Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Recurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii

RIL promovat. Calea de atac exercitata impotriva hotararii prin care s-a solutionat cererea pentru efectuarea expertizei privind gestiunea societatii comerciale
11.07.2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

Secţiuni: Recurs în interesul legii, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii întrucât în practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedre unitar în legătură cu următoarele probleme de drept:

I. Momentul dezînvestirii instanţei de judecată în cazul acţiunilor întemeiate pe dispoziţiile art. 136 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată.

1. Unele instanţe de judecată au soluţionat cererile pentru efectuarea unei expertize formulate în conformitate cu dispoziţiile art. 136 din Legea nr. 31/1990 şi s-au dezînvestit după depunerea raportului de expertiză.

Pe cale de consecinţă, constatând efectuată expertiza instanţele au luat act de raportul întocmit în cauză de experţii desemnaţi şi au dispus comunicarea unui exemplar părţilor, precum şi cenzorilor societăţii, spre a fi analizat şi a se propune măsuri corespunzătoare.

Aceste instanţe au considerat că întocmirea raportului de expertiză privind gestiunea societăţii comerciale reprezintă tocmai scopul acţiunii reglementate de art. 136 din Legea nr. 31/1990, republicată, iar în această modalitate se asigură dreptul de control din partea instanţei.

2. Alte instanţe de judecată, soluţionând  cererea de efectuare a unei expertize judiciare de gestiune, în condiţiile prevăzute de  art. 136 din Legea nr. 31/1990, republicată, s-au dezînvestit imediat după numirea expertului, stabilirea obiectivelor expertizei, a onorariului experţilor şi  după adoptarea unor măsuri premergătoare în vederea întocmirii expertizei, dispunând ca, după efectuarea raportului acesta să fie comunicat organelor de conducere, control şi supraveghere.

Opinia Procurorului General este în sensul că primele instanţe au pronunţat soluţii în acord cu litera şi spiritul legii.

***

II. Calea de atac ce poate fi exercitată împotriva hotărârii pronunţate de prima instanţă învestită cu judecarea  cererilor  formulate în temeiul art. 136 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată.

1. Unele instanţe de judecată au considerat că hotărârile judecătoreşti pronunţate în cererile întemeiate pe dispoziţiile art. 136 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, republicată sunt supuse dublului grad de jurisdicţie, respectiv apelul şi recursul, faţă de caracterul contencios al procedurii.

2. Alte instanţe, dimpotrivă, au reţinut că împotriva acestor hotărâri poate fi exercitată doar calea de atac a recursului, reţinându-se, în esenţă, că dispoziţiile art. 136 din Legea nr. 31/1990, republicată se completează cu normele de drept comun cuprinse în art. 331-339 din Codul de procedură civilă.

Opinia Procurorului General este în sensul că primul punct de vedere exprimat concordă cu litera şi spiritul legii.

>> Textul integral al recursului în interesul legii

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti