Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Raportul CE privind starea Justitiei – 20 iulie 2011. UPDATE
25.07.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a dat publicitatii miercuri, 20 iulie 2011, Raportul privind starea Justitie pentru Romania.

Reactii:

>> Parchetul  de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a exprimat pozitia sa fata de acest Raport:

Ca urmare a prezentării Raportului pe justiţie al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare şi cu referire la aspectele ce ţin de competenţa Ministerului Public, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să prezinte rezultatele cuprinse în acest document:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de raportul privind România publicat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi consideră că acesta prezintă o imagine obiectivă a evoluţiilor sistemului judiciar de la ultimul raport publicat.

Este remarcată îmbunătățirea activității judiciare prin simplificarea unor proceduri judiciare și introducerea unor noi instrumente legale, cum ar fi principiul oportunității, propunere formulată de Ministerul Public.

Raportul subliniază faptul că Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a continuat să ia măsuri pentru a reforma şi eficientiza activitatea parchetelor. Măsurile luate au vizat și propuneri legislative, inclusiv prin introducerea în Legea privind mica reformă şi inițiativa privind pregătirea profesională a procurorilor prin prisma noilor modificări legislative ce privesc urmărirea penală, crearea bibliotecii virtuale de practica judiciară şi crearea accesului la 17 baze de date ale statului, pentru a sprijini activitatea procurorilor, acesta fiind de altfel rezultatul informatizării Ministerului Public.

De asemenea, este menționată, ca un plus, încercarea de a consolida monitorizarea performanţelor organelor de urmărire penală, în ansamblu, prin îmbunătățirea  modului de colectare a datelor statistice. Este apreciată și propunerea avansată de procurorul general de a se transfera Poliţia Judiciară Ministerului Public.

Printre măsurile întreprinse de Ministerul Public pentru consolidarea activității de urmărire penală sunt încrise ca progrese și cele din zona combaterii criminalităţii financiare, precum crearea, în 2010,  a reţelei de procurori specializaţi în fraude fiscale, elaborarea ghidurilor de bune practici privind investigaţiile financiare şi recuperarea activelor, şi a unui ghid revizuit privind investigaţiile în cauzele de corupţie.

Raportul reține demersurile procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe linia întăririi capacității parchetelor județene în combaterea corupției la nivel mediu și mic, prin crearea și implementarea strategiilor locale anticorupție, ale căror rezultate sunt evaluate semestrial, constatându-se, în anul 2010, o creștere de 14% a numărului de rechizitorii.

Ministerul Public va continua să implementeze măsurile deja adoptate pentru a contribui la îndeplinirea condiționalităților din Mecanismul de Cooperare și Verificare, până la evaluarea totală a Comisiei ce urmează a se realiza în anul 2012.”

>> Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii o analiza a aspectelor privind sistemul judiciar şi CSM din Raportul anual din iulie 2011 al Comisiei Europene către Parlament şi Consiliu asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)

>> Judecatorul Horatius Dumbrava a facut astazi o declaratie in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Tribunalul Sibiu cu privire la Raport

>> Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa cu privire la Raport

>> Ministrul Catalin Predoiu a facut o declaratie de presa pe tema Raportului

>> Premierul Emil Boc a declarat legat de Raport

>> Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a dat publicitatii un comunicat privind Raportul

>> Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii vineri, 22 iulie 2011, o declaratie de presa a presedintelui ICCJ, judecator Livia Doina Stanciu, legata de Raport

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti