Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

RSJ 2011, un nou proiect
18.07.2011 | JURIDICE.ro, Sevastian CERCEL, Lucian Bernd SAULEANU

Secţiuni: Content, Opinii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Încurajată de parteneriatul început în anul 2010 cu Editura Universul Juridic, Revista de Ştiinţe Juridice propune un nou proiect: fiecare număr al revistei va fi dedicat unui singur subiect, reunind studii, articole, comentarii de jurisprudenţă centrate pe o singură temă.

De ce un asemenea proiect? Am considerat, mai întâi, că în spectrul publicaţiilor de specialitate, o revistă dedicată unui singur subiect, anunţat din timp, s-ar înscrie în încercarea de a înlătura o lacună. Proiectul unei reviste cu subiect unic, la care sunt invitaţi să colaboreze specialişti din întreaga ţară – cadre didactice, cercetători, judecători, procurori, avocaţi, teoreticieni şi practicieni ai dreptului –, oferă posibilitatea concentrării cercetării juridice asupra problemelor în discuţie la un moment dat. Uneori efectul unor materiale doctrinare de excepţie este estompat tocmai de lipsa formatului revistelor, care nu se centrează pe o singură direcţie. Eforturile cercetătorilor pot trece neobservate în vâltoarea unor discuţii mai mult sau mai puţin productive. Pe de altă parte, în condiţiile în care piaţa revistelor generaliste sau dedicate unor ramuri de drept riscă să devină saturată, efortul financiar al editurilor devine iluzoriu, iar susţinerea unui număr mare de reviste generaliste ajunge rapid o misiune imposibilă.

Revista de Ştiinţe Juridice este în prezent o publicaţie a Centrului de Cercetări Juridice Fundamentale, a cărui activitate ştiinţifică se desfăşoară sub egida Academiei Române. În arhiva electronică a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, reorganizat din martie 2011 în Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, revista este menţionată începând cu anul 2005. Într-o primă perioada, 2005-2007, revista a fost clasificată în „categoria C”, iar din anul 2008 este clasificată în „categoria B”. Din acest an revista este indexată în două baze de date internaţionale de prestigiu: COPERNICUS şi EBSCO. În curând revista va avea o nouă pagină web, cu acces la rezumatele articolelor publicate şi la alte informaţii de interes, pentru a beneficia de o vizibilitate pe măsură.

Dincolo de datele statistice care punctează o anumită dimensiune a evoluţiei revistei, ceea ce ne preocupă este calitatea şi impactul materialelor publicate în paginile acesteia. Revista îşi propune să publice materiale de înalt nivel ştiinţific şi să asigure cadrul general pentru analiza complexă şi riguroasă a unor instituţii juridice, pentru a spori vizibilitatea soluţiilor, argumentelor şi ideilor promovate de autori, dar şi interesul faţă de temele anunţate.

În discursul de recepţie rostit la 3 iunie 1922 la Academia Română, Andrei Rădulescu susţinea că „este o datorie să avem legi izvorâte din nevoile şi sufletul neamului românesc, să avem doctrina şi jurisprudenţa noastră, să avem cultura, care să poarte, în toate manifestările ei, pecetea românismului” şi îşi exprima convingerea „că putem avea o cultură juridică la înălţimea celor mai de seamă culturi străine. Depinde de noi s-o înfăptuim. În acest sens trebuiesc îndreptate toate silinţele. Trebuie desăvârşit ceea ce avem, trebuie ridicat la înălţimea ştiinţei timpului şi, în special, trebuie s-o facem a noastră. Românizarea culturii juridice – naţionalizarea în sensul cel mai bun al cuvântului şi fără exagerări – iată care ne este datoria” (Cultura juridică românească în ultimul secol, Andrei Rădulescu în Discursuri de recepţie, vol. V, 1919-1936, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2005, p. 230).

Peste timp, în anul 2011, Revista de Ştiinţe Juridice propune „naţionalizarea în sensul cel mai bun al cuvântului şi fără exagerări”, rând pe rând, a diferitelor instituţii juridice. Suntem conştienţi de dificultatea drumului de la Idee la Faptă. Entuziasmul începutului trebuie să fie însoţit de experienţa şi cunoştinţele juridice aprofundate ale celor care se vor implica în acest proiect.

În acest nou format Revista de Ştiinţe Juridice va avea două apariţii anuale: în iunie şi în decembrie. Subiectul ales va fi anunţat din timp, astfel încât colaboratorii revistei să-şi manifeste expres intenţia de a trimite articole, studii, comentarii de jurisprudenţă ş.a.m.d., menţionând titlul materialului până la 1 martie, respectiv 1 septembrie, urmând ca materialele, tehnoredactate conform condiţiilor de publicare, să fie trimise pe adresa redacţiei cel mai târziu până la data de 15 mai, respectiv 15 noiembrie. Revista se obligă, ca în termen de 15 zile, să confirme publicarea acestora, termen calculat de la expirarea perioadelor de exprimare a intenţiei de colaborare, respectiv de comunicare a articolelor. Redacţia îşi propune, totodată, să menţină o legătură permanentă cu autorii, pentru realizarea scopului declarat.

Subiectul propus pentru numărul 2/2011 (apariţie decembrie 2011) este „Persoana juridică”, iar pentru numărul 1/2012 – „Regimul proprietăţii în Noul Cod civil” (apariţie iunie 2012).

Prof. univ. dr. Sevastian Cercel

Conf. univ. dr. Lucian Bernd Săuleanu

> CUPRINS

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti