Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Fraude informatice pe site-uri de comert electronic


14 iulie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, Serviciul Teritorial Craiova si Biroul Teritorial Gorj au procedat la destructurarea a trei grupuri infractional organizate transfrontaliere, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, in acest scop, au fost efectuate 117 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Craiova, Tg. Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, in vederea retinerii membrilor grupurilor infractionale si a ridicarii mijloacelor materiale de proba.

In sarcina inculpatilor s-a retinut ca in  perioada anilor 2009 – 2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul S.U.A.) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1.000 de victime.

Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane USD.

Fata de 90 de persoane s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de frauda informatica,  constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, B.C.C.O. Craiova si S.C.C.O. Gorj.

Realizarea actiunii a fost sustinuta informativ si tehnic de catre lucratori specializati din cadrul SRI.

Suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. si de catre D.G.I.P.I.

Procurorii D.I.I.C.O.T., in documentarea informativ-operativa a cauzei au colaborat cu ofiterii US Secret Service si F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică