Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Angela Toncescu despre reclamatiile la CSA


15 august 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a declarat intr-un interviu pentru Q-magazine:

Ref. cresterea numarului reclamatiilor si sesizarilor: „Numărul reclamațiilor este în creștere, dar aici sunt două aspecte.

Dacă ne uităm, de exemplu, la reclamațiile pe RCA depuse la Comisie în anul 2010, care sunt majoritare, vom constata că numărul lor reprezintă numai 1,5% din totalul dosarelor de dau­nă deschise de societăți în același an. Nu vorbim așadar despre un fenomen sau despre o practică generalizată a societăților de a nu plăti despăgubiri. În opinia mea, creșterea numărului de reclamații se explică mai degrabă prin faptul că tot mai mulți oameni au aflat despre existența Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și despre posibilitatea de a ni se adresa, inclusiv prin reclamații online.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că nu toate reclamațiile depuse sunt și întemeiate. Sunt multe solicitări de despăgubiri în afara cadrului legal sau a clauzelor contractuale. În spatele unora dintre reclamații sunt tentative de fraudă, altele pretind despăgubiri pentru riscuri neacoperite, unele fac deja obiectul unor procese în instanță, alți petenți contestă reținerea francizei din valoarea despăgubirilor, deși acest lucru este stipulat în contract.

Chiar dacă nu reprezintă un fenomen, noi am tratat problema reclamațiilor cu multă seriozitate. Din 2010, asigurătorii şi intermediarii în asigurări sunt obligaţi să aplice proceduri de primire a reclamațiilor și să răspundă la acestea în termen de 30 zile, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Totodată, pentru o mai bună înţelegere de către consumatori a condiţiilor de asigurare, am impus societăților şi intermediarilor să prezinte potențialilor clienți un set minim de informații în faza precontractuală. Din septembrie anul acesta, în cazul asigurărilor de viață, informațiile furnizate vor fi și mai detaliate, incluzând o analiză a nevoilor financiare ale clientului pe baza căreia să îi fie oferită soluția care i se potrivește cel mai bine.

Reglementarea a fost partea ușoară. Important este să ne asigurăm că ea este respectată, drept pentru care acordăm o atenție sporită acestor aspecte atunci când verificăm activitatea operatorilor din piaţă.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii