Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Statutul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar


18 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Banking, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 499 din data de 13 iulie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 1/2011 pentru aprobarea Statutului Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Actul normativ aproba un nou Statut al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, abrogand de la data intrariii in vigoare Ordinul presedintelui Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 1/2001 privind Statutul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, este constituit si functioneaza in baza prevederilor OG nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata.

Fondul este persoana juridica de drept public avand ca scop garantarea depozitelor si efectuarea platii compensatiilor catre deponentii garantati, contribuind prin activitatea sa la stabilitatea si credibilitatea sistemului bancar.

In exercitarea atributiilor sale, Fondul:
– finanteaza operatiunile ce implica transferul depozitelor garantate, in conditiile stabilite de ordonanta;
– desfasoara activitate de administrator special, administrator interimar ori lichidator al institutiilor de credit, in conditiile OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si ale OG nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit;
– administreaza fondul special de despagubire, constituit pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale;
– administreaza alte fonduri constituite pentru scopuri legate de asigurarea stabilitatii financiare.

Administrarea Fondului este asigurata de Consiliul de administratie. Conditiile care trebuie indeplinite de persoanele numite in calitatea de membri ai acestuia, numirea, incetarea calitatii de membru si revocarea sunt cele prevazute in OG nr. 39/1996 si in reglementarile emise in aplicarea acesteia.

Conducerea executiva a Fondului este asigurata de catre director si adjunctii acestuia. Numirea conducerii executive se face de catre Consiliul de administratie al Fondului, in conformitate cu structura organizatorica si de personal aprobata de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Comitetul de administrare a resurselor Fondului este un organism permanent care isi desfasoara activitatea potrivit regulamentelor proprii si are ca obiectiv asigurarea managementului resurselor financiare in acord cu cerintele de minimizare a riscurilor, lichiditatea plasamentelor si rentabilitate. Membrii Comitetului de administrare a resurselor Fondului sunt numiti prin ordin al directorului Fondului.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro