Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Al cui e chipul de extraterestru?


18 august 2011 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Intr-un final mult asteptat, m-am intors din SUA. Am o tolba plina cu povesti despre americani (acesti copii de 12 ani care vor totul si vor acum) si despre America. Dar cel mai presant mi se pare sa va spun ceva ce m-a frapat in ultimile zile de vacanta, in New York. Am fost la Museum of Modern Arts (MoMA), in New York, unde sunt expuse cinci lucrari de Brincusi (caracterizat de americani drept „francez, de origine romana”). Printre lucrari, si piesa Mlle Pogany, pe care o mai vazusem in poza, dar niciodata atit de aproape. Ei bine, stimabililor, chipul este modelul utilizat de aproape toate filmele SF americane cu si despre extraterestri. Extraterestri din filmele americane arata ca dra Pogany, astfel cum a portretizat-o romanul Brincusi! Ba chiar, intr-un film cu o calatorie pe marte, avindu-l in rolul principal pe Gary Sinise (si intr-un rol secundar pe Tim Robbins), celebrul chip de pe marte, care se dovedeste in film a fi o nava spatiala, este exact chipul drei Pogany! Daca nu ma credeti, faceti o comparatie. In plus, probabil ca stiti ca o alta piesa a lui Brincusi, si ea gazduita de MoMA, a fost retinuta de FBI mult timp in depozitele sale pentru ca parea a fi un obiect extraterestru: este vorba de Pasarea Maiastra (la MoMA este denumita doar Maiastra, dar chiar cu acest nume romanesc). Ei, ce ziceti de asta?

Si-acum, pentru ca urla avocatul din mine: nu cumva mostenitorii lui Brincusi sau detinatorii unor alte exemplare din Mlle Pogany (sunt vreo cinci), inclusiv Ministerul Roman al Culturii, ar putea cere drepturi de autor de la toti cei care au folosit acest chip in filme fara acordul titularului dreptului de autor? Ba bine ca nu! Daca Statul roman vrea sa faca bani multi de tot, sa dea in judecata studiourile de la Hollywood si pe toti cei care au reprodus acest chip fara drept pana acum. Eu sunt aici…

prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii