Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu raspunde jurnalistului Mihai Gotiu


1 august 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ministerul Justitiei a dat publicitatii vineri, 29 iulie 2011, raspunsul ministrului Catalin Predoiu la scrisoarea deschisă adresată de către domnul Mihai Goţiu:

„Stimate domnule Mihai Goţiu,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră. Importanţa subiectului pe care îl abordaţi şi neîncrederea pe care o exprimaţi reclamă un răspuns pe care voi încerca să vi-l ofer.

România este un stat de drept, iar acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Ştiu că uneori abuzuri şi nedreptăţi de tot felul oferă prilej de îndoială. Dar sunt de părere că ar fi o eroare să transformăm excepţia într-o percepţie privind starea generală şi să ridicăm această percepţie la rang de realitate.

Înfăptuirea justiţiei şi aplicarea legii sunt în acelaşi timp demersuri perfectibile şi deziderate permanente.
Un stat de drept înseamnă, în primul rând, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.

Vă referiţi chiar în scrisoarea dumneavoastră la anumite cauze în care aceste drepturi au fost recunoscute cetăţenilor în contra unor instituţii statale. România este un stat în care instanţele pot cenzura actele administrative ale autorităţilor şi, în fapt, acest lucru se întâmplă deseori.

Atingerea acestui deziderat – al independenţei reale a justiţiei – nu a fost uşor, dar acest lucru este astăzi o certitudine, recunoscută de toate evaluările internaţionale în domeniu.

Un alt principiu fundamental al statului de drept, separarea puterilor, este reflectat şi de faptul că puterea executivă nu deţine nicio atribuţie care să însemne o ingerinţă în actul de justiţie.
În acelaşi timp, legislaţia naţională pune la dispoziţia cetăţenilor instituţii abilitate să verifice şi, în cazul în care se dovedeşte că acuzaţiile sunt întemeiate, să sancţioneze un eventual comportament greşit sau neglijent al oricărei autorităţi publice.

România este un stat care face eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea mecanismelor Justiţiei, combaterii corupţiei şi consolidării statului de drept.

Unele opinii izolate în Europa, care invocă eforturile noastre de combatere a corupţiei şi eficientizarea Justiţiei, pentru a legitima teza inexistenţei unui stat de drept funcţional în România, sunt inacceptabile şi lipsite de solidaritate europeană.
Calea consolidării spaţiului de Justiţie, securitate şi libertate în Europa, potrivit Programului Stockholm, este armonizarea sistemelor judiciare. Creşterea convergentei economice, flexibilizarea pieţei muncii şi solidaritatea europeană sunt necesare pentru întărirea coeziunii europene. Provocările economice prezente pun la încercare aceste principii, dar acesta este momentul în care putem demonstra încrederea în construcţia europeană.

Crizele economice nu se rezolvă doar prin măsuri tehnice, ci prin asumarea unor valori, modele şi viziuni privind organizarea europeană. România dezvoltă reforme grele şi complexe în Justiţie şi pentru faptul că şi-a legat deliberat destinul politic de construcţia europeană. Ceea ce facem pentru Justiţie alături de corpul de magistraţi, facem cu această convingere a apartenenţei la construcţia europeană.

Respectul statului de drept, respectul regulii de drept, sunt deziderate care incumbă fiecărui cetăţean, nu numai instituţiilor statului. Cu certitudine mai sunt lucruri de făcut pentru consolidarea respectului regulii de drept, însă acest deziderat atârnă şi de valorile pe care fiecare cetăţean alege să le practice.
Demersul dumneavoastră probează spirit civic, o valoare esenţială pentru funcţionarea unei societăţi deschise şi libere, de aceea, permiteţi-mi să îl salut.

Performanţa instituţiilor statului se câştigă în timp, e nevoie şi de încredere, nu numai de bune intenţii şi expertiză.
Iată de ce, în încheierea acestui răspuns pe care vi-l adresez, cunoscând eforturile pe care cea mai mare parte din slujitorii legii le fac, uneori în condiţii dificile, îmi îngădui libertatea de a vă solicita încredere în instituţiile statului şi în Justiţie.

Cu deosebită consideraţie,

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro