Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani, trafic de influenta. Prejudiciu: peste 1 milion EUR. Arestari


8 august 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Procurorii DNA Iasi efectueaza acte de urmarire penala fata de inculpatii

>> CLAPON GHEORGHE, asociat unic si administrator al SC” CLAPON CONSTRUCT”SRL IASI,

>> DRANICERU OLEG, reprezentant al SC Flamingo – ES Ucraina, recidivist,
in sarcina carora s-au retinut infractiunile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, spalare de bani si trafic de influenta, ultimele trei in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anului 2011, actionand concertat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatii Clapon Gheorghe si Draniceru Oleg i-au indus si mentinut in eroare pe reprezentantii a doua societati comerciale din Romania si Germania, cu ocazia incheierii si executarii a doua contracte de intermediere avand ca obiect achizitia, de la firma SC Flamingo – ES Ucraina, prin intermediul firmei SC ”CLAPON CONSTRUCT” SRL IASI, a unor utilaje (strunguri, masini de gaurit). Pentru justificarea sumelor incasate in avans, cei doi inculpati au prezentat documente care atestau nereal faptul ca firma SC Flamingo – ES Ucraina achizitionase utilajele in cauza de la un furnizor din Ucraina si facuse plata (partiala) a acestora, aspect infirmat de reprezentantii firmei furnizoare. Prejudiciul total suferit de cele doua societati care intentionasera sa cumpere utilajele se ridica la valoarea de 1.112.200 euro.

Pentru a reintroduce in circuitul financiar legal sumele obtinute prin inselaciune, cei doi inculpati s-au folosit de acte justificative false pentru a transfera banii din contul SC ”CLAPON CONSTRUCT” SRL IASI in contul altor persoane juridice, de unde au fost retrasi in numerar, in schimbul unor comisioane date persoanelor de sprijin.

De asemenea, in cursul anului 2011, inculpatii Clapon Gheorghe si Draniceru Oleg, au pretins si primit de la un denuntator suma totala de 300.000 euro, in mai multe transe, pentru a interveni pe langa functionarii din Ministerul Economiei din Ucraina implicati in activitatea de licentiere operatiuni-export utilaje a SC Flamingo – ES Ucraina, si respectiv, pe langa functionarii vamali ucraineni implicati in activitatea de intocmire a documentelor vamale aferente exportului utilajelor vizate de contractele de intermediere, lasand sa se creada ca ar avea influenta asupra acestora.

Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 5 august 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor pentru 24 de ore. La data de 6 august 2011, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatilor Clapon Gheorghe si Draniceru Oleg.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică