Proprietarii vor fi obligati sa ia masuri pentru reabilitarea fatadelor cladirilor degradate
18 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 493 din data de 11 iulie 2011 a fost publicata Legea nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.
Dispozitii generale
Legea ii obliga pe detinatorii de orice fel ai cladirilor care prezinta un nivel avansat de degradare, ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.
In situatia in care detinatorii cladirilor degradate nu iau din proprie initiativa masurile de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile ce le revin conform noii legi.
Termenul general pentru executarea lucrarilor de interventie este de 12 luni de la data primirii de catre detinator a notificarii. Legea prevede insa posibilitatea de a prelungi acest termen cu maxim 6 luni.
Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor actului normativ:
– cladirile expertizate tehnic si incadrate, in conditiile legii, in clasa I de risc seismic si pentru care proprietarii sunt obligati sa actioneze pentru proiectarea si executarea lucrarilor de interventie privind reducerea riscului seismic al cladirilor;
– cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si blocurile de locuinte inscrise in programe locale multianuale pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica.
Executarea lucrarilor de interventie
Lucrarile de interventie se stabilesc prin proiectul tehnic elaborat de colective tehnice de specialitate coordonate de un arhitect cu drept de semnatura si pot consta, dupa caz, in:
– lucrari de reparare/refacere a zidariilor/peretilor exteriori;
– lucrari de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje si altele asemenea;
– lucrari de reparare/refacere a sistemului de acoperire;
– lucrari de reparare/refacere a tamplariei exterioare si a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornise si altele asemenea;
– lucrari de reparare/refacere a elementelor de plastica arhitecturala, precum brauri, ancadramente, bosaje, profiluri si altele asemenea;
– lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/acoperis, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de interventie.
Pentru aceste lucrari, certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de interventie se elibereaza, in regim de urgenta, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii solicitarii, cu scutire de taxa. Autorizatia de construire se emite fara prezentarea extrasului de plan cadastral si a extrasului de carte funciara de informare.
Odata cu lucrarile de mai sus pot executa, dupa caz, si lucrari de interventie justificate din punct de vedere tehnic prin proiect, precum:
– lucrari de reparare/refacere a trotuarului de protectie al cladirii;
– lucrari de eliminare a igrasiei, precum si de izolare a rosturilor;
– alte lucrari de aceasta natura.
Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate sau au fost incepute, dar nu au fost finalizate, in termenele notificate, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie in conditiile si la termenele notificate, primarul poate solicita consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, cu conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati, in conditiile legii, pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate.
Finantarea lucrarilor
Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de interventie se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor.
Actul normativ prevede insa ca asociatiile de proprietari si proprietarii locuintelor unifamiliale au dreptul de a beneficia de credite bancare acordate de institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, pentru executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute de acestea/acestia.
Executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute de beneficiarii de credite se finanteaza astfel:
– din sursele proprii ale acestora, reprezentand minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie;
– din credite bancare in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiarii de credite si garantate in cota de 100% de FNGCIMM in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.
Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.
Beneficiarul de credite va garanta prin angajament asumat de catre proprietarii locuintelor unifamiliale sau ai celor din blocurile de locuinte, in calitate de fideiusori, pentru recuperarea sumelor neplatite de beneficiarul de credite, rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului. Nu incheie conventii de fideiusiune, respectiv nu au calitatea de fideiusori membrii asociatiei de proprietari care achita din surse proprii cota-parte ce le revine din lucrarile de interventie.
Sanctiuni
Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor care revin detinatorilor notificati cu privire la realizarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structuralarhitecturala a anvelopei cladirilor inventariate se constata de catre organul cu atributii de control al autoritatii administratiei publice locale la expirarea termenului comunicat detinatorului prin notificare.
Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
– nerespectarea de catre primar a obligatiei de de a realiza identificarea si inventarierea cladirilor care necesita reabilitarea si a detinatorilor acestora, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei;
– nerealizarea de catre primar, prin intermediul institutiei arhitectului-sef, a obligatiei de stabilire a zonelor de actiune prioritara si elaborarea regulamentelor de interventie aferente acestora, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei;
– nerespectarea de catre detinatorii de constructii a obligatiei de a contracta proiectarea si executarea lucrarilor de interventie, cu amenda a de la 5.000 lei la 8.000 lei;
– nerespectarea de catre proprietari a organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, precum si receptia finala la sfarsitul perioadei de garantie de 5 ani, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Facilitati
Pentru lucrarile de interventie, prin derogare de la prevederile legale in vigoare, detinatorii notificati beneficiaza de urmatoarele facilitati: scutirea de la virarea cotei de 0,7% si a cotei de 0,1%, dupa caz, catre Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si a cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului, din cheltuielile cu lucrarile de interventie.
Autoritatile administratiei publice locale pot hotari, in conditiile legii, scutirea de la plata impozitului pe cladiri, datorat pentru o perioada de 5 ani consecutivi, cu incepere din anul fiscal in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.
Legea intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial.