Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
Print Friendly, PDF & Email

Statutul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar
18.07.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 499 din data de 13 iulie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 1/2011 pentru aprobarea Statutului Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Actul normativ aproba un nou Statut al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, abrogand de la data intrariii in vigoare Ordinul presedintelui Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 1/2001 privind Statutul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, este constituit si functioneaza in baza prevederilor OG nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata.

Fondul este persoana juridica de drept public avand ca scop garantarea depozitelor si efectuarea platii compensatiilor catre deponentii garantati, contribuind prin activitatea sa la stabilitatea si credibilitatea sistemului bancar.

In exercitarea atributiilor sale, Fondul:
– finanteaza operatiunile ce implica transferul depozitelor garantate, in conditiile stabilite de ordonanta;
– desfasoara activitate de administrator special, administrator interimar ori lichidator al institutiilor de credit, in conditiile OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si ale OG nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit;
– administreaza fondul special de despagubire, constituit pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale;
– administreaza alte fonduri constituite pentru scopuri legate de asigurarea stabilitatii financiare.

Administrarea Fondului este asigurata de Consiliul de administratie. Conditiile care trebuie indeplinite de persoanele numite in calitatea de membri ai acestuia, numirea, incetarea calitatii de membru si revocarea sunt cele prevazute in OG nr. 39/1996 si in reglementarile emise in aplicarea acesteia.

Conducerea executiva a Fondului este asigurata de catre director si adjunctii acestuia. Numirea conducerii executive se face de catre Consiliul de administratie al Fondului, in conformitate cu structura organizatorica si de personal aprobata de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Comitetul de administrare a resurselor Fondului este un organism permanent care isi desfasoara activitatea potrivit regulamentelor proprii si are ca obiectiv asigurarea managementului resurselor financiare in acord cu cerintele de minimizare a riscurilor, lichiditatea plasamentelor si rentabilitate. Membrii Comitetului de administrare a resurselor Fondului sunt numiti prin ordin al directorului Fondului.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.