Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA Oradea. Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani
04.08.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

>> GOVOREANU ION, administrator de facto al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de initiere si constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor;

>> MAGUREAN SORIN MIHAI (finul lui Govoreanu Ion) si DUCICA VIOREL CLAUDIUS, administratori de facto ai mai multor societati comerciale, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala in forma continuata;

>> POP EMIL GAVRIL, asociat si administrator legal la SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL si SC Calton SRL, si MITU CONSTANTIN, asociat si administrator legal al SC General Crisana Import Export SRL, SC General Oil Expres SRL (actuala SC Mitvest Product SRL), SC Total Fuel SRL si SC Mitcon Expert SRL, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat si evaziune fiscala in forma continuata (doua fapte);

>> TRICULESCU MARINELA, asociat si administrator legal al Sortri SRL, Trimaso SRL si Total Retail Distribution SRL, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si evaziune fiscala in forma continuata (doua fapte);

>> LUPARU ALEXANDRINA, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata;

>> VARGA SANDOR, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 – 2010, in judetul Bihor a fost constituit un grup infractional organizat, care a actionat in principal pe raza municipiului Oradea, in scopul comiterii unor infractiuni de evaziune fiscala. In cadrul gruparii infractionale initiate si coordonate de inculpatul Govoreanu Ion impreuna cu Magurean Sorin Mihai si Ducica Viorel Claudius a existat o disciplina interna, o ierahizare si specializare pe domenii de activitate a membrilor gruparii, acestia avand roluri si sarcini prestabilite in vederea realizarii activitatilor infractionale propuse.

Concret, inculpatul Govoreanu Ion a controlat, coordonat si administrat in fapt activitatea mai multor societati comerciale infiintate sau preluate in numele unor interpusi, asociati si administratori de drept (formali), respectiv SC Calton SRL, SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL, SC Mitcon Expert SRL, SC Total Fuel SRL, SC General Crisana Import Export SRL, SC Sortri SRL, SC Total Retail Distribution SRL si SC Trimaso SRL. Aceste societati comerciale, denumite in literatura de specialitate firme tip „bidon”, au fost introduse succesiv in circuite comerciale care au simulat achizitii de produse petroliere si/sau alimentare fara TVA de la cele trei societati comerciale aflate in insolventa, controlate de inculpatul Govoreanu Ion, SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL si SC For United SRL. In realitate, produsele au fost vandute si facturate direct de la depozite sau producatori unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferenta. Introducerea in circuitul comercial a firmelor in insolventa si a firmelor tip “bidon” era doar formala, scriptica, in scopul de a acumula in sarcina acestora din urma plata taxei pe valoare adaugata colectate. In acest fel, se crea posibilitatea eludarii platii TVA si a impozitului pe profit catre stat, prin neinregistrarea totala sau partiala a operatiunilor efectuate si prin nedeclararea activitatilor si a obligatiilor de plata aferente.

Pentru a crea aparenta unei proveniente licite a banilor stransi prin firmele „bidon”, in cursul anului 2009, Govoreanu Ion a simulat, scriptic, achizitionarea unor marfuri de la societatile respective de catre societati constituente ale „grupului de firme Trei G”, respectiv SC Trei G Retail SRL, SC Gov Impex SRL, SC Biospor SRL si SC GFG Prodexpo SRL. Valoarea platilor in numerar, fictive, inregistrate in evidentele contabile este de 6.018.180 lei, in realitate, sumele de bani mentionate in chitante constituindu-se ca rezultat al infractiunii de evaziune fiscala.

In perioada iunie 2008 – mai 2010, la gruparea infractionala constituita au mai aderat inculpatii Pop Emil Gavril, Mitu Constantin si Triculescu Marinela, acestia administrand formal societatile comerciale tip „bidon” care erau folosite doar pentru a acumula, in sarcina acestora, plata TVA pe care nu o returnau statului, prin mecanismul descris anterior, si anume prin achizitionarea de produse fara TVA de la firmele in insolventa controlate de Govoreanu Ion, SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL si SC For United SRL, respectiv prin revanzarea acestor produse catre terti beneficiari cu TVA aferenta.

In perioada februarie – martie 2010, inculpata Luparu Alexandrina, in calitate de administrator si asociat unic la SC Softedu SRL Oradea, a efectuat achizitii intracomunitare de produse alimentare de la diferite firme din Comunitatea Europeana scutite de la plata TVA, pe care le-a comercializat catre societati comerciale din tara, colectand TVA aferenta. Pentru a se sustrage de la plata TVA a creat un circuit comercial fictiv cu alte firme din Romania, inregistrand in contabilitate facturi de achizitie fictive, compensand astfel taxa pe valoare adaugata colectata cu TVA deductibila. In calitate de administrator si asociat unic la SC Tax Interlogistic KFT Ungaria, respectiv administrator si asociat unic la SC Da Ma Diffuzione SRL Cuzap, inculpatii Triculescu Marinela si Varga Sandor au ajutat-o pe inculpata Luparu Alexandrina sa se sustraga de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, punandu-i acesteia la dispozitie mai multe contracte si facturi de livrare fictive.

Cuantumul total al obligatiilor fiscale sustrase de la plata catre bugetul de stat, aferente activitatilor desfasurate de membrii gruparii de criminalitate economico-financiara organizate, este de 90.555.376 lei (echivalentul a 22.400.000 euro), din care suma de 64.923.316 lei reprezinta TVA si impozit pe profit, iar 25.632.060 lei accesorii aferente.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatile desfasurate Luparu Alexandrina se ridica la 1.011.076,89 lei (aproximativ 250.000 euro).
Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice Bihor s-a constituit parte civila in cauza.

In vederea repararii pagubei ori in vederea confiscarii speciale a fost luata masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea lui Govoreanu Ion, Ducica Viorel, Magurean Sorin Mihai, Luparu Alexandrina si Triculescu Marinela, cat si asupra partilor responsabile civilmente SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL, SC For United SRL Oradea, SC Trei G Retail SRL, SC Gov Impex SRL, SC GFG Prodexpo SRL Oradea si SC Biospor SRL Oradea, precum si poprirea conturilor bancare ale inculpatilor Govoreanu Ion, Ducica Viorel Claudius si Magurean Sorin Mihai.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

La data de 1 iulie 2011, la propunerea procurorilor anticoruptie, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventiva a inculpatilor: Govoreanu Ion, Magurean Sorin Mihai si Ducica Viorel Claudius pe un termen de 29 de zile. La data de 28 iulie 2011, Curtea de Apel Oradea a dispus eliberarea celor trei inculpati, in urma admiterii recursurilor declarate de cei acestia la decizia Tribunalului Bihor de prelungire cu 30 de zile a masurii arestarii preventive.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti