai institutelor de cercetare din domeniul protectiei mediului, 2 reprezentanti ai patronatelor, 2 reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul protectiei mediului, numiti prin ordin al ministrului mediului si padurilor, pe baza nominalizarilor primite de la ministerele, institutiile, patronatele si organizatiile neguvernamentale implicate.

Taxa perceputa de autoritatea competenta pentru acordarea etichetei UE unui produs este in valoare de 200 euro, echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei din data efectuarii platii. Nu se percepe taxa anuala. Taxa se varsa integral la bugetul de stat.

Actul normativ stabileste si sanctiuni pentru nerespectarea reglementarilor referitoare la eticheta ecologica.

Urmatoarele fapte constituie contraventii:
– introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta UE ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta;
– refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei UE ecologice la cererea autoritatii competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor;
– prezentarea de catre operatorul economic de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului;
– introducerea pe eticheta UE ecologica a altor mentiuni decat a celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologica.
Contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta UE ecologica este sanctionata potrivit prevederilor Legii nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa.

Hotararea va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii