Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Reglementari privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe etichetele produselor alimentare


4 august 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Noutăți legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 546  din data de 2 august  2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 723/2011 privind stabilirea cadrului legal necesar pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare.

Actul normativ stabileste cadrul legal necesar pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare.

Potrivit actului normativ, produsele alimentare care au inscrise pe etichete mentiuni nutritionale si de sanatate trebuie sa fie notificate la autoritatea competenta prin furnizarea modelului de eticheta, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Autoritatea competenta pentru aplicarea Regulamentului pe teritoriul Romaniei este Ministerul Sanatatii, care prin Institutul National de Sanatate Publica, intocmeste si actualizeaza prin afisare pe pagina de internet a institutiei Registrul national al mentiunilor nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare.

In scopul aplicarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006, se infiinteaza Comisia interministeriala pentru mentiuni de sanatate inscrise pe produsele alimentare, organism de specialitate, fara personalitate juridica, in cadrul Consiliului interministerial pentru afaceri sociale, sanatate, protectia consumatorului.

Persoana fizica sau juridica care intentioneaza sa introduca pe piata produse alimentare care au inscrise pe eticheta mentiuni de sanatate care nu au fost autorizate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene depune la secretariatul tehnic al Comisiei dosarul de solicitare a autorizarii mentiunii/mentiunilor de sanatate, care va cuprinde cererea de autorizare insotita de documentele prevazute in Regulament.

In termen de 14 zile de la primirea dosarului, Comisia confirma in scris primirea dosarului si il supune procesului de evaluare a conformitatii cu cerintele prevazute de Regulament.

In termen de 30 de zile de la stabilirea conformitatii dosarului cu cerintele Regulamentului, Comisia transmite dosarul la autoritatea competenta pentru a fi inaintat catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor.

Dupa autorizarea de catre Comisia Europeana a mentiunii de sanatate solicitate, autoritatea competenta, prin secretariatul tehnic al Comisiei, introduce in registru toate informatiile privind solicitantul si mentiunea de sanatate autorizata.

Actul normativ stabileste si sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea conditiilor de utilizare a mentiunilor nutritionale prevazute in Regulament sau utilizarea de mentiuni nutritionale, care nu sunt prevazute in Regulament, inscrierea pe eticheta de date eronate, incomplete sau care nu corespund realitatii referitoare la mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare.

Hotararea intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică