Angela Toncescu despre reclamatiile la CSA
15 august 2011 | JURIDICE.ro
Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a declarat intr-un interviu pentru Q-magazine:
Ref. cresterea numarului reclamatiilor si sesizarilor: „Numărul reclamațiilor este în creștere, dar aici sunt două aspecte.
Dacă ne uităm, de exemplu, la reclamațiile pe RCA depuse la Comisie în anul 2010, care sunt majoritare, vom constata că numărul lor reprezintă numai 1,5% din totalul dosarelor de daună deschise de societăți în același an. Nu vorbim așadar despre un fenomen sau despre o practică generalizată a societăților de a nu plăti despăgubiri. În opinia mea, creșterea numărului de reclamații se explică mai degrabă prin faptul că tot mai mulți oameni au aflat despre existența Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și despre posibilitatea de a ni se adresa, inclusiv prin reclamații online.
Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că nu toate reclamațiile depuse sunt și întemeiate. Sunt multe solicitări de despăgubiri în afara cadrului legal sau a clauzelor contractuale. În spatele unora dintre reclamații sunt tentative de fraudă, altele pretind despăgubiri pentru riscuri neacoperite, unele fac deja obiectul unor procese în instanță, alți petenți contestă reținerea francizei din valoarea despăgubirilor, deși acest lucru este stipulat în contract.
Chiar dacă nu reprezintă un fenomen, noi am tratat problema reclamațiilor cu multă seriozitate. Din 2010, asigurătorii şi intermediarii în asigurări sunt obligaţi să aplice proceduri de primire a reclamațiilor și să răspundă la acestea în termen de 30 zile, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Totodată, pentru o mai bună înţelegere de către consumatori a condiţiilor de asigurare, am impus societăților şi intermediarilor să prezinte potențialilor clienți un set minim de informații în faza precontractuală. Din septembrie anul acesta, în cazul asigurărilor de viață, informațiile furnizate vor fi și mai detaliate, incluzând o analiză a nevoilor financiare ale clientului pe baza căreia să îi fie oferită soluția care i se potrivește cel mai bine.
Reglementarea a fost partea ușoară. Important este să ne asigurăm că ea este respectată, drept pentru care acordăm o atenție sporită acestor aspecte atunci când verificăm activitatea operatorilor din piaţă.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro