Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Uniunea Nationala a Notarilor Publici despre afirmatiile calomnioase ale directorului pentru audit intern al BNR


19.07.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a dat publicitatii luni, 18 iulie 2011, un comunicat ca urmare a declaratiilor facute de directorul pentru audit intern al BNR, Eugen Radulescu:

„Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a luat act cu indignare de afirmatiile nefondate exprimate joi, 14 iulie 2011 de catre domnul Eugen Radulescu, director pentru audit intern in cadrul BNR, la o conferinta cu tema „Dezvoltarea Agriculturii Romanesti intre deziderat politic si ultima sansa. Politici, finantare, garantii”, afirmatii care demonstreaza o data in plus faptul ca temele importante aflate in dezbaterile publice din Romania – precum starea agriculturii – pot face obiectul unor deturnari deliberate de la substanta argumentativa, de dragul senzatiei, neacoperite, ieftin-politicianiste si regretabile. Consideram calomnioase la adresa unei intregi profesii si iresponsabile afirmatii precum „forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii” si „ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei”.

Ele nu pot decat sa ne confirme faptul ca abaterea atentiei de la problemele reale si de la insuficienta solutiilor bazate pe echitate, legalitate si buna-credinta, contribuie la situatia economica dificila actuala din Romania. Reamintim faptul ca intre obiectivele conferintei in care au fost facute aceste afirmatii au fost: potentialul romanesc de dezvoltare agricola, cai de valorificare a potentialului agriculturii romanesti, construirea unui sistem coerent si solid de valorificare a potentialului agrar romanesc, politici romanesti actuale in domeniul agrar, competentele profesionale in reconstruirea agriculturii in Romania, programe de finantare disponibile, solutii de asigurare si garantare, accesarea fondurilor europene destinate agriculturii.

Tratand laolalta agricultura, cheltuielile pentru intocmirea cadastrului, inscrierea terenurilor in evidentele de publicitate imobiliara (carti funciare) si onorariile notarilor, adaugand putina picanterie legata de „structura” personalului ce lucreaza in notariat, un oficial cu grad inalt din cadrul Bancii Nationale dovedeste ca nu cunoaste atributiile Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara, ale persoanelor autorizate care intocmesc documentatiile cadastrale si ale notarilor publici. Nu ne mai  pronuntam si asupra enormitatii de fapt, de drept si aritmetice din afirmatia conform careia jumatate dintre rudele politicienilor ar fi notari.

Nu ar fi prima data cand d-nul Radulescu face declaratii acolo unde nu se pricepe. Acum un an, de exemplu, ne ameninta pe toti speculand ca moneda Euro va ajunge la 6 Lei!!! Si a fost nevoie de efortul mai multor specialisti din varful lumii bancare si financiare, pentru a „scoate piatra din balta”.

Faptul ca in aplicarea legilor reparatorii: Legea 18/1991, Legea 169/1997,  Legea 1/2000, Legea 10/2001, Legea 247/2005, etc, s-au facut abuzuri si greseli, ca s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe alte amplasamente decat cele detinute initial de proprietarii de la care s-au preluat de Stat sau C.A.P. – uri , este o realitate care nu este imputabila notarilor (sau poate, in opinia d-lui Eugen Radulescu este si aceasta situatie imputabila notarilor?).

Deasemenea, faptul ca Statul nu s-a implicat in intocmirea cadastrului general, lasand aceasta sarcina extrem de costisitoare, este adevarat, pe umerii celor care au primit terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate, este o alta realitate cruda care nu este imputabila notarilor (sau poate d-l Radulescu are o alta opinie?).

Dealtfel, inca de la infiintarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la sfarsitul anului 2004, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a incheiat un Protocol de colaborare (si) cu aceasta institutie si s-a constituit in principalul partener in promovarea extinderii cadastrului si cartii funciare la nivel national.

Mai mult decat atat, recent, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a propus stabilirea unui onorariu fix, de 150 lei, indiferent de valoarea imobilelor – terenuri si constructii, pentru dezbaterea succesiunilor ce au ca obiect imobile ce vor fi cadastrate si intabulate in cadrul Proiectul CAESAR, finantat de Banca Mondiala. Cumva putem vorbi si de o initiativa din domeniul bancar, din care sa rezulte ca si institutiile bancare inteleg sa ajute procesul de finalizare al cadastrului general?

Dl Radulescu n-a auzit probabil ca notarii publici, din proprie initiativa, au propus Ministrului Justitiei o noua scadere substanțiala a onorariilor pentru serviciile notariale, dupa reducerile de 30% operate in cadrul programului „Prima Casa”. Si, pentru ca referirea la „scumpetea” operatiunilor notariale este in centrul interesului acordat de susnumitul Director, prezentam in continuare cateva exemplificari de „costuri notariale” pentru diverse operatiuni cu privire la terenuri agricole.

1. In cazul unei succesiuni cand in masa succesorala se afla un teren agricol, sa zicem de 5 ha teren arabil evaluat la 30.000 RON, onorariul va fi de 486 RON + TVA.

2. In cazul vanzarii aceluiasi teren in valoare de 30.000 RON, onorariul notarului va fi de 580 RON + TVA.

Ar putea sa ne prezinte distinsul domn director cat ar fi dobanda, comisioanele, expertiza, comisionul de administrare de credit,  etc, in cazul in care cei 30.000 RON s-ar achita dintr-un credit bancar, pentru ca cei interesati sa aiba o imagine clara a costurilor?

Mai mult, trebuie aratat ca intre Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Institutul National de Statistica exista un protocol de colaborare, ale carui efecte benefice au putut fi observate de curand, prin comunicarea indicelui imobiliar, inclusiv pentru tranzactiile cu teren agricol, o baza de date de interes pentru intreaga societate romaneasca.

Este, prin urmare, de neconceput ca afirmatii precum cele citate pot proveni de la un partener care cunoaste implicarea noastra in folosul societatii.  Uniunea Nationala a Notarilor Publici isi exprima speranta ca Banca Nationala a Romaniei se va delimita de aceste declaratii ale angajatului sau si va aduce clarificarile cuvenite pentru o corecta informare a opiniei publice.

Dupa cum bine se cunoaște, notarii indeplinesc un serviciu de proximitate, eminamente juridic, care nu poate influenta in nici un fel pretul terenului sau al cladirilor. Acesta este reglat in mod exclusiv de catre piata, de catre cererea si oferta de terenuri, existente pe aceasta piata. Capacitatea redusa a agricultorilor de a cumpara pamant, valoarea scazuta a acestuia sunt regretabile pentru o tara cu un potential agricol important, precum cel dovedit de Romania de-a lungul istoriei. Nici acestea, nici nepermiterea de catre banci ca un credit sa fie garantat cu teren agricol nu fac parte din sfera competentelor conferite de lege notarilor, iar acestia nu pot influenta in nici un fel aceste evolutii economice. Ei pot doar, prin actul lor, sa asigure cetatenilor linistea proprietatii, perenitatea si certitudinea ei, sub toate aspectele componente ale acestui drept: dispozitie, administrare si conservare.

Asemenea declarații, fara acoperire in realitate, sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ele sunt exprimate intr-un context tematic legat de agricultura, exterior asadar misiunii profesiei notariale: garantarea interesului public, al respectului legalitatii in raporturile juridice dintre particulari. Aceste declaratii nu pot decat sa ne confirme faptul ca abaterea atentiei de la probleme si de la insuficienta solutiilor bazate pe echitate, legalitate si buna-credinta, contribuie la situatia economica dificila actuala din Romania.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro