Scrisoare deshisa adresata de jurnalistul Mihai Gotiu ministrului Catalin Predoiu
22 iulie 2011 | JURIDICE.ro
Jurnalistul Mihai Gotiu a trimis in data de 21 iulie 201 ministrului Catalin Predoiu urmatoarea scrisoare deschisa:
„Domnule ministru al Justiției, Cătălin Predoiu,
Am citit declarația d-voastră acordată pentru RFI în care puneți la îndoială evaluarea pe care ministrul olandez pentru Afaceri Europene, domnul Ben Knapen, a făcut-o statului de drept român. ”Statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România. Se pare că sunt făcuți pași mici înainte, cu dificultate, și că sunt necesare mai multe rezultate concrete”, a spus domnul Knapen.
”Suntem pe un drum foarte bun”, afirmați d-voastră, în replică. Din păcate, domnule ministru Cătălin Predoiu, afirmațiile d-voastră sunt lipsite de acoperire. Nici din punct de vedere funcțional, nici instituțional și nici din punctul de vedere al mentalităților, România nu este un stat de drept.
Îmi permit să vă supun atenției un caz care confirmă această stare de fapt și care arată că aderarea în acest moment la Spațiul Schenghen nu doar că este prematură, ci și ar genera prejudicii însemnate României și românilor.
Cu siguranță că ați auzit despre Roșia Montană. O să vă rețin din timp exclusiv cu probleme care țin de justiție. În rezumat (la solicitare vă pot pune la dispoziție și hotărârile judecătorești în cauză): justiția din România, prin hotărâri definitive și irevocabile:
1) a anulat certificatele de urbanism eliberate de Consiliul Județean Alba, în 2006 și 2007, în favoarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC, compania canadiană care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană); acest lucru nu a împiedecat însă Consiliul Județean Alba să elibereze în 2010 un nou certificat de urbanism având același obiect!
2) a anulat, în 2007, Planul Urbanistic General (PUG) aprobat de Consiliul Local Roșia Montană în 2002. În 2009, Consiliul Local Roșia Montană, încălcând flagrant decizia justiției, a aprobat un nou PUG care confirmă PUG-ul din 2002, anulat în instanță!
3) a anulat certificatul de descărcare de sarcină arheologică, avizat de Comisia Națională de Arheologie (CNA) pentru Masivul Cârnic. În urmă cu o săptămână, în ședință secretă, aceeași Comisie Națională de Arheologie a votat un nou aviz de descărcare de sarcină arheologică tot pentru Masivul Cârnic ,care să-l înlocuiască pe cel anulat de instanță!
Când instituțiile publice (Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Roșia Montană și Ministerul Culturii, prin CNA și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Alba) sunt cele care încalcă flagrant și în mod repetat sentințele judecătorești definitive și irevocabile, cum puteți afirma că în România am avea un ”stat de drept”? Nu cred că e cazul a vă reaminti de ce principiul autorității de lucru judecat este unul dintre principiile esențiale ale oricărui stat de drept.
***
Încălcarea de către instituțiile publice, cu largul sprijin al unor foști și actuali colegi de-ai d-voastră de Cabinet, a principiilor statului de drept, se manifestă însă și la nivel de mentalități. Ieri (miercuri, 20 iulie), mi-a fost dat să asist la o intimidare demnă de vremuri apuse, la care au fost supuși membrii unui grup în plin centru al municipiului Cluj-Napoca, în Piața Unirii, de către reprezentanții Poliției.
Membrii grupului și cei care s-au aflat în piață, întâmplător sau nu, au fost înconjurați și legitimați în mod ostentativ de către agenții de Poliție și Jandarmerie. Mai mult, unul dintre reprezentanții forțelor de ordine a încercat să întrerupă reprezentația piesei ”Hunoriada”, realizată de membrii grupului, pe motiv că ”evenimentul nu ar fi fost autorizat în prealabil”. Asta chiar dacă art. 3, din legea 60/1991, prevede expres că manifestările cu caracter cultural-artistic NU au nevoie de vreo autorizare prealabilă! Prieteni din București mi-au relatat că, mai devreme cu o zi (marți, 19 iulie), au fost, de asemenea, supuși șicanelor forțelor de ordine la un eveniment similar.
Acest comportament denotă o necunoaștere gravă a legilor statului de drept chiar de către cei care sunt chemați să le aplice, precum și mentalități care nu au nicio legătură cu democrația. Astfel, prezența forțelor de ordine la o manifestare publică e justificată pentru a asigura exercitarea neîngrădită a libertății de exprimare, pentru a-i proteja pe participanți împotriva eventualelor persoane care ar încerca să o împiedice. Ori, la Cluj, chiar membrii forțelor de ordine s-au transformat în provocatori, încercând să intimideze și oprească exercitarea legitimă a unui drept garantat constituțional!
***
În aceste condiții, domnule ministru Cătălin Predoiu, este total hazardat să afirmați că în România ”statul de drept este pe drumul cel bun”. Prin declarația făcută, domnul Ben Knapen a dovedit că știe mai bine decât d-voastră care e starea ”statului de drept” în România.
Îmi permit să afirm că aderarea la Spațiul Schengen înainte ca asemenea probleme să fie rezolvate va fi mai degrabă dăunătoare României și românilor, în comparație cu beneficiile pe care le-ar putea aduce. O aderare prematură la Spațiul Schengen ar fi un cec în alb acordat celor care, cu bună știință, pornind de la nivel de instituții locale și până la nivel ministerial, încalcă principiile statului de drept, fie că e vorba îngrădirea dreptului la liberă exprimare, fie de ignorarea unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
Mai mult, ar fi o dovadă că aderarea la Spațiul Schengen nu este gândită (și dorită) pentru beneficiile pe care le-ar putea aduce majorității cetățenilor români, ci doar în interesul unui grup restrâns de persoane publice și oameni de afaceri, care ocupă, la un moment dat, poziții de putere în România.
***
Domnule ministru Cătălin Predoiu, înainte de a-i convinge pe raportorii europeni că România este un stat de drept, trebuie să-i convingeți de acest lucru pe români. Iar asta nu se poate face prin declarații în media, care să ne dea asigurări că ”suntem pe drumul bun”.
Considerați cele scrise mai sus ca o interpelare publică și oficială în același timp. Am speranța că vă veți informa asupra celor relatate și veți acționa în conformitate cu atribuțiile și obligațiile pe care le aveți ca Ministru al Justiției pentru rezolvarea lor. Astfel încât, atunci când veți mai afirma că ”în România statul de drept este pe drumul cel bun” să aveți și acoperire prin fapte.
Cu stimă,
Mihai Goțiu”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro