Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova. Bercea Mondial triminis in judecata pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune savarsita prin mijloace frauduloase


16 august 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Vineri, 12 august 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut public faptul ca procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel  Craiova au inaintat instantei de judecata propunerea de arestare preventiva a inculpatului Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani in forma continuata si inselaciune savarsita prin mijloace frauduloase.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, inculpatul Anghel Sandu a  acordat,  sub   forma de  avans  (marfa si imprumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 euro), in conditiile in care intre societati nu s-au derulat tranzactii comerciale. Totodata, a ridicat din conturile societatilor administrate in baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei reprezentand salarii, sume pe care  le-a introdus   in  circuitul  financiar al societatilor sale.

Activitatea infractionala desfasurata de acesta a avut  drept scop ascunderea sau disimularea  originii ilicite a  veniturilor  realizate, a provenientei si naturii  acestora.

In baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societati din Slatina dividende in suma de 196.800,00 lei, iar din contul unei alte societati din Draganesti Olt suma de 324.350,00 lei, in conditiile in care societatile au inregistrat pierderi luna de luna. Sumele ridicate au fost reintroduse in circuitul financiar al societatilor administrate de inculpat, avand acelasi scop si anume ascunderea sau  disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de   infractiuni.

Prin intermediul societatilor  sale,  inculpatul Anghel Sandu a  retras ori depus lunar sume  de  ordinul miliardelor (lei vechi) fara a  avea corespondent in evidentele contabile ale societatilor pe care le  administra si  fara a  avea  justificare.

Astfel, in  procesul de spalare a banilor, inculpatul Anghel Sandu a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel  incat,  sumele obtinute din comiterea  infractiunilor de evaziune fiscala si inselaciune au fost reintroduse in circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societati, acordarea de imprumuturi financiare  persoanelor fizice si juridice sau prin efectuarea de plati cu titlu „avans  marfa”.

Prin practicarea in mod sistematic a evaziunii fiscale, constand in special in oferirea de imprumuturi  financiare catre terte persoane fizice si juridice de la care  percepea o dobanda lunara de minim  10%, inculpatul Anghel Sandu a acreditat ideea ca beneficiaza de „imunitate” in fata legii,  impunandu-se astfel o reactie ferma din partea autoritatilor judiciare  competente, ca o necesitate stringenta.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, s-au luat masuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de inculpat, valoarea acestuia ridicandu-se pana la concurenta sumei de 1.300.000 euro.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii