Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Dispare dobanda legala. Proiect
15.08.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica vineri, 12 august 2011, proiectul de Ordonanta pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

Poriectul prevede abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti  şi adoptarea Ordonanţei Guvernului privind dobânda legală remuneratorie  şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti.

Astfel, stabilirea ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României se va realiza prin raportare la nivelul ratei dobânzii de politică monetară.

Cuantumul ratei dobânzii de politică monetară este stabilit prin Hotărâre a Consiliului de administraţie al băncii centrale. Nivelul ratei dobânzii de referinţă al băncii centrale va fi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.

Rata dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României se va raporta la rata dobânzii de politică monetară. În acelaşi sens, nu se mai justifică nici dispoziţiile care stabilesc nivelul ratei de referinţă a Băncii Naţionale a României în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, ca fiind cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda cuvenită pe semestru I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs, acestea fiind propuse de asemenea spre abrogare.

Proiectul prevede si:
– modificarea şi completarea Legii nr. 253/2004 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi în sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară
– modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări  şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare
– modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificările şi completările ulterioare
– modificarea  şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit, aprobată cu modificări  şi completări prin Legea nr. 278/2004, cu modificările  şi completările ulterioare.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti