Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Concesionarul nu poate cere servitute de trecere


15 august 2011 | JURIDICE.ro, Raluca CIRSTEA
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Ilie Mihai, Andrei Negoescu şi Ionelia Gândac au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pronunţate în recurs de Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Bucureşti într-un dosar având ca obiect acţiune posesorie – JURINDEX2010229689) că nu se poate admite ca titularul unui drept de concesiune să solicite instanţei constituirea unui drept de trecere pe terenul unui proprietar vecin. Aşa cum rezultă din dispoziţiile ce reglementează servitutea de trecere (art. 616 C. Civ.), acţiunea pentru stabilirea unei servituţi de trecere aparţine exclusiv proprietarului terenului înfundat şi este îndreptată împotriva proprietarului fondului aservit. A i se recunoaşte concesionarului unui imobil, pe perioda existenţei contractului de concesiune  legitimare procesuală activă într-o acţiune de constituire a servituţii,  argumentând, în acest sens, faptul că acestuia i s-ar fi transmis două din atributele dreptului de proprietate – dreptul de a folosi bunul şi dreptul de a-i culege fructele – şi servitutea i-ar profita, contravine dispoziţiilor exprese ale Codului civil privind servitutea de trecere.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro