Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații

Uniunea Nationala a Notarilor Publici despre afirmatiile calomnioase ale directorului pentru audit intern al BNR

19 iulie 2011 | JURIDICE.ro

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a dat publicitatii luni, 18 iulie 2011, un comunicat ca urmare a declaratiilor facute de directorul pentru audit intern al BNR, Eugen Radulescu:

„Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a luat act cu indignare de afirmatiile nefondate exprimate joi, 14 iulie 2011 de catre domnul Eugen Radulescu, director pentru audit intern in cadrul BNR, la o conferinta cu tema „Dezvoltarea Agriculturii Romanesti intre deziderat politic si ultima sansa. Politici, finantare, garantii”, afirmatii care demonstreaza o data in plus faptul ca temele importante aflate in dezbaterile publice din Romania – precum starea agriculturii – pot face obiectul unor deturnari deliberate de la substanta argumentativa, de dragul senzatiei, neacoperite, ieftin-politicianiste si regretabile. Consideram calomnioase la adresa unei intregi profesii si iresponsabile afirmatii precum „forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii” si „ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei”.

Ele nu pot decat sa ne confirme faptul ca abaterea atentiei de la problemele reale si de la insuficienta solutiilor bazate pe echitate, legalitate si buna-credinta, contribuie la situatia economica dificila actuala din Romania. Reamintim faptul ca intre obiectivele conferintei in care au fost facute aceste afirmatii au fost: potentialul romanesc de dezvoltare agricola, cai de valorificare a potentialului agriculturii romanesti, construirea unui sistem coerent si solid de valorificare a potentialului agrar romanesc, politici romanesti actuale in domeniul agrar, competentele profesionale in reconstruirea agriculturii in Romania, programe de finantare disponibile, solutii de asigurare si garantare, accesarea fondurilor europene destinate agriculturii.

Tratand laolalta agricultura, cheltuielile pentru intocmirea cadastrului, inscrierea terenurilor in evidentele de publicitate imobiliara (carti funciare) si onorariile notarilor, adaugand putina picanterie legata de „structura” personalului ce lucreaza in notariat, un oficial cu grad inalt din cadrul Bancii Nationale dovedeste ca nu cunoaste atributiile Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara, ale persoanelor autorizate care intocmesc documentatiile cadastrale si ale notarilor publici. Nu ne mai  pronuntam si asupra enormitatii de fapt, de drept si aritmetice din afirmatia conform careia jumatate dintre rudele politicienilor ar fi notari.

Nu ar fi prima data cand d-nul Radulescu face declaratii acolo unde nu se pricepe. Acum un an, de exemplu, ne ameninta pe toti speculand ca moneda Euro va ajunge la 6 Lei!!! Si a fost nevoie de efortul mai multor specialisti din varful lumii bancare si financiare, pentru a „scoate piatra din balta”.

Faptul ca in aplicarea legilor reparatorii: Legea 18/1991, Legea 169/1997,  Legea 1/2000, Legea 10/2001, Legea 247/2005, etc, s-au facut abuzuri si greseli, ca s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe alte amplasamente decat cele detinute initial de proprietarii de la care s-au preluat de Stat sau C.A.P. – uri , este o realitate care nu este imputabila notarilor (sau poate, in opinia d-lui Eugen Radulescu este si aceasta situatie imputabila notarilor?).

Deasemenea, faptul ca Statul nu s-a implicat in intocmirea cadastrului general, lasand aceasta sarcina extrem de costisitoare, este adevarat, pe umerii celor care au primit terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate, este o alta realitate cruda care nu este imputabila notarilor (sau poate d-l Radulescu are o alta opinie?).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Dealtfel, inca de la infiintarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la sfarsitul anului 2004, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a incheiat un Protocol de colaborare (si) cu aceasta institutie si s-a constituit in principalul partener in promovarea extinderii cadastrului si cartii funciare la nivel national.

Mai mult decat atat, recent, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a propus stabilirea unui onorariu fix, de 150 lei, indiferent de valoarea imobilelor – terenuri si constructii, pentru dezbaterea succesiunilor ce au ca obiect imobile ce vor fi cadastrate si intabulate in cadrul Proiectul CAESAR, finantat de Banca Mondiala. Cumva putem vorbi si de o initiativa din domeniul bancar, din care sa rezulte ca si institutiile bancare inteleg sa ajute procesul de finalizare al cadastrului general?

Dl Radulescu n-a auzit probabil ca notarii publici, din proprie initiativa, au propus Ministrului Justitiei o noua scadere substanțiala a onorariilor pentru serviciile notariale, dupa reducerile de 30% operate in cadrul programului „Prima Casa”. Si, pentru ca referirea la „scumpetea” operatiunilor notariale este in centrul interesului acordat de susnumitul Director, prezentam in continuare cateva exemplificari de „costuri notariale” pentru diverse operatiuni cu privire la terenuri agricole.

1. In cazul unei succesiuni cand in masa succesorala se afla un teren agricol, sa zicem de 5 ha teren arabil evaluat la 30.000 RON, onorariul va fi de 486 RON + TVA.

2. In cazul vanzarii aceluiasi teren in valoare de 30.000 RON, onorariul notarului va fi de 580 RON + TVA.

Ar putea sa ne prezinte distinsul domn director cat ar fi dobanda, comisioanele, expertiza, comisionul de administrare de credit,  etc, in cazul in care cei 30.000 RON s-ar achita dintr-un credit bancar, pentru ca cei interesati sa aiba o imagine clara a costurilor?

Mai mult, trebuie aratat ca intre Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si Institutul National de Statistica exista un protocol de colaborare, ale carui efecte benefice au putut fi observate de curand, prin comunicarea indicelui imobiliar, inclusiv pentru tranzactiile cu teren agricol, o baza de date de interes pentru intreaga societate romaneasca.

Este, prin urmare, de neconceput ca afirmatii precum cele citate pot proveni de la un partener care cunoaste implicarea noastra in folosul societatii.  Uniunea Nationala a Notarilor Publici isi exprima speranta ca Banca Nationala a Romaniei se va delimita de aceste declaratii ale angajatului sau si va aduce clarificarile cuvenite pentru o corecta informare a opiniei publice.

Dupa cum bine se cunoaște, notarii indeplinesc un serviciu de proximitate, eminamente juridic, care nu poate influenta in nici un fel pretul terenului sau al cladirilor. Acesta este reglat in mod exclusiv de catre piata, de catre cererea si oferta de terenuri, existente pe aceasta piata. Capacitatea redusa a agricultorilor de a cumpara pamant, valoarea scazuta a acestuia sunt regretabile pentru o tara cu un potential agricol important, precum cel dovedit de Romania de-a lungul istoriei. Nici acestea, nici nepermiterea de catre banci ca un credit sa fie garantat cu teren agricol nu fac parte din sfera competentelor conferite de lege notarilor, iar acestia nu pot influenta in nici un fel aceste evolutii economice. Ei pot doar, prin actul lor, sa asigure cetatenilor linistea proprietatii, perenitatea si certitudinea ei, sub toate aspectele componente ale acestui drept: dispozitie, administrare si conservare.

Asemenea declarații, fara acoperire in realitate, sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ele sunt exprimate intr-un context tematic legat de agricultura, exterior asadar misiunii profesiei notariale: garantarea interesului public, al respectului legalitatii in raporturile juridice dintre particulari. Aceste declaratii nu pot decat sa ne confirme faptul ca abaterea atentiei de la probleme si de la insuficienta solutiilor bazate pe echitate, legalitate si buna-credinta, contribuie la situatia economica dificila actuala din Romania.”

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership