Modificari cu privire la transferul judecatorilor si procurorilor
5 august 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 550 din data de 3 august 2011 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 470/2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006.
Actul normativ modifica si completeaza Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator.
Principala modificare vizeaza instituirea termenului de 2 luni pentru luarea in discutie a cererilor de transfer.
Astfel, lista posturilor vacante de executie de la toate instantele si parchetele se publica pe pagina de internet a CSM in prima zi lucratoare a fiecarei luni, in scopul informarii judecatorilor si procurorilor care intentioneaza sa formuleze cereri de transfer. Posturile vacante de conducere nu se ocupa prin transfer, ci potrivit procedurilor speciale stabilite prin lege si regulament.
Cererile de transfer se analizeaza, o data la doua luni, de catre sectia corespunzatoare a CSM, cu exceptia cererilor de transfer care vizeaza instantele si parchetele cu un grad de ocupare a posturilor de judecator si procuror de cel mult 50%.”
Cererile de transfer se depun la CSM cel mai tarziu in termen de 5 zile de la data actualizarii listei posturilor vacante efectuate in prima zi lucratoare a celei de a doua luni mentionate anterior.
Cererea de transfer va contine informatii privind specializarea judecatorului si disponibilitatea asumata a acestuia de a activa la instanta la care solicita transferul, in oricare din sectiile/completele la care cerintele acestei instante o impun.
Dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de transfer, CSM solicita punctul de vedere al curtilor de apel si al parchetelor de pe langa curtile de apel de la care, respectiv la care se solicita transferul.
Directia resurse umane si organizare din cadrul aparatului propriu al CSM intocmeste un referat in care prezinta datele relevante privind cariera de judecator sau procuror a solicitantului, motivele pe care se intemeiaza cererea, situatia posturilor ocupate, a posturilor vacante si a posturilor temporar vacante la instanta ori la parchetul de la care se solicita transferul, precum si la instanta sau parchetul la care se solicita transferul, numarul cererilor de transfer formulate anterior si motivele respingerii acestora, precum si data inregistrarii primei cereri de transfer. Referatul va cuprinde, obligatoriu, datele statistice din anul precedent privind volumul de activitate si incarcatura efectiva pe judecator ori procuror, inclusiv incarcatura pe schema, la instantele, respectiv parchetele implicate in procedura de transfer, raportate la media pe tara
Toate cererile de transfer formulate pentru un anumit post vacant se analizeaza si se solutioneaza pana la sfarsitul celei de a doua luni de la depunere de sectia corespunzatoare a CSM, in aceeasi sedinta.
La solutionarea cererilor de transfer ale judecatorilor si procurorilor la alte instante sau parchete vor fi avute in vedere urmatoarele criterii:
– volumul de activitate al instantei sau parchetului de la care se solicita transferul si la care se solicita transferul, numarul posturilor vacante si al posturilor temporar vacante la instantele ori parchetele implicate si dificultatile de ocupare a acestora;
– vechimea efectiva in functia de judecator sau procuror;
– vechimea la instanta sau parchetul de la care se solicita transferul;
– vechimea in gradul aferent instantei, respectiv parchetului la care se solicita transferul;
– specializarea judecatorului/procurorului, specializarile complementare, vechimea in cadrul sectiei/completului corespunzator specializarii, precum si disponibilitatea de a activa in alte sectii/complete decat cele corespunzatoare specializarii ale instantei/parchetului la care solicita transferul, in raport cu cerintele acesteia;
– domiciliul solicitantului;
– locul de munca al sotului sau sotiei;
– distanta dintre domiciliul si sediul instantei sau parchetului la care functioneaza judecatorul ori procurorul si posibilitatile reale de naveta, inclusiv timpul afectat acesteia;
– starea de sanatate si situatia familiala.
Cererea de transfer insotita de acordul scris al institutiei la care se solicita transferul se depune la CSM.
Transferul produce efecte de la data publicarii decretului de eliberare din functie a judecatorului sau procurorulu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro