Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Interviu Mădălina Vlase. Despre INM și cariera de judecător
01.08.2011 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Ati absolvit Institutul National al Magistraturii cu media cea mai mare dintre auditorii de justitie care au ales sa devina judecatori. Felicitari! De ce ati ales sa deveniti judecator?

Madalina Vlase: A fost o decizie care s-a format în timp, o dată cu dezvoltarea mea ca om și ca profesionist, astfel încât în urmă cu un an a venit ca o alegere naturală. Nu pot spune ca am ales să urmez Facultatea de Drept cu gândul clar în minte că la finalul ei imi doresc să devin magistrat. Îmi doream însă o profesie care să implice lucrul cu oamenii și care să aibă un impact la nivel social, să fie un factor de schimbare în societate și știam că sunt capabilă să port această responsabilitate. Așa că am preferat să-mi mențin perspectivele deschise și în timpul facultății am experimentat rând pe rând profesiile juridice clasice. La începutul ultimului semestru de facultate m-am hotărât să devin magistrat, iar după primul an de INM mi-a fost clar că, raportat la personalitatea și structura mea ca om, profesia de judecător mi se potrivește cel mai bine. Cred sincer că este o profesie vocațională, iar pe mine m-a atras în mod deosebit datorită independenței care o caracterizează. Desigur că judecătorul este și el o piesă din sistem, însă în opinia mea, a fi un bun judecător depinde în foarte mare măsură de standardele de profesionalism și deontologie pe care ți le impui și de conștiinciozitatea cu care le respecți, indiferent de starea sistemului la un moment dat. În plus, cred că este printre puținele profesii care îți permit să te dezvolți permanent atât din punct de  vedere profesional, dar și uman: cazurile cu care te întâlnești în viața profesională te dezvoltă ca om și tocmai această experiență de viață pe care o acumulezi permanent te transformă într-un judecător tot mai bun.

Alina Matei: Care este formatorul preferat?

Madalina Vlase: Este o întrebare grea, pentru că  în cei doi ani de pregătire inițială în INM am avut oportunitatea să lucrez cu oameni profesioniști și dedicați în a ne împărtăși cât mai mult din cunoștințele și din experiența lor, dar și în a ne forma o conștiință a profesiei și a standardelor etice asociate ei. Iar faptul că am absolvit Institutul ca șefă de promoție este cea mai bună dovadă în acest sens. Vă asigur că nu este rezultatul exclusiv al eforturilor mele personale, ci se datorează în egală măsură formatorilor cu care am colaborat în INM, dar și judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 3 București alături de care am efectuat anul de practică.

Pentru a vă răspunde totuși la întrebare, pot să vă spun că îl apreciez în mod deosebit pe domnul profesor Gabriel Boroi, mai ales că m-am format sub îndrumarea dânsului încă din primul an de facultate, iar faptul că am intrat în INM cu un bagaj solid de cunoștințe dobândit în cadrul Facultății de Drept a Universității din București m-a ajutat foarte mult pe parcursul formării inițiale.

Alina Matei: Ce materie v-a placut cel mai mult si de ce? Care ati dori sa fie specializarea dumneavoastra?

Madalina Vlase: În timpul formării în cadrul INM, m-a atras în mod special dreptul Uniunii Europene, mai ales aspectele legate de cooperare judiciară.  Consider că reflectă cel mai bine realitatea socială actuală, în care un sistem juridic nu mai poate fi privit în individualitatea sa, rupt de mediul internațional. Corelativ, pentru un magistrat contemporan stăpânirea celor două domenii, drept intern și drept european, a devenit o necesitate. Tocmai de aceea mi-aș dori să aleg o specializare de nișă, care să îmbine într-o oarecare măsură cele două ordini juridice și să transceadă separația clasică din dreptul intern între drept civil și drept penal, cum ar fi dreptul proprietății intelectuale sau dreptul mediului. Sunt conștientă însă că la momentul actual este doar un ideal. Dar în opinia mea concepția judecătorului de formație generală, chiar și la nivelul judecătoriei, este anacronică. Sunt de părere că ar trebui să se realizeze o specializare cât mai diversificată a judecătorilor, de la primul până la ultimul nivel, în raport cu realitățile socio-economice și cu nevoile justițiabililor și sunt convinsă că acest lucru ar duce la o îmbunătățire considerabilă a calității actului de justiție.

Alina Matei: Pe ce se pune accent la INM? Pe aspectul practic, studiu, comunicare?

Madalina Vlase: În cadrul pregătirii inițiale prin INM se urmărește realizarea unui echilibru între studiul aspectelor teoretice, formarea deprinderilor practice și dezvoltarea abilităților conexe necesare unui bun magistrat (comunicare, management etc.).  Din punctul meu de vedere proporția celor trei componente este bine gândită, însă consider că ar trebui realizată o alternanță mai bună a acestora. În prezent, în primul an accentul cade pe studiul aspectelor teoretice, chiar dacă această activitate se realizează preponderent prin lucrul direct pe dosare, iar în anul al doilea proporția celor două componente se inversează. În opinia mea, ar fi util să existe perioade mai scurte în care cele două componente majore ale formării inițiale să alterneze. De exemplu, trei luni de studiu al aspectelor teoretice aferente unei anumite tematici, urmate de alte trei luni petrecute în instanță sau parchet, sub îndrumarea unui tutore, pentru aprofundarea acestora (prin studiul dosarelor, redactarea de acte procedurale, participarea la audieri sau la ședințele de judecată etc.). La sfârșitul acestor perioade se poate realiza o evaluare și apoi ciclul se reia. Consider că în felul acesta auditorii de justiție ar putea asimila mai bine și mai ușor atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice, iar la finalul INM ar avea într-adevăr o viziune de ansamblu asupra activității lor viitoare.

Alina Matei: Cum apreciati curicula de pregatire? S-ar putea face ajustari?

Madalina Vlase: Cred că toată lumea implicată într-un fel sau altul în formarea inițială în cadrul INM este conștientă că programa de studiu este încărcată. Acest lucru este însă inevitabil atât timp cât obiectivul este de a forma magistratul în general. În ceea ce privește efectuarea unor posibile ajustări, cred că ele sunt binevenite la nivelul realizării unei interdisciplinarități. De exemplu, studiul jurisprudenței instanțelor europene este fundamental, însă nu este nevoie să existe câte o disciplină separată în acest scop, ci acesta poate fi integrat în cadrul studiului fiecărei materii din dreptul intern cu care prezintă conexiuni. De asemenea, consider că ar fi util să se desfășoare mai multe procese simulate, deoarece acestea se apropie cel mai mult, ca metodă de formare, de complexitatea activității de magistrat. În plus, pentru dezvoltarea abilităților auxiliare, aceste activități se pot desfășura cu participarea unui specialist (de exemplu, în comunicare eficientă sau managementul conflictelor).

De altfel, CSM și INM au supus dezbaterii publice un proiect de reformare a sistemului de recrutare și pregătire inițială a magistraților și am toată încrederea că acesta va avea rezultate pozitive.

Alina Matei: Ce asteptari ati avut in urma cu doi ani cand ati reusit la examenul de intrare in magistratura? S-au concretizat aceste asteptari?

Madalina Vlase: Sinceră să fiu, nu am avut anumite așteptări atunci când am intrat în INM. Explicația stă în faptul că știam foarte puține lucruri despre această instituție. Pentru mine, la acel moment, Institutul reprezenta două lucruri: modalitatea prin care puteam deveni ceea ce îmi doream – magistrat, iar în al doilea rând un examen foarte greu de admitere. Și cam atât… Știu însă că nu sunt singura care s-a aflat în situația aceasta. Cred așadar că INM are nevoie de o campanie de informare și de promovare la nivel național, mai ales în rândul studenților în anii terminali și al tinerilor absolvenți. Doar în felul acesta va reuși să atragă cei mai buni candidați de care sistemul are nevoie.  Așadar, pot să vă spun că așteptările mele confuze de la început au fost cu mult depășite, iar INM chiar a reprezentat pentru mine o școală de elită în care mi-am desăvârșit pregătirea profesională inițială pentru cariera de magistrat.

Alina Matei: Facultatea si Institutul le-ati facut invatand dupa Codul civil vechi. De la 1 octombrie, vom avea un nou Cod civil…

Madalina Vlase: Așa este. Fără să neg că intrarea în vigoare a noului Cod civil ar fi putut fi ceva mai mult pregătită, consider că indiferent care ar fi fost acel moment, acest eveniment presupune oricum atât un efort colectiv, al sistemului, dar mai ales un efort individual, la nivelul fiecărui judecător în parte.

Este adevărat că noul Cod civil ne va scoate din automatismele juridice cu care eram obișnuiți și va necesita un timp de adaptare, însă suntem juriști, iar schimbarea legislativă face parte din viața noastră profesională curentă.

Pe de altă parte, modificările aduse de noul Cod civil se referă în principal la o actualizare de ordin terminologic și la o adaptare a legislației în raport de realitățile social-economice contemporane, majoritatea schimbărilor fiind deja preconizate de doctrina și jurisprudența în materie.

Alina Matei: Aveti emotii pentru prima zi de judecata?

Madalina Vlase: Da, bineînțeles. Și sunt convinsă că voi avea de fiecare dată. Este inevitabil să nu ai emoții atunci când îți dorești ca la final să ai satisfacția lucrului bine făcut. Vor fi așadar emoții constructive.

Alina Matei: Va multumesc.

Madalina Vlase: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti