Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Rezultatele verificarii Inspectiei Judiciare in cazul dosarul Cordunenilor
18.07.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din data de 7 iulie 2011, a analizat şi şi-a însuşit conţinutul Notei Inspecţiei Judiciare de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificările efectuate, din oficiu, în urma publicării articolului intitulat Cordunenii – liberi ca pasărea cerului după ce timp de 8 luni dosarul a zăcut în instanţă, publicat în cotidianul „Curentul” din data de 11 martie 2011, potrivit unui comunicat al CSM.

Astfel. „din conţinutul verificărilor, Secţia pentru judecători a reţinut faptul că nu subzistă, în derularea procedurii judiciare în cauză, niciun element de natură să conducă la concluzia care se încearcă a fi acreditată în cuprinsul articolului de presă, în sensul lipsei de diligenţă a instanţei în judecarea cu celeritate.

Motivele amânării soluţionării dosarului sunt absolut justificate din perspectiva necesităţii respectării garanţiilor procesuale recunoscute părţilor din proces şi, respectiv, a nomelor de procedură care au un caracter imperativ. Verificările efectuate au relevat faptul că numărul inculpaţilor şi al celorlalte părţi din dosar, precum şi numărul actelor materiale şi al faptelor care fac obiectul sesizării instanţei relevă o complexitate majoră a cauzei, care explică, dealtfel, numărul termenelor de judecată acordate în cauză, fiind practic imposibilă realizarea procedurii de citare cu toate părţile din proces, la toate termenele de judecată. De asemenea au intervenit situaţii în care nu era asigurat dreptul la apărare al inculpaţilor, întrucât au fost reziliate contractele de asistenţă juridică pentru mai mulţi inculpaţi.

Pe cale de consecinţă, Secţia pentru judecători a apreciat că nu poate fi reţinută nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor, faţă de complexitatea dosarului şi cerinţa respectării garanţiilor procesuale recunoscute de lege părţilor din proces. Totodată, nu poate fi ignorat, în acest context, numărul căilor de atac exercitate în cauză, practic, după fiecare termen de judecată fixat în cauză, decesul unei părţi civile şi necesitatea introducerii în cauză a moştenitorilor, neexistând o lipsă de diligenţă a judecătorului care este fost investit cu soluţionarea cauzei, acesta respectând normele de procedură care reglementează desfăşurarea procesului penal. Nu a fost identificat, în cursul verificărilor, nici un termen de judecată care să certifice o asemenea ipoteză.

În concluzie, Secţia pentru judecători a apreciat că, în raport cu limitele de competenţă stabilite de lege în favoarea Inspecţiei Judiciare de pe lângă Plenul CSM, nu s-au constatat nerespectări ale normelor de procedură sau exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă ori nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor în sensul prevăzut de art. 99 lit. h) şi e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, din perspectiva modului de instrumentare a dosarului menţionat în articol. Astfel, nu s-au prefigurat elemente de natură să conducă la concluzia existenţei indiciilor privitoare la săvârşirea unor abateri disciplinare.

Secţia pentru judecători a apreciat, totodată, că nu se justifică sesizarea Comisiei de disciplină pentru judecători, nefiind întrunite cerinţele prevăzute de art. 45, indice 1, alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost introdus prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2009, fiind aplicabile prevederile alin. 4 din acelaşi text de lege.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti