Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea cotei de prefinantare a proiectelor din fonduri europene
29.07.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 527 din data de 26 iulie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2539/2011 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.548/2009.

Noul act normativ diminueaza cota de prefinantare a proiectelor din fonduri europene de la 30% la maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului.

Actul normativ formuleaza si cateva exceptii de la aceasta regula.
Astfel, in cazul proiectelor majore cota de prefinantare poate fi de maximum 20%, iar pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, prefinantarea se poate acorda intr-o singura transa, in cota de maximum 35% din valoarea totala a finantarii, conform contractului/deciziei/ordinului de finantare.

Actul normativ prevede ca prefinantarea se acorda in cel putin doua transe.
Prin exceptie de aceste prevederi, in cazul proiectelor pentru care contractele, deciziile sau ordinele de finantare prevad depunerea a cel mult doua cereri de rambursare, prefinantarea se poate acorda intr-o singura transa.

Prima transa de prefinantare se acorda in cota de maximum 5% din valoarea eligibila a proiectului. Urmatoarele transe de prefinantare pot fi acordate beneficiarului numai dupa autorizarea cheltuielilor efectuate, in valoare de minimum 60% din valoarea cumulata a transelor anterioare de prefinantare.

Potrivit prevederilor OUG nr. 64/20009, sumele acordate ca prefinantare in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de beneficiari, conform prevederilor contractelor/deciziilor/ordinelor de finantare.

Normele precizeaza ca autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii prin stabilirea in contractele/deciziile/ordinele de finantare a unui procent de deducere a prefinantarii de minimum 30%, aplicat la valoarea fiecarei cereri de rambursare transmise de beneficiar, cu exceptia cererii de rambursare in cadrul careia cuantumul prefinantarii ramase de recuperat reprezinta mai putin de 30% din aceasta si cu exceptia ultimei cereri de rambursare.

Autoritatile de management au obligatia recuperarii integrale a prefinantarii acordate in cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit nicio cerere de rambursare in termen de maximum 4 luni de la primirea acesteia.

In cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit, in termen de maximum 6 luni de la primirea primei transe de prefinantare, cereri de rambursare in cuantum de minimum 20% din valoarea prefinantarii acordate, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii neutilizate pentru efectuarea cheltuielilor eligibile incluse in cererile de rambursare primite.

Pentru a putea beneficia de prefinantare, beneficiarii, altii decat cei finantati din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale au obligatia sa deschida un cont dedicat exclusiv pentru primirea prefinantarii si efectuarea de cheltuieli aferente proiectelor, inclusiv acordarea de avansuri catre contractori si/sau transferul de sume catre parteneri, in cazul proiectelor implementate in parteneriat.

In cazul in care contul este deschis la Trezoreria Statului, sumele primite ca prefinantare, aferente acelor tipuri de cheltuieli care nu pot fi efectuate din acest cont, potrivit reglementarilor in vigoare, pot fi transferate de catre beneficiari in conturi deschise la banci comerciale, cu conditia efectuarii cheltuielilor respective in termen de 3 zile lucratoare de la data efectuarii transferului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti