Modificari privind activitatea ANL
20 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 504 din data de 15 iulie 2011 a fost publicata Legea nr. 159/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Legea aproba OUG nr. 112/2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aducandu-i unele modificari si completari, din care mentionam:
Se introduce prevederea ca terenurile aflate in proprietatea publica sau privata a statului si in administrarea institutiilor din sectorul de aparare nationala, ordine publica, siguranta nationala, autoritatii judecatoresti si administratiei nationale a penitenciarelor se pot transfera, in conditiile legii, in proprietatea autoritatilor administratiei publice locale si administrarea consiliilor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti ori, dupa caz, a consiliilor judetene sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti in vederea construirii de locuinte.
In cazul in care, in cadrul constructiilor de locuinte proprietate personala construite prin credit ipotecar sunt construite locuinte care nu sunt contractate la data finalizarii lucrarilor, acestea pot fi transmise de catre A.N.L., cu aprobarea consiliului de administratie, autoritatilor administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care acestea sunt amplasate, prin protocol de predare-primire.
Locuintele menitionate mai sus se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale specialistilor din invatamant, sanatate, precum si specialistilor din sectorul de aparare nationala, ordine publica, siguranta nationala, ai autoritatii judecatoresti si ai administratiei nationale a penitenciarelor.
Autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care sunt amplasate locuintele se stabilesc, in functie de necesitatile existente pe plan local, persoanele carora le vor fi repartizate aceste locuinte.
Contractele de inchiriere se incheie pe o durata de un an de la data repartizarii locuintei. Dupa expirarea acestei perioade contractuale, prelungirea contractului de inchiriere se face pe o perioada de un an, in conditiile legii.
Locuintele pot fi vandute, la cererea chiriasului, de catre autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care sunt amplasate. Valoarea de vanzare este data de valoarea de inventar a locuintei, din care se scade amortizarea calculata de la data punerii in functiune pana la data vanzarii.