Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea pentru ratificarea Conventiei europene revizuite in materia adoptiei de copii


26 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Familie, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 515 din data de 21 iulie 2011 a fost publicata Legea nr. 138/2011 pentru ratificarea Conventiei europene revizuite in materia adoptiei de copii, adoptata la Strasbourg la 27 noiembrie 2008 si semnata de Romania la Strasbourg la 4 martie 2009.

Lege ratifica Conventia europeana revizuita in materia adoptiei de copii, adoptata la Strasbourg la 27 noiembrie 2008 si semnata de Romania la Strasbourg la 4 martie 2009.

Cu ocazia ratidicarii Romania a formulat rezerva ca a nu va aplica dispozitiile din Conventie potrivit carora este permisa adoptia unui copil de catre doua persoane de sex diferit care au incheiat un parteneriat inregistrat.

Conventia europeana revizuita in materia adoptiei de copii, adoptata la Strasbourg la 27 noiembrie 2008

Conventia se aplica in cazul adoptiei unui copil care nu a implinit varsta de 18 ani, nu este sau nu a fost casatorit, nu are ori nu a intrat intr-un parteneriat inregistrat si nu a devenit major.

Fiecare stat parte adopta masurile legislative sau de alta natura necesare pentru asigurarea conformitatii legislatiei nationale cu dispozitiile prezentei conventii si notifica secretarului general al Consiliului Europei cu privire la masurile adoptate in acest scop.

Adoptia este valabila numai daca este pronuntata de catre o instanta judecatoreasca sau de catre o autoritate administrativa.

Un copil poate fi adoptat numai daca adoptatorul a atins varsta minima prevazuta de legislatie in acest scop, aceasta varsta minima neputand fi mai mica de 18 ani, nici mai mare de 30 de ani. Trebuie sa existe o diferenta de varsta corespunzatoare intre adoptator si copil, respectandu-se interesul superior al copilului, de preferat o diferenta de cel putin 16 ani.

Cu toate acestea, legislatia poate sa prevada posibilitatea de derogare de la conditia varstei minime sau de la diferenta de varsta, avand in vedere interesul superior al copilului:
– in cazul in care adoptatorul este sotul sau partenerul inregistrat al tatalui ori al mamei; sau
– in circumstante exceptionale.

Autoritatea competenta incuviinteaza adoptia numai dupa ce au fost realizate anchetele corespunzatoare cu privire la adoptator, la copil si la familia acestuia.

Prin adoptie, copilul devine membru cu drepturi depline al familiei adoptatorului/adoptatorilor si are in raport cu adoptatorul/adoptatorii si familia acestuia/acestora aceleasi drepturi si obligatii ca si copilul adoptatorului/adoptatorilor a carui filiatie este legal stabilita. Adoptatorul/Adoptatorii isi asuma responsabilitatea parentala fata de copil. Adoptia pune capat legaturii juridice existente intre copil si tatal, mama si familia de origine.

Statele parti faciliteaza dobandirea cetateniei acestora de catre copilul adoptat de unul dintre resortisantii lor.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro