Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
11 comentarii

Ultima dezamagire de european
31.05.2012 | JURIDICE.ro, Daniela PANIOGLU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Am participat la întâlnirea cu raportorii pe justiţie ai Comisiei Europene. Singura mea dorinţă a fost de a le spune, clar şi răspicat, despre încărcătura inumană de dosare, care are ca efect nu doar epuizarea psihică a judecătorului, extrem de periculoasă, cât, mai ales, încălcarea, în acest mod, a dreptului la un proces echitabil al părţilor. Într-un cuvânt nedreptatea, comisă din lipsa timpului material pentru citirea dosarelor. Că judecătorul nu poate fi responsabilizat material până când munca lui nu va fi normată. Le-am spus că există două categorii de judecători: extenuaţi şi indiferenţi. Le-am spus că nu există intenţia politică de a avea o justiţie eficientă, iar toate măsurile care se iau sunt superficiale, doar pentru a se crea aparenţa unei preocupări de reformare. Că se menţine acelaşi sistem meschin, învechit, compromis, confortabil, prin previzibilitate, cu oameni care controlează şi care se lasă controlaţi, iar modificarea codurilor este o măsură formală, să se creeze iluzia că se face, totuşi, ceva în această luptă necontenită a autorităţilor române, pentru binele naţional şi comunitar. Că nu există dosare autentice de mare corupţie.

Am avut sentimentul unui justiţiabil, care-şi strigă nedreptatea în faţa unei instanţe de judecată autistă. În faţa mea, judecătorul suprem din Franţa căsca, cu lacrimi. Singura persoană vie, interesată a fost doamna care stenodactilografia. În rest, un zid format din domni politicoşi şi expeditivi, care se tot schimbau între ei. Începuse să-mi pară rău că-i deranjez. Am închis ochii şi-am vorbit aşa, cu ochii închişi. La sfârşit, am avut sentimentul inutilului. Am plecat acasă, pe trotuarele sparte şi încărcate cu gunoaie, pe care circulă oameni şi câini amărâţi, într-o ţară fără corupţi. Şi, totuşi, cu naivitate, am aşteptat raportul. Inevitabilul s-a produs. Realitate trunchiată, superficialitate intenţionată şi interpretări tendenţioase. Nimic din adevărul românesc. Prin urmare, există şi-o minciună europeană, mult mai dezamăgitoare. Dar, dincolo de acest efemer spectacol european, există un adevăr sacru de veacuri, care, din păcate, mereu are mai mult viitor, decât prezent: Justiţia se va împlini, de-ar fi să piară pământul.

Daniela PANIOGLU
Judecător, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a I-a penală.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti