« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Legea privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea
21.07.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 510 din data de 19 iulie 2011 a fost publicata Legea nr. 148/2011 privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea.

Noua lege prevede desfiintarea urmatoarelor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea:
– Judecatoria Bocsa, jud. Caras-Severin
– Judecatoria Bozovici, Jud. Caras-Severin;
– Judecatoria Cernavoda, jud. Constanta;
– Judecatoria Baneasa, jud. Constanta;
– Judecatoria Bechet, jud. Dolj;
– Judecatoria Comana, jud. Giurgiu;
– Judecatoria Somcuta Mare, jud. Maramures;
– Judecatoria Sangeorgiu de Padure, jud. Mures;
– Judecatoria Scornicesti, Jud. Olt;
– Judecatoria Urlati, jud. Prahova;
– Judecatoria Jimbolia, jud. Timis;
– Judecatoria Murgeni, jud. Vaslui.

Potrivit actului normativ, judecatorii si procurorii din cadrul instantelor si parchetelor desfiintate pot opta pentru transferul pe un post in cadrul instantelor sau parchetelor, astfel:
– pe un post in cadrul instantei sau al parchetului care a preluat cauzele de competenta teritoriala a instantei sau parchetului desfiintat;
– pe un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel unde se afla instanta sau parchetul desfiintat;
– pe un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet.

Daca pentru acelasi post opteaza 2 sau mai multi judecatori sau, dupa caz, procurori, se vor acorda prioritate urmatoarelor criterii, in ordine:
– judecatorul/procurorul are domiciliul ori, dupa caz, locuieste in localitatea unde se afla sediul instantei sau al parchetului;
– judecatorul/procurorul ori sotul/sotia acestuia are o locuinta in proprietate in localitatea unde se afla sediul instantei sau al parchetului pentru care opteaza;
– vechimea efectiva mai mare in functia de judecator sau procuror.

In vederea exprimarii optiunii, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite lista posturilor ce urmeaza a fi infiintate curtilor de apel si parchetelor de pe langa curtile de apel in circumscriptia carora se afla instantele/parchetele desfiintate.

Judecatorii si procurorii opteaza pentru unul dintre posturile vacante din lista, in termen de 15 zile de la comunicarea listei posturilor vacante.

Judecatorul sau procurorul care, in urma procedurii mentionate mai sus, nu a obtinut postul pentru care a optat poate face o noua optiune pentru un post vacant din lista transmisa de CSM, intr-un nou termen de 15 zile de la comunicarea modului de solutionare a primei optiuni.

Transferul se poate face la instante sau parchete corespunzatoare gradului profesional al judecatorului sau procurorului. Judecatorii pot opta numai pentru posturi de judecator, iar procurorii numai pentru posturi de procuror.

In cazul transferului realizat la o alta instanta sau la un alt parchet decat cel din localitatea de domiciliu, judecatorii si procurorii beneficiaza la data mutarii efective de plata unei indemnizatii egale cu indemnizatia de incadrare bruta lunara.

Procedura de transfer se va desfasura pana la data de 1 noiembrie 2011. Transferul posturilor si al personalului opereaza incepand cu data de 1 noiembrie 2011.

Cauzele aflate pe rolul instantelor/parchetelor ce urmeaza a fi desfiintate se transmit pe cale administrativa, incepand cu data de 1 octombrie 2011, instantelor/parchetelor care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat.
In cauzele inregistrate dupa data de 1 octombrie 2011, stabilirea termenelor si efectuarea actelor de procedura urmeaza a fi realizate de instantele/parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat.

Sediile judecatoriilor si ale parchetelor desfiintate pot fi folosite ca sedii secundare ale instantelor sau, dupa caz, ale parchetelor din circumscriptia respectivei curti de apel.

 
Secţiuni: Content, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD