« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
2 comentarii

Atentie juristi! Ghidul incepatorului. Cum se scrie si cum se citeste noul Cod civil? Sugestii oferite de prof. univ. dr. Ion Turcu
10.08.2011 | JURIDICE.ro, Ion TURCU

JURIDICE - In Law We Trust

Motto
Prea adesea novicele crede că legea este totul.
Veteranul ştie că legea nu este nimic, faptele sunt totul.
(J. J. White, R.T. Nimmer, Bankruptcy. Cases and materials,
3rd edition, West Publishing Co, St. Paul Minn., 1997)

I. Pe apa Dâmboviţei

Pas cu pas, zece paşi

Vom începe cu nucleul Cărţii a V-a: CONTRACTUL.

1) Art. 1166. Noţiunea. Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic.

Observaţie. Textul operează cu două sintagme: „acordul de voinţe” şi „raport juridic”.

Unde sunt bunurile?

Nu sunt nicăieri, la vedere.

2) Art. 1178. Libertatea formei. Contractul se încheie prin simplul acord de voinţe al părţilor, dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă.

Observaţie. Se repetă informaţia din art. 1166 pentru cititorii neatenţi.

3) Art. 1182. Încheierea contractului. (1) Contractul se încheie prin negocierea lui de către părţi sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta.

Observaţie. Suntem tot pe terenul manifestărilor de voinţă şi bunurile nu sunt, nici aici, la vedere.

4) Art. 1204. Condiţiile. Consimţământul părţilor trebuie să fie serios, liber şi exprimat în cunoştinţă de cauză.

Observaţie. Ne aflăm în continuare pe acelaşi teren al manifestărilor de voinţă. Nu se întrevede niciun bun.

5) Art. 1225. Obiectul contractului. (1) Obiectul contractului îl reprezintă operaţiunea juridică, precum vânzarea, locaţiunea, împrumutul şi altele asemenea, convenită de părţi, astfel cum aceasta reiese din ansamblul drepturilor şi obligaţiilor contractuale.

Observaţie. Nici aici nu vedem bunuri, ci operaţiuni juridice, cu titlu exemplificativ – vânzarea.

6) Art. 1650. Noţiunea. (1) Vânzarea este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească.

(2) Poate fi, de asemenea, transmis prin vânzare un dezmembrământ al dreptului de proprietate sau orice alt drept.

Observaţie. Obiectul contractului de vânzare este transmiterea oricărui drept.

Este evident că nici aici nu apare niciun bun.

7) §3. Obiectul vânzării

Art. 1657. Bunurile ce pot fi vândute. Orice bun poate fi vândut în mod liber, dacă vânzarea nu este interzisă ori limitată prin lege sau prin convenţie ori testament.

Surpriză! Şi-au făcut apariţia bunurile: „orice bun”.

8) Momentul revelaţiei

Să comparăm:
Art. 1225. Obiectul contractului. (1) Obiectul contractului îl reprezintă operaţiunea juridică, precum vânzare, locaţiunea, împrumutul şi altele asemenea, convenită de părţi, astfel cum aceasta reiese din ansamblul drepturilor şi obligaţiilor contractuale.
Art. 1226. Obiectul obligaţiei. (1) Obiectul obligaţiei este prestaţia la care se angajează debitorul.
Art. 1657. Bunurile ce pot fi vândute. Orice bun poate fi vândut în mod liber, dacă vânzarea nu este interzisă ori limitată prin lege sau prin convenţie ori testament.

Interogaţie: vânzarea şi contractul de vânzare reprezintă concepte diferite, cu două obiecte distincte: a) drepturile; b) bunurile?

9) Răspuns: aşa se pare, dacă avem în vedere textele art. 1228-1230 (bunurile viitoare; bunurile care nu sunt în circuitul civil şi bunurile care aparţin altuia).

10) Art. 1280. Relativitatea efectelor contractului. Contractul produce efecte numai între părţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Observaţie. Suntem pe terenul raportului juridic şi, deci, al drepturilor. Bunurile nu sunt la vedere.

Recapitulând, textele citate se referă la:
– drepturi (art. 1650);
– bunuri (art. 1657-1659);
– transmiterea drepturilor (art. 1672; art. 1673);
– predarea bunului (art. 1672).

Concluzii

Să nu ne lăsăm derutaţi de ezitările codului, între drepturi şi bunuri. Peste tot se citeşte „drepturi”, chiar dacă se scrie „bunuri”, atunci când textul se referă la obiectul contractului de vânzare.

II. Pe malurile Senei

„Care cetăţean este astăzi capabil să cunoască şi să înţeleagă legea care îi este aplicabilă? Legea suferă de prea multe boli care dăunează înţelegerii şi respectului ce i se cuvin. Prea amănunţită, deşi ea trebuie să se concentreze la ceea ce este esenţial, devine de neînţeles. Prea declarativă, deşi ar trebui să fie normativă, ea se devalorizează. Adeseori, supraîncărcate sau, uneori, contradictorii, dispoziţiile sale sunt o sursă de insecuritate şi favorizează contenciosul. În plus, ultimele sesiuni, deosebit de dense, au condus la o saturaţie parlamentară care contribuie la degradarea condiţiilor de elaborare a legii.”

Constatarea aparţine preşedinţilor celor două camere ale parlamentului francez şi fac parte dintr-un comunicat publicat la 5 februarie 2010. Revista Contractelor (Revue des contrats) nr. 1/2010, p. 9, sub semnătura directorului ştiinţific Denis Mazeaud şi a directorului editorial Thierry Revet, apreciază că tonul comunicatului este pe cât de straniu, pe atât de patetic.

Opinia personală a autorului

Chiar dacă aşa stau lucrurile în Parlamentul francez, nu ne putem consola cu gândul că nici alţii nu o duc mai bine.

prof. univ. dr. Ion TURCU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Atentie juristi! Ghidul incepatorului. Cum se scrie si cum se citeste noul Cod civil? Sugestii oferite de prof. univ. dr. Ion Turcu”

  1. Dan STOICA spune:

    Domnule Profesor, redau in continuare raspunsul pe care l-am dat astazi unui coleg intr-o discutie pe pagina mea de Facebook, tot in legatura cu comentariile la articolele noului cod civil: Orice lege va necesita o interpretare, asa cum si cel mai simplu text din literatura primeste diverse interpretari. E in natura umana sa se intample astfel. Daca punem intrebarile corecte si apoi identificam optiunile de raspuns, va fi in cele din urma in sarcina instantei de judecata sa isi justifice preferinta pentru optiunea sa. Acesta este, pe scurt, intreaga aventura a justitiei: pe de o parte suntem noi cei care punem intrebari si indicam variante de raspuns sau nu stim sa raspundem pentru ca nu avem toate informatiile necesare. De cealalta parte sunt ei, judecatorii, care trebuie sa ne convinga ca alegerile lor sunt juste, rezonabile, corecte dar si ca exista un proces predictibil si transparent de luare a deciziilor. In plus fata de noi, instantele de judecata nu au optiunea „nu stiu sa raspund”.

  2. Mihaela88 spune:

    Cum sa inchei contractul prin negocierea lui?…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.