Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA Brasov. Trimitere in judecata pentru inselaciune, desfasurare de activitati interzise si fals in inscrisuri sub semnatura privata


18 august 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procurorii DNA Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatului NEDELCU NICOLAE, presedintele Asociatiei C.A.R. Universul Familiei Brasov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune in forma continuata (410 acte materiale), desfasurare de activitati interzise si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2006 – 2009, in calitatea sa de presedinte a Asociatiei C.A.R. Universul Familiei Brasov, inculpatul a indus si mentinut in eroare un numar de 410 persoane (parti vatamate in prezenta cauza), in contextul incheierii unor contracte de economisire – creditare, cat si in contextul reinnoirii acestora. Prin forma de redactare a statutului C.A.R. Universul Familiei Brasov, inculpatul a creat aparenta ca asociatia desfasoara o activitate legala, sustinand ca este abilitat legal sa incheie contracte de economisire si oferind dobanzi mult mai mari (mergand pana la 80%) fata de cele practicate de bancile comerciale, pe care insa nu le putea onora din lipsa altor surse de venit.

Astfel, de la data infiintarii in cursul anului 2002 si pana la data intrarii in insolventa in anul 2009, Asociatia C.A.R. Universul Familiei Brasov a desfasurat activitatea de atragere a depozitelor de la populatie, cu incalcarea, atat a legii de functionare, cat si a statutului propriu, dobanzile fiind stabilite in mod arbitrar in contractele de economisire/creditare.

Sumele de bani incasate la contractele de depozit de Asociatia C.A.R. Universul Familiei Brasov in perioada 2002 – 2008 au fost utilizate discretionar de inculpatul Nedelcu Nicolae, in scop personal sau pentru alte firme si asociatii la care era direct interesat, in detrimentul partilor vatamate. Prin activitatea desfasurata prin intermediul Asociatiei C.A.R. Universul Familiei Brasov, inculpatul Nedelcu Nicolae a creat un prejudiciu total de 9.851.505,71 lei, (2.661.490 euro la cursul mediu de 3,7 lei/euro din perioada ianuarie 2006 – martie 2009) in dauna a 410 persoane care s-au vazut in imposibilitate sa mai recupereze sumele de bani depuse.

In perioada 2007 – 2009, in calitate de presedinte al Asociatiei C.A.R. Universul Familiei Brasov I.F.N., entitate care nu era institutie de credit, inculpatul a continuat sa desfasoare activitati de atragere de depozite banesti de la public, desi fusesera interzise prin art. 5 din O.U.G. nr. 99/2006.
In plus, pentru a inregistra Asociatia Universul Familiei Brasov ca institutie financiara nebancara, inculpatul Nedelcu Nicolae a intocmit in fals un inscris intitulat „Hotararea Adunarii Generale a membrilor C.A.R. din 12.06.2006”, pe care l-a folosit la data de 19 iulie 2006 cu prilejul autentificarii noului statut al asociatiei. In realitate, la acea data nu avusese loc Adunarea generala a membrilor C.A.R. si, in consecinta, hotararea nu a fost luata de acest for de conducere.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatului Nedelcu Nicolae.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Brasov.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro