« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Intalnire la MJ ref. onorariile pentru oficii. UPDATE
11.08.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Gabriel Tănăsescu, Secretarul General al Ministerului Justiţiei, şi directorii Direcţiilor Elaborare Acte Normative şi Financiar Contabilă au avut marţi, 9 august 2011, o întâlnire de lucru cu vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Rodica Aida Popa, Adjunctul Procurorului General, Gabriela Scutea, Secretarul General Adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Petre Tobă, Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie-Iordăchescu şi directorul Compartimentului Asistenţă Juridică din cadrul Baroului Bucureşti, potrivit unui comunicat al MJ.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Ministerului Justiţiei, pornind de la necesitatea eficientizării sistemului de ajutor public judiciar şi asistenţă juridică în materie penală.

S-a discutat despre:

– evaluarea de către autorităţile implicate a impactului aplicării OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă şi a Protocolului nr. 113928/MJ/2008 privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar şi de asistenţă juridică în materie penală;

– identificarea de soluţii şi măsuri pentru eficientizarea sistemului de plată a onorariilor ocazionate de astfel de servicii, precum şi creşterea calităţii acestora.

Întâlnirea reprezintă debutul unui proces de consultare inter-instiuţională care urmăreşte instituirea unui mecanism de gestionare mai eficientă a fondurilor destinate plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu pentru serviciile de asistenţă juridică prestate în cadrul sistemului ajutorului public judiciar şi al asistenţei juridice în materie penală şi intervenţii punctuale asupra reglementărilor aplicabile în materia ajutorului public judiciar şi a asistenţei juridice în materie penală.

UPDATE, 11 august 2011: Potrivit unui comunicat al Baroului Bucuresti, „Decanul Baroului Bucuresti va instiinteaza ca la intalnirea de lucru cu conducerea Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerului  Adminsitratiei si Internelor au fost abordate probleme legate de modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, considerandu-se ca valoarea ajutorului public judiciar acordat separat sau cumulat, nu poate depasi , in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu trei salarii minime brute pe tara, la nivelul anului in care a fost formulata cerere de acordare.
In mod corespunzator, beneficiaza de ajutor public judiciar, in formele prevazute la art.6 din Legea 193/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 200 lei.

In aceasta situatie, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de stat.

In cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele sase luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 400 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Sumele reprezentand limitele de venit si limita maxima ce se poate acorda ca ajutor public judiciar se pot modifica prin hotararea Guvernului.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in sedinta din 30 mai 2011, cu respectarea prevederilor art.76 alin.1 din Constitutia Romaniei republicata.

De asemenea, a fost abordata posibilitatea platii onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta judiciara, in mod centralizat de la Ministerul Justitie catre U.N.B.R, in baza facturii centralizate emise de catre acesta, urmand  ca U.N.B.R-ul sa vireze catre fiecare barou contravaloarea prestatiilor in baza centralizatorului referatelor intocmite de avocati care atesta prestatia avocatiala efectiva.

O parte din discutii a fost axata pe instituirea unui mecanism de gestionare mai eficienta a fondurilor destinate platii onorariilor avocatilor din oficiu pentru prestatiile avocatiale in cadrul sistemului ajutorului public judiciar in materie civila si al asistentei judiciare in materie penala.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Sistemul judiciar, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD