Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Grup organizat. Evaziune fiscala cu benzina. Prejudiciu de 16 milioane EUR. Cercetari
27.07.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

>> RACZ PETER ATTILA in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • doua infractiuni de instigare la evaziune fiscala,
  • spalare de bani si
  • trafic de influenta,

>> LIVADARIU ION si LIVADARIU STELIAN in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • instigare la evaziune fiscala si
  • spalare de bani si

>> COSTACHE DUMITRU in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • constituire a unui grup infractional organizat,
  • evaziune fiscala si
  • spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, inculpatii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane euro, intreaga activitate fiind realizata prin persoane interpuse cu un nivel de scolarizare redus si fara pregatire in elaborarea unor operatiuni comerciale in care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, in esenta, comercializarea de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor.

In concret, inculpatii au folosit, in perioada 2009 – 2010, antrepozitul fiscal al S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia si i-au instigat pe reprezentantii legali ai acestei firme sa nu evidentieze in documentele contabile operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, coroborat cu inregistrarea unor operatiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricarii unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mica, acestia au achizitionat in mod legal motorina tip Euro 5 in regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidentiat in contabilitatea firmei in mod fictiv achizitia de la firme „fantoma” a unei alte materii prime (pacura neconforma) necesare fabricarii asa – zisului produs finit. In continuare, pe baza unor documente contabile false, in contabilitatea S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia au fost inregistrate vanzari de petrotex catre firme „fantoma” insa in realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializata fara plata accizelor catre societati comerciale care detin statii de distributie carburanti din judetele Sibiu, Botosani si Braila, prin intermediul unor alte societati „fantoma”. In majoritatea situatiilor, firmele „fantoma”, cu sedii in Romania, Bulgaria si Ungaria, au fost constituite in mod special pentru a crea aparenta de legalitate a acestui circuit infractional.

De asemenea, in mod similar, aceiasi inculpati au creat si un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizand antrepozitul fiscal al SC BLAK BITUMEN FACTORY SRL Vaslui, societate comerciala ce detine in prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare si care functioneaza in regim de probe tehnologice, sub supravegherea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuarii cercetarilor in prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus in practica.

La randul sau, inculpatul Costache Dumitru, spre deosebire de ceilalti inculpati impreuna cu care a constituit grupul infractional organizat, a participat efectiv la derularea circuitului evazionist avand rolul de persoana de legatura intre palierele de comanda si cele de executie si a supravegheat activitatea de comercializare a produselor petroliere fara plata accizelor.

Banii obtinuti in aceste modalitati erau retrasi de catre membrii grupului infractional din unitatile bancare prin intermediul unor firme „fantoma”, pe baza unor justificari fictive cum ar fi achizitia de cereale sau fier vechi, sau in numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legatura cu aceste operatiuni.
De asemenea, in cursul lunii octombrie 2008, inculpatul Racz Peter Attila i-a pretins reprezentantului unei societati comerciale initial suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi sa pretinda 15% din beneficii saptamanal, pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Garzii Financiare si din cadrul Vamii in vederea asigurarii protectiei cu ocazia controalelor de specialitate ale institutiilor respective.

Pe 25 iulie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand ca in data de 26 iulie 2011 sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti