Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Proiect: rectificarea bugetului de stat pe anul 2011. Punctul de vedere al Consiliului Fiscal: se incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare
04.08.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica miercuri, 3 august 2011, proiectul de Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2011.

Consiliul Fiscal este de parere ca „Proiectul de rectificare nu indeplineste regula cu privire la rectificarile bugetare stipulata la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

In acest context, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra faptului ca incalcarea articolului 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare implica sanctiuni explicite in conformitate cu prevederile articolului 56 alin. 1 si 2 din aceeasi lege. Desi proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal considera regretabila practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei in executia bugetara.

In plus, recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminand astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumata si promovata de autoritati.”

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 3 august 2011, prima rectificare a bugetului de stat pe acest an.

Premierul Emil Boc a declarat la finele sedintei de Guvern: „Este singura observaţie pe care am văzut că au formulat-o cei de la Consiliul Fiscal. Această modificare a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar tocmai pentru a putea să pregătim un buget curat pentru anul 2012, care să nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat. Şi de aceea s-a permis această derogare, pentru a face curăţenie, ordine la companiile de stat, încât în viitor să nu mai existe şi să se producă pierderi. Şi, evident, o asumare a responsabilităţii de către managerii de resort.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti