Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Profesori trimisi in judecata pentru fraudarea BAC-ului


13 iulie 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> ONU MARIA ELENA, director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galati, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie,
 • instigare la infractiunea de dare de mita in forma continuata,
 • trafic de influenta in forma continuata,
 • dare de mita in forma continuata,
 • instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in forma continuata;

>> LAZANU MARIANA, membra in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galati, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie,
 • folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata,
 • luare de mita, in forma continuata,
 • trafic de influenta, in forma continuata,
 • dare de mita in forma continuata;

>> HOGEA GEANINA-LAURA, membra in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galati, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de luare de mita in forma continuata,

>> DINU CRISTINA-ELISABETA si ORBAN ANDREEA-KRISZTINA, supraveghetori la disciplina limba si literatura romana la Centrul de examen Grupul Scolar Industrial de Marina Galati, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de luare de mita;

>> BUJOR CAROL, membru in comisia de evaluare la proba orala de istorie la Grupul Scolar „Anghel Saligny” Galati, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si dare de mita;

>> ONU ROXANA, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de trafic de influenta si
 • complicitate la infractiunea de cumparare de influenta;

>> BALCAN LILIANA, absolventa a Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galati si candidata la examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2010, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • asocierea pentru savarsirea de infractiuni de coruptie,
 • complicitate la infractiunea de trafic de influenta,
 • complicitate la infractiunea de cumparare de influenta,
 • cumparare de influenta;

>> CONDURACHE GINA, ORGHEI VIOREL, ORGHEI NICOLAE, BANU NICUSOR, GURGUI SORIN, BANEA IONEL, FUIOREA FLORIN-ADRIAN si NEGREA COSTEL, candidati la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2010, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta;

>> POSTELNICU LUCIA, candidata la examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2010, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada iunie – iulie 2010, cu ocazia derularii examenului de bacalaureat, inculpata Onu Maria Elena, in calitate de director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galati, s-a asociat cu inculpatele Lazanu Mariana, profesor la disciplina limba si literatura romana la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati si membru in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galati si Balcan Liliana, absolventa a Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galati, in vederea savarsirii mai multor infractiuni de coruptie avand drept consecinta fraudarea examenului de bacalaureat de catre mai multi candidati.

Astfel, in perioada respectiva, inculpata Onu Maria Elena a pretins de la un numar de 28 de candidati suma totala de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei, si le-a promis ca va interveni pe langa profesorii examinatori de la disciplinele limba si literatura romana, istorie si geografie pentru a promova in mod ilegal cele trei probe scrise. Astfel, Onu Maria Elena a pretins si primit de la inculpatii Balcan Liliana, Condurache Gina, Orghei Viorel, Orghei Nicolae, Banu Nicusor, Gurgui Sorin si Banea Ionel suma totala de 7.000 lei pe care a dat-o inculpatei Lazanu Mariana. Acesti bani au fost primiti de Lazanu Mariana pentru ca, in calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba si literatura romana, sa acorde acestor candidati note de promovare sau note mai mari. In plus, Lazanu Mariana i-a dat inculpatei Hogea Geanina-Laura, profesor evaluator in aceeasi comisie, suma de 2.000 lei pentru a acorda note de promovare inculpatilor Orghei Viorel si Orghei Nicolae. In datele de 29 si 30 iunie 2010, inculpata Lazanu Mariana, la solicitarea inculpatei Onu Maria Elena, i-a comunicat acesteia notele initiale sau finale obtinute de mai multi candidati, desi, la momentul respectiv, aceste informatii nu erau destinate publicitatii.

De asemenea, Onu Maria Elena a pretins si a primit suma totala de 10.000 lei de la inculpatii Orghei Viorel, Orghei Nicolae, Fuiorea Florin-Adrian, Gurgui Sorin si Banea Ionel pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie in scopul promovarii in mod fraudulos a examenului de bacalaureat la aceasta disciplina. In acelasi scop, in data de 30 iunie 2010, prin intermediul fiicei sale Onu Roxana, Onu Maria Elena a pretins si a primit de la o denuntatoare suma de 1.500 de lei. Pentru inculpatul Negrea Cornel, a pretins o suma de bani neprecizata pentru a-l sprijini in vederea promovarii examenului la disciplina geografie.

In data de 27 iunie 2010, inculpata Onu Maria Elena le-a cerut mai multor candidati la examenul de bacalaureat si absolventi ai liceului pe care il conducea sa colecteze mai multe sume de bani pe care sa le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau in ziua urmatoare. Cu ajutorul inculpatei Balcan Liliana, absolventa a aceluiasi liceu si candidata, Onu Maria Elena a obtinut mostre cu scrisul candidatilor care urmau a fi favorizati pentru a li se putea identifica lucrarile si pentru a fi notati cu note mai mari de catre inculpata Lazanu Mariana.

La randul lor, inculpatele Dinu Cristina-Elisabeta si Orban Andreea-Krisztina au primit suma de 300 lei de la candidata Postelnicu Lucia pentru a-i permite acesteia din urma si altor candidati sa copieze si sa comunice intre ei la proba scrisa de limba si literatura romana.

Inculpatul Bujor Costel, in calitate de profesor examinator la proba orala de istorie, in schimbul obtinerii unor sume de bani, i-a promis inculpatei Onu Maria Elena ca va interveni pe langa membrii comisiei de evaluare la proba scrisa de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galati in vederea promovarii in mod fraudulos a examenului la aceasta disciplina de catre mai multi absolventi ai Liceul particular „Dimitrie Cantemir” Galati. Prin intermediul sau, Onu Maria Elena i-a comunicat unui alt profesor examinator la aceeasi disciplina o lista cu numele unor elevi pentru care a intervenit in scopul obtinerii unor note mari, promitandu-i, totodata, diverse sume de bani.

In schimbul unor sume de bani primite de la candidati, inculpata Onu Maria Elena a incercat, fara rezultat, sa identifice profesori examinatori la disciplina geografie care sa-i promoveze in mod fraudulos.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand inculpatei Onu Maria Elena.

La data de 5 iulie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatelor Onu Maria Elena si Lazanu Mariana pe un termen de 24 de ore iar la data de 6 iulie 2010, Tribunalul Galati a hotarat luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara fata de inculpata Onu Maria Elena si fata de inculpata Lazanu Mariana luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea. Fata de Lazanu Mariana, aceasta masura a fost inlocuita de Curtea de Apel Galati cu cea a obligarii de a nu parasi tara.

Prin prezentul rechizitoriu, procurorii au solicitat Curtii de Apel Bucuresti luarea masurii arestarii preventive fata de inculpatii Onu Maria Elena, Onu Roxana si Orghei Viorel si luarea masurii obligarii de a nu parasi tara fata de inculpata Lazanu Mariana.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro