Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecator trimis in judecata pentru primire de foloase necuvenite s.a.


27 iulie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii DNA Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatei UNGUREANU ANGELA, judecator in cadrul Judecatoriei Iasi – Sectia Civila, in prezent suspendata din functia de judecator, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

>> primire de foloase necuvenite, in forma continuata (cincisprezece acte materiale),

>> fals in declaratii, in forma continuata (sapte acte materiale) si

>> conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2011, inculpata Ungureanu Angela, judecator in cadrul Sectiei Civile a Judecatoriei Iasi, a pretins si a primit de la opt avocati din cadrul Baroului Iasi, cu titlu de imprumut, sumele totale de 2250 euro, 600 USD si 4600 lei, majoritatea nefiind restituite decat dupa inceperea cercetarilor in prezenta cauza. Avocatii respectivi aparasera interesele legale ale unor persoane care avusesera calitatea de parti in cauzele civile pe care judecatoarea Ungureanu Angela le solutionase, pronuntand solutii favorabile acestora, sau, in unele situatii, le avea in curs de judecata. Banii au fost pretinsi si primiti dupa ce si-a indeplinit atributiile de serviciu, inculpata profitand de acest aspect cu ocazia fiecarei solicitari. In acest context, la data de 31 mai 2010, Ungureanu Angela a pronuntat o hotarare judecatoreasca favorabila interesului personal al unuia dintre acesti avocati, in conditiile in care in cursul lunii noiembrie 2009, inculpata primise de la acesta un imprumut in suma de 200 de euro pe care nu il restituise in acel moment, desi termenul scadentei fusese depasit.

Toate imprumuturile au fost solicitate si primite in conditiile in care Ungureanu Angela nu mai discutase niciodata in cadru particular cu avocatii respectivi ci exclusiv in context profesional si fara sa se puna problema platii vreunei dobanzi.

Sumele de bani mentionate mai sus au fost pretinse si in contextul in care inculpata Ungureanu Angela folosea banii pentru a achita mai multe imprumuturi contractate anterior. Astfel, Ungureanu Angela nu a mentionat in cuprinsul declaratiilor de avere din perioada anilor 2006 – 2010 datoriile care rezultau din contracte incheiate cu institutii de creditare, desi cuantumul lor depasea echivalentul sumei de 5.000 de euro.

La data de 28 ianuarie 2011, inculpata Ungureanu Angela a fost prinsa in flagrant de procurorii anticoruptie dupa ce a primit de la unul dintre avocati suma de 2.500 lei reprezentand imprumutul solicitat. In aceeasi zi, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe termen de 24 de ore.

La data de 29 ianuarie 2011, Consiliul Superior al magistraturii – Sectia pentru judecatori nu a avizat arestarea preventiva a inculpatei Ungureanu Angela.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii