Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificari in activitatea de expertiza criminalistica


27 iulie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 519 din data de 25 iulie 2011 a fost publicata Legea nr. 156/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2000 privind autorizarea expertilor criminalisti care pot fi recomandati de parti sa participe la efectuarea expertizelor criminalistice, precum si a Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

Actul normativ reglementeaza urmatoarele aspecte:

1. Liberalizarea activitatii de expertiza criminalistica prin modificarea OG nr. 75/2000, care reglementeaza aceasta activitate in prezent.

Astfel, actul normativ prevede infiintarea laboratoarelor private de expertiza criminalistica in care isi desfasoara activitiatea experti criminalisti, fie in mod individual, ca persoane fizice autorizate, fie prin asociere, ca societate civila profesionala cu raspundere limitata si personalitate juridica.

Potrivit actului normativ, expertizele criminalistice judiciare se efectueaza de experti criminalisti autorizati care isi desfasoara activitatea in cadrul institutelor publice sau in cadrul laboratoarelor publice ori private de specialitate, constituite conform dispozitiilor legale.

La efectuarea expertizelor criminalistice judiciare pot participa si experti criminalisti autorizati, numiti de organele judiciare la recomandarea partilor.

Institutele publice, laboratoarele publice sau private de specialitate, precum si expertii criminalisti autorizati sunt cuprinsi in Tabelul nominal cuprinzand expertii criminalisti autorizati, constituit la nivel national, intocmit pe specialitati si actualizat de Ministerul Justitiei. Tabelul se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si se afiseaza pe pagina de internet a Ministerului Justitiei.

Expertii din cadrul aceluiasi institut public sau laborator de expertize criminalistice public ori privat nu pot avea si calitatea de experti numiti de organele judiciare la recomandarea partilor.

Actul normativ reglementeaza in anexa la acesta conditiile de autorizare a laboratoarelor private de expertize criminalistice.

Partea din proces care solicita sa participe la efectuarea expertizei judiciare si un expert criminalist autorizat recomandat de ea va achita acestuia un onorariu stabilit de comun acord, adus la cunostinta, in scris, organului judiciar care numeste expertul. Cuantumul maxim al onorariilor ce pot fi solicitate si incasate pentru efectuarea expertizelor criminalistice este stabilit prin ordin al ministrului justitiei.

Expertii criminalisti care isi desfasoara activitatea in cadrul institutelor si laboratoarelor publice dobandesc, incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi, calitatea de experti criminalisti autorizati, fara indeplinirea vreunei formalitati.

Expertii criminalisti autorizati care sunt inscrisi, la data intrarii in vigoare a legii, in tabelul nominal cuprinzand expertii criminalisti autorizati isi pastreaza aceasta calitate.

2. Modificarea Legii nr. 567/2011 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea

Modificarile vizeaza includerea in cuprinsul Legii nr. 567/2011 a unor reglementari referitoare la activitatea personalului de specialitate criminalistica si al personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice.

Personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice si al laboratoarelor interjudetene de expertize criminalistice (INEC).

Personalul de specialitate criminalistica este format din experti criminalisti si asistenti criminalisti.
Personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica este format din tehnicieni criminalisti si secretaridactilografi laborator expertize criminalistice.

Pentru personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica din cadrul INEC actul normativ introduce reglementari cu privire la:
– pincipiile exercitarii profesiei de expert criminalist;
-incompatibilitati si interdictii;
– recrutarea si numirea in functie a personalului de specialitate criminalistica si a personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;
– formarea profesionala continua si evaluarea personalului de specialitate criminalistica si a personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;
– promovarea in grade profesionale si accesul la functii de conducere in cadrul INEC;
– suspendarea si eliberarea din functie a a personalului de specialitate criminalistica si a personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;
– delegarea, detasarea si transferul personalului de specialitate criminalistica si al personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;
– drepturile si indatoririle personalului de specialitate criminalistica si ale personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;
– raspunderea personalului de specialitate criminalistica si a personalului care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica;

3. Regulamentul privind autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice

Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice se face de catre o comisie formata din 2 experti criminalisti reprezentanti ai institutiilor publice si 2 experti criminalisti reprezentanti ai asociatiilor profesionale in care acestia isi desfasoara activitatea sau, dupa caz, ai caror membri sunt.

Regulamentul se aplica laboratoarelor private de expertize criminalistice constituite individual, ca persoana fizica autorizata, sau constituite prin asociere, ca societate civila profesionala cu raspundere limitata si personalitate juridica.

In cadrul laboratoarelor private isi pot exercita profesia si experti criminalisti autorizati colaboratori, in baza unui contract de colaborare, sau experti criminalisti autorizati si salarizati in baza unui contract de salarizare, potrivit prevederilor legale.

In cadrul laboratoarelor private se poate angaja personal de specialitate, precum si personal auxiliar corespunzator, necesar pentru desfasurarea activitatii.

Laboratoarele private de expertize criminalistice se individualizeaza printr-o denumire specifica ce cuprinde numele a cel putin unuia dintre asociati, urmata de sintagma „societate civila de experti criminalisti autorizati”.

Regulamentul cupride aspecte detaliate cu privire la conditiile de autorizare a laboratoarelor private de expertize criminalistice, procedura de autorizare a activitatii de expertiza criminalistica in laboratoare private, atributiile si obligatiile laboratoarelor rivate de expertize criminalistice autorizate.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii