Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inaplicabilitatea regulii unanimitatii in materie de evacuare
12.08.2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Trandafir Purcariţă, Lucian Lăpădat  şi Cristian Pup au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 171 din 25 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect reziliere contract şi evacuare – JURINDEX2010591810) că regula unanimităţii în materie de coproprietate este o construcţie jurisprudenţială, un principiu consacrat de tradiţie. Ea nu decurge dintr-o dispoziţie procedurală specifică, ci este inspirată din particularităţile acţiunii în revendicare. Aceasta regulă, în lumina jurisprudenţei CEDO, nu se aplică în materie de revendicare şi cu atât mai puţin în materie de evacuare. Evacuarea este un act de conservare a bunului şi a prerogativelor dreptului de proprietate, care poate fi făcut de un singur coproprietar fără a necesita acordul celorlalţi. Într-o astfel de situaţie, au apreciat judecătorii, sunt incidente dispoziţiile cuprinse în Hotărârea CEDO din 14.12.2006 – publicată în Monitorul Oficial  nr. 464 din  10.07.2007 – privind cauza Lupaş şi alţii împotriva României, prin care s-a statuat că regula unanimităţii este în contradicţie cu art. 6 al. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât coindivizarul care doreşte să-şi dobândească dreptul de proprietate asupra unui bun nu o poate face tocmai datorită pasivităţii celorlalţi coindivizari, precum în speţă, unde regula unanimităţii îi împiedică  pe reclamanţi, care sunt proprietari ai imobilului în litigiu, să obţină examinarea temeiniciei acţiunilor lor de către instanţe, sub aspectul  imposibilităţii de a obţine consimţământul tuturor coproprietarilor.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti