Normele metodologice de aplicare a Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri
13 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 489 din data de 8 iulie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 682/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Dispozitii generale
Normele metodologice reglementeaza modul de acordare a facilitatilor aferente unei linii de credit, in valoare maxima de 125.000 lei/I.M.M./an, cu dobanda partial subventionata si, dupa caz, cu garantarea creditului de catre stat, ce vizeaza sprijinirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii (I.M.M.-uri) la obtinerea de finantari pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an in vederea desfasurarii activitatii, cu posibilitatea prelungirii in conditiile OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Institutiile care vor implementa normele metodologice sunt: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (M.E.C.M.A.), prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M.) si Ministerul Finantelor Publice, in parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (F.N.G.C.I.M.M.) si institutiile de credit finantatoare.
Bugetul si durata programului
Plafonul total al facilitatilor este urmatorul:
– bugetul total maxim al subventiei pe perioada de implementare a programului 2011-2013 este de 165.000 mii lei, repartizat pe ani astfel: 2011- 24.000 mii lei, 2011 – 70.000 mii lei, 2013 – 71.000 mii lei;
– numarul estimat de beneficiari: 2011 – 4000, 2012 – 12.000, 2013 – 12.000.
– plafonul garantiilor ce pot fi acordate in anul 2011 este de 400.000 mii lei.
Subventiile se acorda in limita bugetului anual alocat.
Informatii cu privire la linia de credit si garantie
Valoarea liniei de credit va fi stabilita de institutia de credit finantatoare in conformitate cu normele si procedurile sale interne de creditare, cu incadrarea in conditiile programului.
Valoarea liniei de credit nu trebuie sa depaseasca 30% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, in situatia in care beneficiarul programului are in derulare si alte facilitati de credit pe termen scurt.
Daca beneficiarul programului nu are in derulare alte facilitati de credit pe termen scurt, valoarea maxima a liniei de credit acordate poate ajunge la 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni.
Tragerile din linia de credit se pot efectua integral sau in mod fractionat, in functie de necesitatile de finantare a activitatii beneficiarului programului, la solicitarea scrisa a acestuia transmisa institutiei de credit.
Criterii de eligibilitate
Nu sunt eligibile pentru a fi selectate in cadrul programului I.M.M.-urile care au desfasurat si/sau vor desfasura activitati din sectorul/domeniul:
– intermedieri financiare si asigurari:
– tranzactii imobiliare;
– activitati de jocuri de noroc si pariuri;
– productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope;
– excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de minimis.
Etapele implementarii programului
Etapa I. Etapa inscrierii in program
Inscrierea in program si solicitarea acordului de principiu pentru subventionarea dobanzii se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro.
Solicitarile pentru inscrierea in program vor fi analizate si selectate in limita bugetului alocat programului, in ordinea inscrierii in acesta.
Demararea implementarii programului se va face in termen de 10 zile lucratoare de la data comunicarii pe site-ul www.aippimm.ro a inceperii procesului de inregistrare on-line in program.
A.I.P.P.I.M.M. verifica formularul de inscriere in program si indeplinirea criteriilor de eligibilitate, in urma carora poate lua decizia de acceptare in program. In aceasta situatie, A.I.P.P.I.M.M transmite solicitantului notificarea privind acordul de principiu pentru subventionarea dobanzii.
A.I.P.P.I.M.M. va intocmi listele cu I.M.M.-urile eligibile in program si le va transmite institutiei de credit finantatoare.
Etapa II. Contractarea si garantarea liniei de credit in cadrul programului
Lista cu institutiile de credit partenere care au fost selectate de catre A.I.P.P.I.M.M. in vederea acordarii liniilor de credit pentru beneficiarii eligibili se publica pe pagina de web a A.I.P.P.I.M.M. si a F.N.G.C.I.M.M.
Solicitantii declarati eligibili de catre A.I.P.P.I.M.M. se pot prezenta la oricare institutie de credit din lista publicata conform prevederilor de mai sus, cu formularul de inscriere in program semnat si stampilat de catre beneficiar si cu notificarea privind acordul de principiu pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului.
Etapa III. Etapa acordarii garantiei de stat, dupa caz
Dupa aprobarea liniei de credit, institutia de credit finantatoare se va adresa, dupa caz, F.N.G.C.I.M.M. in vederea obtinerii unei garantii in conditiile prevazute in conventiile de lucru incheiate de F.N.G.C.I.M.M. cu institutiile de credit finantatoare.
F.N.G.C.I.M.M. verifica indeplinirea criteriilor de eligibilitate prevazute de OUG nr. 60/2011 si in cazul in care se constata ca sunt indeplinite conditiile de acordare, F.N.G.C.I.M.M. semneaza si transmite institutiei de credit finantatoare contractul de garantare, contractul/contractele de fideiusiune si contractul de garantie reala mobiliara privind constituirea gajului prevazut de OUG nr. 60/2011.
Beneficiarii programului care obtin aprobarea garantarii creditului de catre F.N.G.C.I.M.M., in numele si contul statului, datoreaza o prima de garantare care trebuie sa acopere atat riscurile obisnuite ce rezulta din acordarea garantiilor, costurile administrative ale schemei, cat si finantarea anuala a capitalului.
Etapa IV. Etapa acordarii facilitatilor in cadrul programului
Dupa ce beneficiarul face dovada platii comisionului de risc si dupa semnarea contractelor de garantare, institutia de credit pune la dispozitia beneficiarului linia de credit acordata in conditiile programului.
In cazul beneficiarilor programului care au primit aprobarea creditului si care nu solicita garantii din partea F.N.G.C.I.M.M., institutia de credit va semna cu acestia contractul de creditare si contractele de garantie accesorii creditului, cu respectarea normelor proprii de creditare, si le va pune la dispozitie linia de credit acordata in conditiile programului.
Etapa V. Etapa implementarii, monitorizarii si recuperarii facilitatilor
Beneficiarii programului vor deschide un cont curent la institutia de credit finantatoare pentru derularea operatiunilor de incasari si plati.
Beneficiarul creditului va efectua trageri din linia de credit in urma unei solicitari scrise adresate institutiei de credit finantatoare, fara sa depaseasca plafonul maxim aprobat. Institutia de credit finantatoare autorizeaza tragerile din plafon cu respectarea destinatiilor prevazute de OUG nr. 60/2011.
Rambursarea sau, dupa caz, reintregirea plafonului se va putea face pe parcursul perioadei de derulare a contractului de credit. Toate sumele trase si nerambursate devin scadente la data expirarii valabilitatii liniei de credit.
Dobanda aferenta liniei de credit se calculeaza de la data utilizarii si pana la rambursarea integrala a creditului si se plateste lunar astfel:
– maximum 70% din dobanda calculata, dar nu mai mult de 6,5% pe an din soldul sumelor utilizate din linia de credit acordata, se achita institutiei de credit finantatoare de catre M.E.C.M.A., prin A.I.P.P.I.M.M., in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie;
– minimum 30% din dobanda calculata de institutia de credit finantatoare se achita lunar acesteia de catre beneficiarul programului.
A.I.P.P.I.M.M. va acorda ajutorul de minimis dupa ce verifica, pe baza declaratiei pe propria raspundere a operatorului economic, ca este respectata regula cumulului, respectiv ca ajutorul acordat in baza programului, impreuna cu suma totala a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul ultimilor 2 ani fiscali si in anul fiscal in curs, din surse ale statului, ale autoritatilor locale sau din surse europene, nu depaseste plafonul echivalent in lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in sectorul transportului rutier.
Operatorii economici beneficiari de ajutor in cadrul programului vor tine o evidenta specifica a ajutoarelor primite conform programului, a altor scheme de minimis si a altor ajutoare de stat. Acestia sunt obligati sa arhiveze evidenta specifica si sa o pastreze o perioada de 10 ani.