Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

CSM despre dosarele in materia insolventei


05.08.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Insolvență
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii joi, 4 august 2011, urmatoarele precizari privind aspectele cuprinse în articolul CSM a creat o brambureală in dosarele de insolvenţa, mărind numărul lor: Contestaţiile primesc acelaşi număr de dosar, plus indicative de la A1 la Ax ”, apărut pe luju.ro din data de 24 iulie 2011:

„Având în vedere susţinerile din articolul publicat pe site-ul www.luju.ro, Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face următoarele precizări:
Comisia nr. 3 pentru Eficientizarea activităţii şi performanţei judiciare şi a instanţelor şi parchetelor, constituită în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a constatat, urmare a datelor furnizate de către instanţe, faptul că  nu exista  un mod unitar de  înregistrare a diverselor categorii de cereri cu caracter judiciar, unele din ele incidentale unei proceduri  în curs.

Maniera diferită de înregistrare a acestor cereri avea consecinţe în ceea ce priveşte statistica furnizată de către instanţe şi programul  de normare a muncii, astfel încât, prin nota nr. 16941/1154/16946/ST/2011, Comisia de  Eficientizarea activităţii şi performanţei judiciare şi a instanţelor şi parchetelor a înaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii propunerea privind modul de înregistrare ca dosare asociate a diverselor categorii de cereri.

Propunerea a fost adoptată prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii  nr. 425/23.06.2011, fără ca Inspecţia Judiciară să aibă o implicare în acest demers.

Specificul procedurii de insolvenţă presupune soluţionarea prin hotărâri distincte a mai multor cereri având un caracter contencios. Cele mai multe dintre tribunale înregistrau totalitatea acestor cereri fie ca dosare distincte, fie ca dosare asociate.

Tribunalul Bucureşti era printre puţinele instanţe în care cea mai mare parte a cererilor incidentale procedurii insolvenţei, inclusiv contestaţiile la creanţele înscrise în tabelul preliminar/ preliminar suplimentar al obligaţiilor debitorului, erau înregistrate în cadrul dosarului în care se dispusese deschiderea procedurii.

În lipsa unui sistem statistic adaptat specificului procedurii insolvenţei, care să evalueze în mod real activitatea judecătorului sindic în condiţiile unor complexităţi sensibil diferite între procedurile derulate în privinţa diverselor categorii de debitori, prin Hotărârea nr. 425/23.06.2011 s-a dispus ca toate aceste cerii incidentale să fie înregistrate ca dosare asociate la dosarul de fond.

Înregistrarea ca dosare asociate nu influenţează repartizarea celorlalte cauze nou intrate şi nu are niciun impact în privinţa duratei primului termen de judecată, dar permite o evaluare reală a volumului de activitate al judecătorului sindic.

Notele Inspecţiei Judiciare nr. 2476/IJ/2932/SIJ/2008 şi 2494/IJ/1955/SIJ/2010 invocate în cuprinsul articolului, aşa cum rezultă din însuşi conţinutul prezentat, nu au nici o legătură cu problema înregistrării cererilor incidentale procedurii insolvenţei.

În cuprinsul acestor Note, aprobate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii anterior comunicării lor către instanţe, se fac recomandări în privinţa stabilirii unui circuit intern al cererilor de recurs formulate în materia insolvenţei şi a modului de înaintare a dosarelor în vederea soluţionării căilor de atac.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro