Procedura de promovare in functia de judecator la ICCJ
1 august 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 538 din data de 29 iulie 2011 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 484/2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005.
Hotararea completeaza Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, introducand un nou capitol referitor la Procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Astfel, promovarea in functia de judecator la ICCJ se face de catre CSM, dintre judecatorii si procurorii care indeplinesc conditia vechimii in magistratura si celelalte conditii prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata.
Depunerea candidaturilor se poate face in termen de 30 de zile de la publicarea postului vacant, la colegiul de conducere al ICCJ.
Candidaturile se depun insotite de urmatoarele documente:
– declaratia din care sa rezulte ca magistratul care candideaza nu a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea, precum si o declaratie de interese;
– curriculum vitae;
– 10 lucrari intocmite de candidat, cum ar fi hotarari judecatoresti cu obiect diferit sau, dupa caz, acte intocmite de procurori, inclusiv hotarari judecatoresti desfiintate sau casate ori acte ale procurorului infirmate.
Pe langa documentele mentionate mai sus, candidatii pot depune, daca este cazul, lucrarile de specialitate publicate, precum si orice ale inscrisuri pe care le considera relevante.
Colegiul de conducere al ICCJ analizeaza individual candidaturile si documentele insotitoare si le inainteaza Consiliului Superior al Magistraturii, insotite de un raport consultativ motivat asupra promovarii in termen de 10 zile de la primire.
Dupa primirea raportului consultativ motivat din partea ICCJ, Directia resurse umane si organizare verifica indeplinirea de catre candidati a conditiilor prevazute de lege pentru promovarea in functia de judecator la ICCJ.
Dupa efectuarea verificarilor, in termen de 15 zile de la primirea raportului consultativ motivat, Directia resurse umane si organizare intocmeste pentru fiecare candidat o fisa profesionala ce contine informatii referitoare la vechimea in functia de judecator sau procuror, cariera de magistrat, activitatea profesionala in alte profesii juridice, participarea la cursuri de formare continua etc.
In baza raportului consultativ motivat si a documentelor intocmite de Directia resurse umane si organizare, sectia pentru judecatori a CSM analizeaza recomandarile primite de la colegiul de conducere al ICCJ cu privire la fiecare candidat.
Candidatii cu privire la care s-a constatat, de catre Sectia pentru judecatori, indeplinirea conditiilor legale entru promovarea in functia de judecator la ICCJ, isi sustin candidatura in fata Plenului CSM.
La sedinta Plenului pot fi invitati sa participe si presedintele sectiei ICCJ pentru care s-a depus candidatura, precum si un psiholog desemnat de Plen, care pot adresa intrebari prin intermediul presedintelui.
Membrii CSM pot adresa candidatilor intrebari referitoare la aspecte sau imprejurari rezultate din cuprinsul raportului consultativ motivat primit din partea colegiului de conducere al ICCJ. Intrebarile pot viza si aspecte referitoare la conduita si deontologia profesionala.
Noua hotarare precizeaza si creiteriile ce pot fi avute in vedere pentru admiterea sau respingerea candidaturii:
– specializarea intr-un anumit domeniu al dreptului, in functie de sectia la care candideaza
– activitatea profesionala desfasurata sub aspect calitativ;
– activitatea profesionala desfasurata sub aspect cantitativ
– respectarea normelor de etica si deontologie profesionala;
– implicarea candidatului in apararea si promovarea valorilor fundamentale ale justitiei;
– urmarea unor forme aprofundate de pregatire, in tara sau strainatate, inclusiv titlul de doctor in drept sau doctorat in desfasurare, intr-un domeniu al dreptului corespunzator sectiei ICCJ pentru care candideaza;
– activitatea didactica si/sau de cercetare, precum si activitatea publicistica intr-un domeniu al dreptului corespunzator sectiei ICCJ pentru care candideaza.
In final, Plenul CSM adopta, pentru fiecare candidat in parte, o hotarare prin care admite sau respinge, motivat, candidatura pentru promovarea in functia de judecator la ICCJ.
Motivarea hotararii Plenului CSM prin care se admite sau se respinge candidatura trebuie sa faca referire la raportul consultativ motivat primit din partea ICCJ, la eventualele observatii si obiectii ale candidatului, la modul de sustinere a candidaturii si la criteriile avute in vedere.