« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decanul Baroului Alba trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune
11.07.2011 | Anemarie LAZARESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> TAMAS DOREL CRISTIAN, administrator al SC ARDELEANA SA, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • inselaciune cu consecinte deosebit de grave,
 • doua infractiuni de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave,
 • spalare de bani, in forma continuata,
 • delapidare, in forma continuata,
 • doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata;

>> SCUTEA DOINA, decan al Baroului Alba, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave;

>> GHERMAN ANCA, notar public, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata;

>> POP CRINELA CATALINA, administrator Monoprod SRL Alba-Iulia, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • inselaciune cu consecinte deosebit de grave si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata;

>> SOARE RADU, administrator al Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • inselaciune cu consecinte deosebit de grave si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;

>> SOARE DELIA ANGELA, asociat al Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA, pe 14 mai 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristain, in calitate de administrator al SC ARDELEANA SA si o societatea comerciala din Cluj Napoca au incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu privire la vanzarea hotelului „Continental” din acelasi oras. Pretul tranzactiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitata suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenta urmand a fi platita la finalizarea vanzarii. Cu aceasta ocazie, Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari imprejurarea ca, in cursul anilor 2001 si 2003, fata de imobilul ce facea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare in baza Legii 10/2001 de catre Colegiul Reformat Debretin si separat de catre Eparhia Reformata din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumparatori inclusiv faptul ca proprietarul imobilului, SC ARDELEANA SA, isi asumase obligatia de a inchiria locuri de parcare de la Primaria municipiului Cluj Napoca, obligatie care ar fi revenit cumparatorilor dupa perfectarea vanzarii.

In acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alaturi de Tamas Dorel Cristian si, sustinand in mod nereal ca reprezinta interesele SC ARDELEANA SA in calitate de avocat, le-a creat reprezentantilor firmei ce intentiona sa cumpere hotelul convingerea ca imobilul nu are probleme juridice si ca aspectele consemnate in Cartea Funciara corespund situatiei reale.
Dupa incasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestei sume, inculpatul Tamas Dorel Cristian si-a insusit suma totala de 702.750 lei sub pretextul ca plateste salariile a doi angajati si a achitat un credit in suma de 1.488.406 euro.

Independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristian, impreuna cu inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) si Pop Crinela-Catalina, persoane apropiate inculpatului Tamas Dorel-Cristian, au pus in practica un mecanism financiar prin care au indus in eroare reprezentantii Bancii Comerciale Romane – Sucursala Alba pentru ca Tamas Dorel Cristian sa obtina beneficii materiale in mod injust.

In concret, societatile comerciale reprezentate de inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina incheiau in mod fictiv antecontracte de vanzare – cumparare a unor imobile aflate in proprietatea lui Tamas Dorel Cristian si pentru care obtineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Intrucat respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obtinute din inchirierea lor sau din comercializarea unor marfuri. In acest scop, Tamas Dorel Cristian le-a pus la dispozitie inculpatilor Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina doua antecontracte de vanzare cumparare fictive si un contract de inchiriere. Contractul de inchiriere a fost intocmit in fals de inculpata Gherman Anca si avea ca obiect inchirierea unuia dintre imobile de catre biroul sau notarial.

Dupa ce creditele in valoare totala de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate si banii erau incasati de inculpatul Tamas Dorel-Cristian, inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina nu mai finalizau vanzarile iar firmele pe care le reprezentau intrau in insolventa sau in faliment.

De asemenea, in perioada mai – decembrie 2008, inculpatul Tamas Dorel-Cristian, in calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, si-a insusit nejustificat suma totala de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societatii.

Banca Comerciala Romana s-a constituit parte civila cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs si beneficiul nerealizat.

Expert Insolventa SPRL Hunedoara, in calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 2.047.292,48 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs de catre inculpatul Tamas Dorel-Cristian prin insusirea sumelor de bani din patrimoniul societatii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor cladiri si terenuri apartinand inculpatului Tamas Dorel Cristian si SC ARDELEANA SA.

In ziua de 26 mai 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatei Scutea Doina pe o perioada de 24 de ore iar in aceeasi zi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile.

La data de 1 aprilie 2011, la solicitare procurilor anticoruptie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Tamas Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile.

Inculpata Scutea Doina a mai fost trimisa in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.