Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Banner BA-02
Flux informații Sistemul judiciar

Catalin Predoiu raspunde jurnalistului Mihai Gotiu

1 august 2011 | JURIDICE.ro

Ministerul Justitiei a dat publicitatii vineri, 29 iulie 2011, raspunsul ministrului Catalin Predoiu la scrisoarea deschisă adresată de către domnul Mihai Goţiu:

„Stimate domnule Mihai Goţiu,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră. Importanţa subiectului pe care îl abordaţi şi neîncrederea pe care o exprimaţi reclamă un răspuns pe care voi încerca să vi-l ofer.

România este un stat de drept, iar acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Ştiu că uneori abuzuri şi nedreptăţi de tot felul oferă prilej de îndoială. Dar sunt de părere că ar fi o eroare să transformăm excepţia într-o percepţie privind starea generală şi să ridicăm această percepţie la rang de realitate.

Înfăptuirea justiţiei şi aplicarea legii sunt în acelaşi timp demersuri perfectibile şi deziderate permanente.
Un stat de drept înseamnă, în primul rând, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.

Vă referiţi chiar în scrisoarea dumneavoastră la anumite cauze în care aceste drepturi au fost recunoscute cetăţenilor în contra unor instituţii statale. România este un stat în care instanţele pot cenzura actele administrative ale autorităţilor şi, în fapt, acest lucru se întâmplă deseori.

Atingerea acestui deziderat – al independenţei reale a justiţiei – nu a fost uşor, dar acest lucru este astăzi o certitudine, recunoscută de toate evaluările internaţionale în domeniu.

Un alt principiu fundamental al statului de drept, separarea puterilor, este reflectat şi de faptul că puterea executivă nu deţine nicio atribuţie care să însemne o ingerinţă în actul de justiţie.
În acelaşi timp, legislaţia naţională pune la dispoziţia cetăţenilor instituţii abilitate să verifice şi, în cazul în care se dovedeşte că acuzaţiile sunt întemeiate, să sancţioneze un eventual comportament greşit sau neglijent al oricărei autorităţi publice.

România este un stat care face eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea mecanismelor Justiţiei, combaterii corupţiei şi consolidării statului de drept.

Unele opinii izolate în Europa, care invocă eforturile noastre de combatere a corupţiei şi eficientizarea Justiţiei, pentru a legitima teza inexistenţei unui stat de drept funcţional în România, sunt inacceptabile şi lipsite de solidaritate europeană.
Calea consolidării spaţiului de Justiţie, securitate şi libertate în Europa, potrivit Programului Stockholm, este armonizarea sistemelor judiciare. Creşterea convergentei economice, flexibilizarea pieţei muncii şi solidaritatea europeană sunt necesare pentru întărirea coeziunii europene. Provocările economice prezente pun la încercare aceste principii, dar acesta este momentul în care putem demonstra încrederea în construcţia europeană.

Crizele economice nu se rezolvă doar prin măsuri tehnice, ci prin asumarea unor valori, modele şi viziuni privind organizarea europeană. România dezvoltă reforme grele şi complexe în Justiţie şi pentru faptul că şi-a legat deliberat destinul politic de construcţia europeană. Ceea ce facem pentru Justiţie alături de corpul de magistraţi, facem cu această convingere a apartenenţei la construcţia europeană.

Respectul statului de drept, respectul regulii de drept, sunt deziderate care incumbă fiecărui cetăţean, nu numai instituţiilor statului. Cu certitudine mai sunt lucruri de făcut pentru consolidarea respectului regulii de drept, însă acest deziderat atârnă şi de valorile pe care fiecare cetăţean alege să le practice.
Demersul dumneavoastră probează spirit civic, o valoare esenţială pentru funcţionarea unei societăţi deschise şi libere, de aceea, permiteţi-mi să îl salut.

Performanţa instituţiilor statului se câştigă în timp, e nevoie şi de încredere, nu numai de bune intenţii şi expertiză.
Iată de ce, în încheierea acestui răspuns pe care vi-l adresez, cunoscând eforturile pe care cea mai mare parte din slujitorii legii le fac, uneori în condiţii dificile, îmi îngădui libertatea de a vă solicita încredere în instituţiile statului şi în Justiţie.

Cu deosebită consideraţie,

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei”

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership