Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Intalnire la MJ ref. onorariile pentru oficii. UPDATE


11 august 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Gabriel Tănăsescu, Secretarul General al Ministerului Justiţiei, şi directorii Direcţiilor Elaborare Acte Normative şi Financiar Contabilă au avut marţi, 9 august 2011, o întâlnire de lucru cu vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Rodica Aida Popa, Adjunctul Procurorului General, Gabriela Scutea, Secretarul General Adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Petre Tobă, Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie-Iordăchescu şi directorul Compartimentului Asistenţă Juridică din cadrul Baroului Bucureşti, potrivit unui comunicat al MJ.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Ministerului Justiţiei, pornind de la necesitatea eficientizării sistemului de ajutor public judiciar şi asistenţă juridică în materie penală.

S-a discutat despre:

– evaluarea de către autorităţile implicate a impactului aplicării OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă şi a Protocolului nr. 113928/MJ/2008 privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar şi de asistenţă juridică în materie penală;

– identificarea de soluţii şi măsuri pentru eficientizarea sistemului de plată a onorariilor ocazionate de astfel de servicii, precum şi creşterea calităţii acestora.

Întâlnirea reprezintă debutul unui proces de consultare inter-instiuţională care urmăreşte instituirea unui mecanism de gestionare mai eficientă a fondurilor destinate plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu pentru serviciile de asistenţă juridică prestate în cadrul sistemului ajutorului public judiciar şi al asistenţei juridice în materie penală şi intervenţii punctuale asupra reglementărilor aplicabile în materia ajutorului public judiciar şi a asistenţei juridice în materie penală.

UPDATE, 11 august 2011: Potrivit unui comunicat al Baroului Bucuresti, „Decanul Baroului Bucuresti va instiinteaza ca la intalnirea de lucru cu conducerea Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerului  Adminsitratiei si Internelor au fost abordate probleme legate de modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, considerandu-se ca valoarea ajutorului public judiciar acordat separat sau cumulat, nu poate depasi , in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu trei salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cerere de acordare.
In mod corespunzator, beneficiaza de ajutor public judiciar, in formele prevazute la art.6 din Legea 193/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 200 lei.

In aceasta situatie, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de stat.

In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 400 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotararea Guvernului.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in sedinta din 30 mai 2011, cu respectarea prevederilor art.76 alin.1 din Constitutia Romaniei republicata.

De asemenea, a fost abordata posibilitatea platii onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta judiciara, in mod centralizat de la Ministerul Justitie catre U.N.B.R, in baza facturii centralizate emise de catre acesta, urmand  ca U.N.B.R-ul sa vireze catre fiecare barou contravaloarea prestatiilor in baza centralizatorului referatelor intocmite de avocati care atesta prestatia avocatiala efectiva.

O parte din discutii a fost axata pe instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru prestatiile avocatiale in cadrul sistemului ajutorului public judiciar in materie civila si al asistentei judiciare in materie penala.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro