Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Proiect: rectificarea bugetului de stat pe anul 2011. Punctul de vedere al Consiliului Fiscal: se incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare


4 august 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica miercuri, 3 august 2011, proiectul de Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2011.

Consiliul Fiscal este de parere ca „Proiectul de rectificare nu indeplineste regula cu privire la rectificarile bugetare stipulata la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

In acest context, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra faptului ca incalcarea articolului 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare implica sanctiuni explicite in conformitate cu prevederile articolului 56 alin. 1 si 2 din aceeasi lege. Desi proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal considera regretabila practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei in executia bugetara.

In plus, recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminand astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumata si promovata de autoritati.”

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 3 august 2011, prima rectificare a bugetului de stat pe acest an.

Premierul Emil Boc a declarat la finele sedintei de Guvern: „Este singura observaţie pe care am văzut că au formulat-o cei de la Consiliul Fiscal. Această modificare a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar tocmai pentru a putea să pregătim un buget curat pentru anul 2012, care să nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat. Şi de aceea s-a permis această derogare, pentru a face curăţenie, ordine la companiile de stat, încât în viitor să nu mai existe şi să se producă pierderi. Şi, evident, o asumare a responsabilităţii de către managerii de resort.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii