Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Macin. Rafuiala intre doua grupuri. Judecatoria dispune arestarea a sapte persoane. Tribunalul revoca masura


5 august 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 4 august 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Macin au inaintat, la data de 31 iulie 2011, magistratilor Judecatoriei Macin, cererea de arestare a inculpatilor DARIE EUGEN, MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TAUSAN JELES, GRIGORE FLORIN, PANAIT VASILE MARIUS si SURDU TEODOR FLORIN. Acesti inculpati au fost retinuti la data de 30 iulie 2011 pentru o durata de 24 ore.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Macin au propus arestarea in lipsa a inculpatilor IORDAN IONUT, REVA EUGEN, PANFIL PANFIL ANDREI, CAU VASILE, CAU ROMEO si BITU MIHAI ALEXANDRU.

Magistratii Judecatoriei Macin au admis propunerea procurorilor si au dispus arestarea celor 13 inculpati sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice si incaierare pentru o perioada de 29 zile a celor care au fost retinuti, iar a celor arestati in lipsa pe o perioada de 30 zile. Magistratii Judecatoriei Macin au apreciat ca sunt indicii temeinice ca inculpatii au comis faptele retinute in sarcina lor, ca incidentul a avut amploare si gravitate sporita, in conditiile in care faptele s-au comis pe o artera principala a orasului Macin, chiar aproape de sediul politiei, ca nu s-a dat curs interventiei politistilor, care au fost nevoiti sa apeleze la armamentul din dotare, iar un lucrator de politie a fost agresat.

Ca urmare a judecarii cererilor de recurs formulate de toti cei 13 inculpati, magistratii instantei de control judiciar, respectiv  Tribunalul Tulcea, au admis cererile a 11 dintre inculpati, care au fost pusi de indata in libertate si au respins recursurile declarate de inculpatii Darie Eugen si Grigorie Florin, fata de care a dispus sa fie cercetati in continuare in stare de libertate.

Prin admiterea recursurilor, instanta de control judiciar a dispus revocarea masurii arestarii preventive, anularea mandatelor si trimiterea cauzei spre rejudecare Judecatoriei Macin fata de inculpatii Iordan Ionut, Reva Eugen, Panfil Panfil Andrei, Cau Vasile, Cau Romeo si Mihai Alexandru. De asemenea, instanta de control judiciar a respins propunerea de arestare preventiva, revocarea masurii si anularea mandatelor de arestare Malacu iulian, Bucur iulian Nicolae, Tausan Jeles, Panait Vasile Marius si Surdu Teodor Florin.

Din probatoriul administrat pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat ca la data de 30 iulie 2011, in evidentele Parchetului de pe langa Judecatoria Macin a fost inregistrata aceasta cauza avand ca obiect comiterea infractiunilor de incaierare, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii si ordinii publice, ultraj si distrugere.

In fapt, s-a retinut ca la data de 29 iulie 2011 s-au constituit doua grupuri  dintre care un grup  a avut asupra lor arme albe si obiecte contondente (parte din membrii grupului fiind mascati, pe fata cu cagule) si s-au deplasat prin orasul Macin  cu scopul de a aplica corectii fizice unor persoane si cu scopul de a se razbuna sub forma vandalizarii autovehiculelor.

Astfel, pe fondul unor stari conflictuale mai vechi, in jurul orelor 20:40 inculpatul Darie Eugen, cu ajutorul unei bate din lemn a lovit geamul si portiera unui autoturism afla in deplasare, provocandu-i avarii.  La circa 5 minute, acesta, in timp ce se deplasa cu autoturismul BMW, insotit de alte doua autovehicule in care se aflau ceilalti membri ai acestui grup, au oprit si blocat in trafic, prin tamponare, doua vehicule in care se aflau membrii celuilalt grup, iar cu ajutorul unei bate au spart geamul portierei unui autoturism. Din acest moment membrii celor doua grupuri s-au urmarit cu autovehiculele pe strazile din orasul Macin,   s-au blocat si tamponat cu autoturismele, pana au ajuns in centrul orasului, unde au blocat traficul rutier si pietonal. Aici, au coborat din autoturisme, s-au incaierat, imprejurare in care membrii primului grup au agresat cu obiecte contondente o persoana si au distrus un autoturism, ulterior membrii celor doua grupuri lovindu-se reciproc cu obiecte contondente si pietre, au proferat amenintari si expresii jignitoare prin care s-au adus atingere bunelor moravuri, au provocat scandal public si au tulburat grav ordinea si linistea public, producand indignarea si fuga persoanelor aflate in zona, persoane care s-au baricadat si incuiat intr-un magazin si un bar din apropiere.

La fata locului a sosit imediat un echipaj de politie, care a solicitat incetarea activitatii infractionale si restabilirea ordinii de drept, lucratorii de politie fiind nevoiti sa faca uz de armamentul din dotare, prin somare si executarea in plan vertical a unui numar de 5 focuri.

Chiar si dupa interventia, in aceste conditii, a lucratorilor de politie, membrii celor doua grupuri au continuat sa arunce cu obiecte contondente, chiar si spre lucratorii de politie, imprejurare in care un agent de politie a fost lovit de inculpatul Iordan Danut cu o bara metalica in cap, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii