Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Laura Codruta Kovesi a dispus verificarea dosarelor in care au fost implicati fiii primarului din Deta. Rezultatele controlului
11.08.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 10 august 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca, urmare a numeroaselor articole de presa si reportaje TV, referitoare la incidentul ce a avut loc in localitatea Deta, in care au fost implicati mai multi tineri si in care s-a acreditat ideea unor solutii judiciare, dispuse in 2009, 2010, 2011 favorabile ,,fiilor primarului localitatii,, in temeiul dispozitiilor art. 65 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 modificata si republicata si al dispozitiilor art. 6 lit.  e din Regulamentul de ordine interioara al parchetelor, publicat in Monitorul Oficial – Partea I, nr. 154 din 05.03.2011.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Laura Codruta Kovesi a dispus efectuarea, prin procuror anume desemnat, a unui control al solutiilor dispuse de Parchetul de pe langa Judecatoria Deta, in perioada 2009 – semestrul I 2011, in cauzele avand ca obiect fapte comise cu violenta de catre ROMAN BOGDAN DANIEL si ROMAN CALIN.

Din materialul de control a rezultat ca au fost solutionate patru cauze penale, avand ca obiect savarsirea de catre Roman Bogdan Daniel si Roman Calin a infractiunilor de loviri sau alte violente, amenintare, distrugere.

Potrivit verificarii efectuate, in trei cauze penale inregistrate pe rolul Parchetului de pe langa judecatoria Deta s-a dispus neinceperea urmaririi penale, ca urmare a existentei unor impedimente de ordin procedural, care au impiedicat punerea in miscare a actiunii penale ori ca urmare a unor cauze de inlaturare a raspunderii penale (retragerea plangerii prealabile, lipsa plangerii prealabile, lipsa elementelor care sa confirme existenta faptei sesizate si lipsa conditiilor de fond si forma prev. de art.279-284 Cod procedura penala).  In aceste cauze, din verificarile efectuate a rezultat ca nu au fost exercitate caile de atac prevazute de art. 275-2781 Cod procedura penala, respectiv nu au fost formulate de catre persoanele interesate plangeri contra solutiilor de neurmarire penala.

O cauza penala inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Deta, respectiv dosarul nr. 1253/P/2010 a fost solutionata prin punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, prin rechizitoriul procurorilor, a numitilor Roman Bogdan Daniel si Roman Calin.

Solutiile dispuse in cauzele verificate au fost legale si temeinice, cauzele care au determinat solutii de neurmarire penala dispuse la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Deta, fiind determinate de impedimente de ordin procedural.

Prim Procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis a dispus, in temeiul art. 209 al.41 Cpp, prin rezolutia din data de 24.07.2011, preluarea cauzei privind pe numitii Roman Bogdan Daniel si Roman Calin si altii, cercetati sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de loviri sau alte violente, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, respectiv portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a unor obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Deta. Considerentele care au stat la baza acestei preluari au vizat complexitatea cauzei,  impactul mediatic al cauzei, numarul redus de procurori de la unitatea locala de parchet, precum si  solutionarea cu celeritate a acesteia. In cauza a fost luata, la propunerea procurorilor, masura arestarii preventive fata de mai multi inculpati, printre care si Roman Bogdan Daniel si Roman Calin.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti