Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Catalin Predoiu: O parte din membrii CSM nu pot sustine pe fata proiectul raspunderii magistratilor
15.08.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat intr-un interviu acordat Q-magazine:

REF. proiectul raspunderii magistratilor: „Proiectul legii a fost conceput şi redactat de magistrați. Deci, o primă concluzie ar fi că nu toți magistrații se opun. Cu certitudine se opune CSM. Formal.

În paralel, unii membri ai CSM îmi spun să nu renunț, pentru că este un instrument util pentru profesionalizarea magistraturii, dar pe care ei nu îl pot susține pe faţă. Alți magistrați îmi spun că îl susţin doar în parte, că au unele rezerve faţă de extinderea sferei titularului acțiunii disciplinare. Alții nu sunt de acord cu includerea nerespectării jurisprudenței CEDO sau a Curții Constituționale în lista abaterilor disciplinare, dar sunt de acord cu restul prevederilor.

Primim semnale deosebit de încurajatoare de la inspectori ai Inspecției Judiciare, care îşi doresc eliberarea de sub tutela CSM şi schimbarea stilului de management.

De fapt, o bună parte din magistratură susține proiectul.

Suferim însă de exces de paternalism la nivelul reprezentanților magistraturii, care spun „nu” din principiu la orice vine dinspre Ministerul Justiției, ca să demonstreze că-şi merită funcțiile. Adevărații reformatori întorc sistemul în direcția spre care merg ei, nu fac stânga împrejur imediat ce trec alegerile. Ați amintit mai devreme de avocați. Nici avocații nu au vrut să răspundă, şi nu vor nici acum. Idem notarii, executorii judecătorești. Priviți numai la bilanțurile comisiilor de disciplină din aceste profesii. Gândul meu este însă la beneficiarul actului de justiție. Îmi doresc, ca toată lumea, o justiție mai profesionistă. Răspunderea disciplinară este un suport al profesionalizării justiției. De aceea, vom continua.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.