Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inaplicabilitatea regulii unanimitatii in materie de evacuare


12 august 2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Trandafir Purcariţă, Lucian Lăpădat  şi Cristian Pup au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 171 din 25 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect reziliere contract şi evacuare – JURINDEX2010591810) că regula unanimităţii în materie de coproprietate este o construcţie jurisprudenţială, un principiu consacrat de tradiţie. Ea nu decurge dintr-o dispoziţie procedurală specifică, ci este inspirată din particularităţile acţiunii în revendicare. Aceasta regulă, în lumina jurisprudenţei CEDO, nu se aplică în materie de revendicare şi cu atât mai puţin în materie de evacuare. Evacuarea este un act de conservare a bunului şi a prerogativelor dreptului de proprietate, care poate fi făcut de un singur coproprietar fără a necesita acordul celorlalţi. Într-o astfel de situaţie, au apreciat judecătorii, sunt incidente dispoziţiile cuprinse în Hotărârea CEDO din 14.12.2006 – publicată în Monitorul Oficial  nr. 464 din  10.07.2007 – privind cauza Lupaş şi alţii împotriva României, prin care s-a statuat că regula unanimităţii este în contradicţie cu art. 6 al. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât coindivizarul care doreşte să-şi dobândească dreptul de proprietate asupra unui bun nu o poate face tocmai datorită pasivităţii celorlalţi coindivizari, precum în speţă, unde regula unanimităţii îi împiedică  pe reclamanţi, care sunt proprietari ai imobilului în litigiu, să obţină examinarea temeiniciei acţiunilor lor de către instanţe, sub aspectul  imposibilităţii de a obţine consimţământul tuturor coproprietarilor.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii