Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Modificari in ceea ce priveste transferul judecatorilor si procurorilor
18.07.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marti, 12 iulie 2011, modificarea Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător, după cum urmează:

„Art. 2  – (1) Lista posturilor vacante de execuţie de la toate instanţele şi parchetele se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, în scopul informării judecătorilor şi procurorilor care intenţionează să formuleze cereri de transfer. Posturile vacante de conducere nu se ocupă prin transfer, ci potrivit procedurilor speciale stabilite prin lege şi regulament.

Art. 2 – (2) Cererile de transfer se analizează, o dată la două luni, de către secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia cererilor de transfer care vizează instanţele şi parchetele
cu un grad de ocupare a posturilor de judecător şi procuror de cel mult 50%;

(2 inidce 1) Cererile de transfer se depun la Consiliul Superior al Magistraturii cel mai târziu în termen de 5 zile de la data actualizării listei posturilor vacante efectuată în prima zi lucrătoare a celei de a doua luni prevăzute în alineatul precedent. Cererea de transfer va conţine informaţii privind specializarea judecătorului şi disponibilitatea asumată a acestuia de a activa la instanţa la care solicită transferul, în oricare din secţiile/completele la care cerinţele acestei instanţe o impun.

(2 indice 2) Termenul prevăzut la alin. 2 indice 1 se calculează potrivit dispoziţiilor art.101 din Codul de procedură civilă.

Art. 2  – (3) La expirarea termenului prevăzut la  alin. 2 indice 1, Consiliul Superior al Magistraturii solicită punctul de vedere al curţilor de apel şi parchetelor de pe lângă curţile de apel de la care, respectiv la care se solicită transferul.

Art. 2 – (5) Direcţia resurse umane şi organizare din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte, în termen util de la expirarea termenului prevăzut la alin.(4), un referat în care prezintă datele relevante privind cariera de judecător sau procuror a solicitantului, motivele pe care se întemeiază cererea, situaţia posturilor ocupate, a posturilor vacante  şi a posturilor temporar vacante la instanţa ori la parchetul de la care se solicită transferul, precum şi la instanţa sau parchetul la care se solicită transferul, numărul cererilor de transfer formulate anterior şi motivele respingerii acestora, precum şi data înregistrării primei cereri de transfer. Referatul va cuprinde, obligatoriu, datele statistice din anul precedent privind volumul de activitate  şi încărcătura efectivă pe judecător ori procuror, inclusiv încărcătura pe schemă, la instanţele, respectiv parchetele implicate în procedura de transfer, raportate la media pe ţară.

Art. 2  – (6) Toate cererile de transfer formulate pentru un anumit post vacant, depuse la Consiliul Superior al Magistraturii în termenul prevăzut la alin. 2 indice 1, se analizează şi se soluţionează până la sfârşitul celei de a doua luni prevăzute  la alineatul (2), de secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, în aceeaşi şedinţă, în baza criteriilor prevăzute la art.3.

Art. 3  – La soluţionarea cererilor de transfer ale judecătorilor şi procurorilor la alte instanţe sau parchete vor fi avute în vedere următoarele criterii:
– volumul de activitate al instanţei sau parchetului de la care se solicită transferul şi la care se solicită transferul, numărul posturilor vacante şi al posturilor temporar vacante la instanţele ori parchetele implicate şi dificultăţile de ocupare a acestora;
– vechimea efectivă în funcţia de judecător sau procuror;
– vechimea la instanţa sau parchetul de la care se solicită transferul;
– vechimea în gradul aferent instanţei, respectiv parchetului la care se solicită transferul;
– specializarea judecătorului/ procurorului, specializările complementare, vechimea în cadrul secţiei/completului corespunzătoare specializării, precum şi disponibilitatea de a activa în alte secţii/complete decât cele corespunzătoare specializării, ale instanţei/parchetului  la care  solicită transferul, în raport de cerinţele acesteia;
– domiciliul solicitantului;
– locul de muncă al soţului sau soţiei;
– distanţa dintre domiciliul şi sediul instanţei sau parchetului la care funcţionează judecătorul ori procurorul şi posibilităţile reale de navetă, inclusiv timpul afectat acesteia;
– starea de sănătate şi situaţia familială;

Art. 4 – (1 inidce 1) Cererea de transfer însoţită de acordul scris al instituţiei la care se solicită transferul se depune la Consiliul Superior al Magistraturii.

Art. 4 – (4) Transferul produce efecte de la data publicării decretului de eliberare din funcţie a judecătorului sau procurorului.”

>> Nota centralizatoare a Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios nr. 10024/1154/2010 referitoare la propunerile de modificare a Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti