« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

A fost aprobata metodologia de evaluare in scopul clasificarii universitatilor
04.08.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In sedinta de miercuri, 3 august 2011, Guvernul a aprobat Hotararea privind aprobarea metodologiei de evaluare în scopul clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii.

Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a declarat: „Această metodologie, este o metodologie cadru, în baza căreia se va realiza clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii. Evaluarea în vederea acestor obiective se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în aceste universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern şi capacitatea instituţională, respectiv capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi de modernizare.

Aş dori să mai spun că, în stadiul actual, printr-un efort – şi aici doresc să mulţumesc foarte mult universităţilor şi oamenilor care au depus acest efort – în stadiul actual universităţile au raportat ministerului, pe o serie de indicatori. Aceste raportări ale universităţilor ce înseamnă: practic, s-au cules datele, toată lumea le poate vedea pe site-ul chestionar.eufiscdi.ro. Deci orice cetăţean, orice universitate, orice persoană interesată poate să vadă care sunt raportările făcute de aceste universităţi în scopul clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii. Şi mulţumesc universităţilor că au participat la acest efort de culegere a datelor.

Consecinţa acestei clasificări care se va face în baza cestei Hotărâri de guvern este că statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă: fie într-un program de licenţă care, de exemplu, are absolvenţi absorbiţi foarte bine pe piaţa locală a muncii, fie o universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate, în baza criteriilor internaţional acceptate. Obiectivul acestei clasificări şi acestei ierarhizări este de a da posibilitatea studenţilor să ştie unde este mai bine să meargă pentru a-şi atinge obiectivele în viaţă şi de a da statului posibilitatea de a finanţa calitatea.

În baza vechii legi, ca să vă dau un reper, locurile la licenţă, master, doctorat acordate universităţilor se dădeau în mare parte după bunul plac al ministrului, sau al aparatului ministerial. Acest lucru nu va mai fi posibil, în baza noi Legi a educaţiei şi în baza clasificării şi ierarhizării de care vorbim acum. Un ultim element de interes este că, potrivit acestei metodologii şi conform articolului 192 alin. 1-3 din Legea Educaţiei Naţionale, pentru prima dată ministerul poate decide sancţiuni împotriva universităţilor care raportează date false.

În urma raportărilor date de către universităţi, s-a făcut o primă sesiune de corectare a acestor date, am transmis universităţilor potenţialele probleme, au fost echipe de verificare care au mers în universităţi pentru a verifica aceste date, tocmai pentru a nu intra în această logică de sancţionări. Dar, după mai bine de o lună de verificări, acum responsabilitatea cred că este a instituţiilor de învăţământ superior.”

 
Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD